İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, Akşener'in cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin, "Henüz bunlar konuşulmadı. Değerlendirme yapmak yanlış olur" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, 6'lı masada olmayacaklarını açıklaması sonrası bugün genel merkez ek binasında partisinin ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Akşener'i, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik açıklamalarının ardından istifa ettiği genel başkan yardımcılığı görevine dün tekrar dönen Cihan Paçacı karşıladı.

Basın mensuplarının sorularına "Teşekkür ederim" karşılığını veren Akşener, açıklama yapmadan içeri girdi.

PAÇACI: O İMZA ANLAYIŞ BİRLİĞİYDİ

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Paçacı ise basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Paçacı, Akşener'in 6'lı masa toplantısından sonra yapılan ortak açıklamayı neden imzaladığı sorusu üzerine, "O bir anlayış birliğiydi. İYİ Parti'nin görüşü zaten belliydi. İYİ Parti bir sürpriz yapmadı. Uzun bir süredir kazanması yüksek bir aday üzerinde ısrarcıydı. Genel başkan büyük bir feragat örneği göstererek, 'Türkiye'nin önünü açacağım, ben aday olmayacağım' dedi. Bütün bunlar bu seçimin kazanılmasına yönelik hassasiyetten kaynaklanmaktadır. Yoksa herkes cumhurbaşkanı olmak ister. Genel başkanımızı da kazanma ihtimali yüksek bir aday olarak görüyorum. Buna rağmen feragat etti 6'lı masada. Şimdi bu özveriyi gösterdi. Niye gösterdi? Bu seçimin mutlaka kazanılması gerektiğine inandığı için gösterdi. Biz de o noktadayız, 'Bu seçim kazanılmalı' diyoruz ama mesela 6'lı masada 'Her siyasi partinin bir kamuoyu araştırma şirketi ismini vererek yapılacak değerlendirmede en fazla oyu çıkacak adayın arkasında duralım' fikri de yine kişisel değil kendimize yönelik değil kazanmaya yönelik. Önemli olan kazanmaktır, kazanılmasını temin etmektir. Bütün hassasiyetimiz budur" dedi.

Paçacı, Akşener'in pazartesi günü yapılacak 6'lı masa toplantısına katılıp katılmayacağı sorusuna, "Bilmiyorum" yanıtını verirken, aday olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de "Henüz bunlar konuşulmadı. Değerlendirme yapmak, yanlış olur" diye konuştu. (DHA)

İYİ PARTİ'Lİ ÇÖMEZ: BİZ MASADAYIZ, KALKAN 5 KİŞ VAR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, belediye başkanları ile yaptığı toplantının ardından milletvekilleri, genel başkan başdanışmanları ve divan üyeleri ile bir araya geldi. Toplantı devam ederken, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Turhan Çömez, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çömez, Akşener'in aday belirlemek için anket yapmayı teklif ettiğini söyleyerek, "Hem Sayın Kılıçdaroğlu'na olan yakınlığı, sevgisi, saygısı ve güveni çerçevesinde hem de Türkiye'nin istikbaline ve Türkiye'nin geleceğine dönük hassasiyeti çerçevesinde genel başkan bir tavır ortaya koydu ve dedi ki 'Güvenimizde bir sorun yok; ama bizim bu tek adam rejiminden ve Türkiye'nin yaşadığı bu ağır travmadan kurtulmamız için mutlaka kazanacak bir adayla yola çıkmamız lazım. Bunun için bir anket yapalım. Bizim elimizde anketler var. Ancak bu anketlere güvenmiyorsanız beraber bir anket yaptıralım. Görelim anket hakikaten bunu teyit ediyorsa hep beraber bunun arkasında duralım'. Buna itiraz edildi. Ardından 5 genel başkanın imzasıyla bu sürecin devam ettirilmesi şeklinde kendisine bir ifadede bulunuldu. Tabii bu, şu demek; 'Biz 5'imiz yola devam ederiz, masadan kalkın' şeklinde bir tavır ortaya çıktı. Dolayısıyla burada masadan ayrılma söz konusu değil. Biz masadayız; fakat masadan kalkan 5 kişi var" dedi. 

