Borsa İstanbul Endeksi (Bist100) 1,371 ve 1,421 puan arasında dalgalandığı Çarşamba gününü yüzde 2.64 artışla 1,413.86 puanda tamamladı. Kapanışta BIST Sanayi Endeksi yüzde 3.09, BIST Mali Endeks yüzde 3.20 ve BIST Hizmetler Endeksi yüzde 3.16 artıdaydı.

Tüketici güven endeksi, Mart'ta aylık bazda  yüzde 2.5 artışla, Şubat ayındaki 84.5 düzeyinden, 86.7 düzeyine yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Buna göre;

- Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Şubat ayındaki 66.3'ten, Mart ayında yüzde 1.4 artarak 67.3'e yükseldi.

-Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Şubat ayındaki 84.5'ten, Mart ayında yüzde 4.0 artarak 87.9'a yükseldi.

- Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Şubat ayındaki 91.7'den, Mart ayında yüzde 2.5 artarak 94.1'e yükseldi.

- Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Şubat ayındaki 95.5'ten, Mart ayında yüzde 2.0 artarak 97.4'e yükseldi.

Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülmektedir.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) İcra Direktörleri, Covid-19 pandemisi kaynaklı krizden çıkışı desteklemekte kullanmak üzere rezervlerini artırmak için 650 milyar dolarlık yeni bir Özel Çekme Hakları kaynağı hazırlamayı konuşuyor. SDR, uluslararası likiditeyi arttırmak için IMF tarafından yaratılan özel bir uluslararası rezerv aracı olarak biliniyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yeni kaynağın yaratılmasına ilişkin teknik hazırlıkların yapıldığı toplantıların ardından yaptığı açıklamada, "650 milyar dolarlık olası bir SDR kaynağına ilişkin ilk tartışmalar beni çok cesaretlendirdi. Rezerv varlıklar için uzun vadeli küresel ihtiyacı ele alarak, yeni bir SDR kaynağı tüm üye ülkelerimize yarar sağlayacak ve Covid-19 krizinden küresel iyileşmeyi destekleyecektir. Aynı zamanda, IMF üyelerinin Büyük Kriz'den bu yana en kötü durgunluğun üstesinden gelmek için mümkün olan her şeyi yapma kararlılığının da güçlü bir işareti olacaktır" dedi.

Georgieva, İcra Direktörleri'nin bu amaçla, IMF personeline, Fon'un 190 üye ülkesinin rezerv varlıklarını tamamlayarak küresel ekonomik sisteme ek likidite sağlamak için 650 milyar dolara eşdeğer yeni bir SDR tahsisi önerisi formüle etmeleri için Fon üyeleri arasında geniş bir destek sunduklarını vurguladı.

Haziran ayına kadar İcra Kuruluna, IMF üyesi ülkelerin uzun vadeli küresel rezerv ihtiyaçlarının bir değerlendirmesine dayalı olarak ve Anlaşma Maddeleri ve IMF'nin yetki alanıyla tutarlı olarak 650 milyar dolar tutarında yeni bir kaynağın değerlendirilmesi için öneri sunmayı planladığını vurgulayan Georgieva, "IMF ekibi, aynı zamanda güçlü mali pozisyonlara sahip üyelerin SDR'leri savunmasız ve düşük gelirli ülkeleri desteklemek için yeniden tahsis etme seçeneklerini de araştıracaktır" deyi ekledi.

Editör: MURAT ÖZER