2020 yılının 2. çeyreğinde, küresel çapta daralma yaşanan pandemi döneminde, özellikle nisan ayındaki çok düşük kapasite kullanım ve sanayi üretim verileri, rakamların aşağıda yer almasına neden oldu.

2. çeyrekteki beklentilerde yüzde 9.9 daralma yaşayan Türkiye’de kısıtlamaların temmuz ayında hafiflemesinin hem iç hem de dış pazarda talep yönünde bir hareketlenme sağladığına dikkat çeken İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, “İhracat rakamlarındaki iyileşme beklentisi 3. çeyrek rakamlarına pozitif yansıyacaktır” dedi.

Küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen pandemi döneminin büyüme rakamları üzerindeki etkisi, tedbirlerin hafifletilmesi ile azalmaya başladı.

"KISITLAMALARIN KALDIRILMASI BÜYÜME RAKAMINDAKİ DARALMALARA AZALTICI ETKİ YAPTI"

Kısıtlamaların hafifletilmesi ile iç ve dış pazarda talep yönünde bir hareketlenme sağlandığını vurgulayan İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, şunları söyledi:

“Türkiye 2. çeyrekte beklentiler doğrultusunda %9.9 daraldı. 2019 yılını tümünde %0,9 büyüme ile kapatan veriler 2020 ilk çeyrekte beklentilerin biraz aşağısında % 4.5 büyümeyi yakalamıştı. Özellikle devletin nihai tüketim harcamaları ve hane halkı harcamaları ilk çeyrekte büyümeyi desteklemiş, ihracat aşağı yönü ivme kaydetmişti. Yatırımlardaki azalmalar dikkat çekiciydi. 2. çeyrekte pandemi etkisi ile dünya genelinde çiftli rakamlarda daralmalar yaşandı. Özellikle nisan ayındaki çok düşük kapasite kullanım ve sanayi üretim verileri rakamların aşağıda oluşmasına sebep olmuş mayıs ayının 2. Yarısında kısıtlamaların hafifletilmesi ve haziran ayında kaldırılması büyüme rakamının daralmasını azaltıcı etki yaptığı görülüyor.”

"İHRACAT RAKAMLARINDAKİ İYİLEŞME BEKLENTİSİ 3. ÇEYREK RAKAMLARINA POZİTİF YANSIYACAK" 

“İmalat sanayinde yüzde18,4 hizmetler sektöründeki yüzde 25 azalma büyümeyi olumsuz etkilemiş ve pazarımızın büyük kısmını oluşturan Avrupa ülkelerinin rekor daralması ihracatımızı yüzde 35,3 azaltmış görünüyor”diyen Önel,

“Kısıtlamaların temmuz ayı ile birlikte iyice hafiflemesi hem iç pazarda hem de dış pazarda talep yönünde bir hareketlenme sağlamıştır. İhracat rakamlarındaki iyileşme beklentisi 3. çeyrek rakamlarına pozitif yansıyacaktır. Az da olsa yeme içme ve konaklama sektöründeki hareket pozitif ivme katabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: MURAT ÖZER