'BU, SAYIN AKŞENER'E DİRSEK GÖSTERMEKTİR'

Çömez, masada dayatma yapıldığını savunarak, "'5 imzayla biz yola devam edeceğiz. Siz eğer devam etmiyorsanız kalkabilirsiniz'. Bu, bir anlamda Sayın Akşener'e dirsek göstermektir masadan. Buna rağmen ben bütün partili arkadaşlarımız gibi bu sürecin mutlaka ve mutlaka sağduyuyla çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye çözümsüz değildir. Türkiye'de çok deneyimli siyaset insanları vardır. Sayın Akşener bunların başında gelmektedir. Bu süreç çok sağlıklı bir şekilde yönetilecek ve mutlaka ve mutlaka rasyonel, gerçekçi, Türkiye'yi aydınlık yarınlara taşıyacak bir siyasi çözüm bulacaktır" diye konuştu. 

Çömez, Akşener'in 6 Mart'taki toplantıya katılıp katılmayacağına ilişkin soru üzerine "Ben son kararın ne olduğunu bilmiyorum açıkçası. Bugünkü görüşmelerden sonra bu sorunuza cevap verebilirim" dedi.

Akşener'in adaylığına ilişkin soruya üzerine ise Çömez, "Bunların hepsi önümüzdeki günlerde kamuoyunun duyacağı şeyler, henüz bunlar partide konuşulmadı. Şu anda bizim bütün gündemimiz, bütün hassasiyetimiz ve bütün tavrımız, Türkiye'deki bu tek adam rejiminden Türkiye'yi kurtarmak, seçilebilecek güçlü bir adayla seçime gitmek" diye konuştu. 

'SİYASİ BİR SAMİMİYET'

Meral Akşener'in Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na yönelik çağrısına ilişkin tartışmalarla ilgili Çömez, "Bu bir siyasi nezaketsizlik değil aslında bu bir siyasi samimiyet. 6'lı masada Sayın Akşener, bu görüşünü zaten açıkça ifade etti ve dedi ki 'Ben partim adına bu iki seçilebilecek belediye başkanını öneriyorum'. Dolayısıyla bu önerisini 6'lı masanın dışında yapmış olması da bu samimiyeti ortaya koyuyor ve kamuoyunun önünde bu çağrısını yineledi. 2 belediye başkanı her ne kadar CHP'li bir rozet taşısalar da hepimizin belediye başkanları. Parti içerisinde hepimiz genel başkanın görüşünün etrafında kenetlendik. Önümüzde çok alternatif var. Pek çok çözüm var. Türkiye çözümsüz değildir. Bugün iktidar dar bir alana sıkışmıştır. Marjinal bir alana sıkışmıştır. Şu anda toplumun geniş bir kesimi Türkiye'de değişim istemektedir" dedi. 

TATLIOĞLU: BEKLENTİMİZ İLKELERE UYULMALIDIR

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tatlıoğlu, "Masadaki temel itiraz noktamız, sürecin başlangıç ilkeleriyle gitmemesidir. Sayın Genel Başkanımızın grup konuşmalarındaki çizgi bellidir. Başından beri çizgimiz bellidir. Kazanacak aday arayışı var. 6 genel başkan ve 6 partinin oluruyla yürümüş bütün bu sürecin tekrar aynı şekilde devam etmesi gerektiğini söylüyoruz. Sayın Genel Başkanımızın teklifi, partimizin teklifi bellidir. Cevabı da bellidir ve bizim beklentimiz bu ilkelere uyulmalıdır. Bizim için parti ve şahıs meselesi, milletin meselesinin üstünde olamaz" dedi. (DHA)

USTA: KAPI AÇIKTIR

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Usta, masaya geri dönüp dönmeyeceğine ilişkin "'Çalışma ilkelerine geri döneceğiz, bundan sonraki kararları mutabakatla alacağız’ şeklinde bir irade beyanı olursa her şey mümkündür, kapı açıktır" dedi. Usta, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarına ilişkin, "Bu iki belediye başkanına olan halk desteğini herkes görüyor. Daha çok oy alma imkanı olan iki belediye başkanı varken, üstelik bu belediye başkanları CHP rozeti takıyorken ve Kemal Bey’e 'bu belediye başkanlarının ismini siz ortaya koyun, sizin adayınız olsun' diye bir seçenek de ortaya konulmuşken, 'bu arkadaşlar olmaz' şeklindeki bir tavrı anlamak mümkün değil" ifadelerini kullandı. (DHA)

ZORLU: YAVAŞ VE İMAMOĞLU İLE GÖRÜŞME TALEBİMİZ OLMADI

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, Millet İttifakı'nın desteği ve iş birliği ile seçildiğini vurguladığı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, "Bunun ardından özellikle bugün gün içerisinde bazı haberler kamuoyuna yansıtıldı. İlk olarak şu an Ankara'da bulunduğunu öğrendiğimiz kıymetli belediye başkanları, 10 belediye başkanının sayın genel başkanımızı ziyaret edeceği, ardından da birkaç saatlik bir dilim içerisinde Sayın İmamoğlu ve Sayın Yavaş'ın genel başkanımızı ziyaretleri söz konusu olduğu yönünde kamuoyuna bilgi ve haber geçildi. Tabii biz şeffaf, sorumluluk anlayışımız gereği her konuda olduğu gibi bu konuda da açık ve netiz. Ne bizim böyle bir talebimiz olmuştur, ne de kıymetli belediye başkanlarının bizden böyle bir talebi olmuştur. Dolayısıyla şu anda kamuoyunda dolaşan bu bilgilerin hiçbirisi yani 10 belediye başkanı da dahil olmak üzere değerli 2 belediye başkanının da bu konudaki ziyaretleri ile ilgili bilgiler ve haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Biz istişareye önem veren bir siyasi partiyiz, sorumluluğumuzun da gerçekten farkındayız. Genel başkanımız bundan sonra sık sık değerli milletvekillerimizle ve başkanlık divanımızla bir araya gelecek. Bugün de yine bu gelişmeler doğrultunda bir görüş alışverişi yapmaktayız" ifadelerini kullandı. (DHA)

'BİZİM SÖYLEDİĞİMİZ ŞEY ÇOK NET VE AÇIK'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, milletvekilleri, genel başkan başdanışmanları ve divan üyeleri ile bir araya geldiği toplantının ardından genel merkezden ayrıldı. Grup başkanvekilleri Erhan Usta ve Müsavat Dervişoğlu, çıkışta basın mensuplarına açıklama yaptı. Usta, "Bu haliyle bu 5'li masa, öyle anlaşılıyor ki Sayın Kılıçdaroğlu'nu aday yapmak için kurulmuş bir masa haline gelmiş. Bizim söylediğimiz şey çok net ve açık. Mutabakatla karar alma konusunda son toplantıda yaptıkları hatayı düzeltecek bir irade beyanını ortaya koyarlarsa her zaman için masa o anlamda devam eder, bizim için kapı açıktır. Ama onun dışında o ilkelerden vazgeçmek istemiyoruz, kararlar mutabakatla alınacak, bugüne kadar da hep böyle yaptık" dedi.

Usta, "6'lı Masa'dan davet mi bekliyorsunuz?" sorusuna, "Bu irade beyanını bekliyoruz. Masanın başlangıçtan itibaren ne için kurulduğunu bu son geldiğimiz noktada anlamış olduk" diye konuştu. Usta, Akşener'in adaylığına ilişkin soru üzerine de "Ona bakacağız, önümüzdeki toplantılarda yeri geldikçe konuşacağız" dedi.



'5 PARTİNİN LİDERİ BUGÜN TOPLANDI, BİR DE ONLARA SORUN'

Müsavat Dervişoğlu ise 6 Mart’ta gerçekleştirilecek toplantıya İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in katılıp katılmayacağı sorusuna, "Hayır, katılmayacak. 5 partinin lideri bugün toplandı, bir de onlara sorun" diye konuştu. Dervişoğlu, İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayına ilişkin ise "Zamanı gelince her şeyi konuşacağız" dedi. (DHA)

İSTİFASINI GERİ ÇEKTİ

İYİ Parti'den istifa ettiğini duyuran Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, kararını değiştirerek istifasını geri aldı. Altıntaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmesi sonrası kararını değiştirdiğini söyledi. Altıntaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Değerli Genel Başkanımızla yaptığım istişare ve değerlendirme sonucu partimden istifamı geri almış bulunuyorum" dedi. (DHA)

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

Editör: MURAT ÖZER