NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada toplantılarda ele alınacak konularla ilgili bilgi vererek, “Başkan Putin'in barışa hazırlandığına dair hiçbir işaret görmüyoruz. Gördüğümüz ise tam tersi, daha fazla savaşa, yeni taarruzlara, yeni saldırılara hazırlanıyor” dedi. Öte yandan Stoltenberg, depremlerle ilgili Türkiye'ye olan NATO desteğinin sürmesi gerektiğini belirtti.

"PUTİN BARIŞA DEĞİL YENİ SALDIRILARA HAZIRLANIYOR"

Toplantılarda ele alınacak konularla ilgili bilgi veren Stoltenberg gelecek hafta, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yıl dönümü olduğunu vurgulayarak “Başkan Putin'in barışa hazırlandığına dair hiçbir işaret görmüyoruz. Gördüğümüz ise tam tersi, daha fazla savaşa, yeni taarruzlara, yeni saldırılara hazırlanıyor. Dolayısıyla bu, NATO müttefiklerinin ve ortaklarının Ukrayna'ya daha fazla destek vermesini daha da önemli hale getiriyor. Ve bugün daha sonra ABD önderliğindeki Ukrayna Temas Grubu’nda bir araya geleceğiz ve Ukrayna'ya artan destek için acil ihtiyaçları ele alacağız” ifadelerine yer verdi.

“YENİ UZUN VADELİ YÖNERGELERİ ELE ALACAĞIZ”

Savunma Bakanları toplantısında, NATO’nun caydırıcılık ve savunmasını daha da güçlendirmeye yönelik savunma planlaması için yeni uzun vadeli yönergelerin ele alınacağını söyleyen Stoltenberg, “Müttefikler ayrıca yeni savunma yatırım taahhüdünü ve savunmaya daha fazla yatırım yapmaya devam etmemizi nasıl sağlayacaklarını tartışmaya başlayacaklar. Ayrıca kritik altyapının, özellikle deniz altı altyapısının, açık deniz altyapısının korunmasını da ele alacağız. Çünkü bu deniz altı kablolarının, boru hatlarının savunmasız olduğunu ve kritik altyapıyı koruma çabalarımızı daha fazla koordine etmemizin önemli olduğunu gördük” dedi.

STOLTENBERG: “TÜRKİYE'YE DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRMEMİZ GEREKİYOR

Stoltenberg ayrıca Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili olarak da “Türkiye'deki depremlerin neden olduğu korkunç bilanço hepimizi dehşete düşürüyor. NATO müttefikleri Türkiye'ye önemli destek sağlıyor. Bu desteğin devam etmesi ve dayanışma içinde olmamız ve Türkiye'ye desteğimizi sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu.