Enerji şirketi Enerjisa Enerji ile lastik sektöründe faaliyet gösteren Brisa, enerji verimliliğinde 2,4 milyar TL’lik tasarruf sağlayan birliği için imza attı.

ENERJİSA VE BRİSA'DAN ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE 2.4 MİLYAR TL'LİK TASARRUF SAĞLAYAN İŞ BİRLİĞİ

Enerji şirketi Enerjisa Enerji ile lastik sektöründe faaliyet gösteren Brisa, enerji verimliliğinde 2,4 milyar TL’lik tasarruf sağlayan iş birliği için imza attı. Enerjisa’nın, Brisa’nın İzmit ve Aksaray fabrikalarında ısı pompaları kuracağı proje kapsamında enerji verimliliğinde hedeflenen yıllık tasarrufun 4 kişilik 6 bin 666 hanenin yıllık ısınma ihtiyacına, 458 hanenin ise yıllık su ihtiyacına denk geldiği bildirildi. Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar enerji verimliliği alanındaki iş birliklerine Brisa ile devam etmekten son derece memnun olduğunu belirtirken, Brisa CEO’su Haluk Kürkçü de Enerjisa ile yapılan iş birliğinin güzel bir örnek teşkil edeceğini söyledi.   

Enerji şirketi Enerjisa Enerji ile Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation iştiraki, lastik sektöründe faaliyet gösteren Brisa, İzmit ve Aksaray fabrikalarında enerji verimliliği sağlamak üzere harekete geçti. İş birliği kapsamında sağlanacak finansman ve performans modeliyle Brisa fabrikalarından bahsi geçen tesislerin tüm ısıtma ve soğutma sistemlerini dönüştürerek daha verimli hale getirecek projenin Enerji Performans Sözleşmeleri imzalandı.  

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar ve Brisa CEO’su Haluk Kürkçü’nün bir araya gelerek imzaladığı anlaşma ile beraber, Brisa’nın İzmit ve Aksaray fabrikalarının doğal gaz ve su tüketimleri azalacak, enerji verimliliği sağlanacak ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı verilecek.  

YILLIK 117 MİLYON TL’LİK ENERJİ VE 2,2 MİLYON TL’LİK SU TASARRUFU ÖNGÖRÜLÜYOR   

Proje ile ilgili şirketten yapılan yazılı açıklamada “Her fabrikanın kendi iç süreç ve teknolojisine özel olarak tasarlanmış ısı pompaları sayesinde, Brisa’nın İzmit ve Aksaray fabrikalarında yıllık olarak 117 Milyon TL’lik enerji tasarrufu ve 2,2 Milyon TL’lik su tasarrufu sağlanması öngörülüyor. Bu tasarruf tutarının ise enerji verimliliği uygulamalarının ekonomik ömrü boyunca net bugünkü değer olarak (NBD) toplamda 2,4 Milyar TL tasarrufa ulaşması bekleniyor. Bu anlaşma enerji maliyetlerinin en büyük kalemlerden biri olduğu üretim ekonomisinde, sektöre örnek olacak bir iş birliği oluşuyor” bilgilerine yer verildi.     

“ÇÖZÜMLERİMİZİ MÜŞTERİLERİMİZE SUNMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK”      

İşimin Enerjisi çatısı altında, 2022 yılında başlanan ve 2023 yılında devreye alınacak yenilenebilir enerji ve verimlilik projeleriyle 68 bin tonun üzerinde karbon salımı önleneceğini belirten Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar sözlerine şu şekilde devam etti:       

“Dünyada trendlere baktığımızda enerji verimliliği çok önemli bir noktaya geldi. Enerji üretimiyle ilgili özellikle konvansiyonel geleneksel yatırımlara baktığınızda şu an yarım maliyetiyle bizim bu faydayı elde etmemiz mümkün. Türkiye'de de ‘Enerjisa olarak 2018’den itibaren müşteri çözümleriyle beraber özellikle mevcut kaynaklarımızı kendi işletmelerimiz içerisindeki enerjiye dönüştürebilecek her şeyde neler yapabiliriz’ diye düşünmeye başladık. Türkiye'nin son beş yılına baktığımızda yaklaşık 185 milyar dolar enerji ithalat faturası olduğunu görüyoruz. Bu bağımlılıktan kurtulmanın en önemli yollarından bir tanesi de enerji verimine yatırım yapmak. Ayrıca Türkiye'nin ihracatının yüzde 50’si Avrupa'ya yapılıyor ve 2026 hedeflerine baktığımızda karbon vergisinin rekabet avantajımızı etkilediğini fark ediyoruz. Bu konularda çözümlerimizi müşterilerimize sunmak için yola çıktık. Bugün geldiğimiz noktada ise çok mutluyuz.”     

MURAT PINAR: “BU PROJE HEMEN HEMEN BÜTÜN İŞLETMELERİMİZDE UYGULANABİLİR”    

Enerji verimliliğinin birçok işletmede uygulanabileceğini söyleyen Pınar, Brisa ile hayata geçirdikleri proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Isı pompalarının kullanıldığı alanların izolasyonuna baktığımızda çalışma sıcaklığıyla kendi ısısı arasındaki farktan enerji üretimi ortaya çıktığını görüyoruz. Bu proje hemen hemen bütün işletmelerimizde uygulanabilecek bir proje. Biz de her bir üretim yerine gidip oranın kendi güvenliklerine göre çözümler üretiyoruz, mühendislik çözümlerimiz var. Bunların içerisindeki toplam paya baktığınızda Türkiye'nin kabaca yüzde 10 ila yüzde 20 arasında bir enerji verimliliği hikayesi çıkarması mümkün. Bu yüzden önemle bunun üzerinde duruyor, geliştirdiğimiz çözümleri dünyadaki örneklere de bakarak daha da ilerletiyoruz. Mevcut fosil kaynaklarıyla yapılan yatırımların ısı dönüşümünden geçildiği, sürdürülebilirlik ve karbonsuzlaşma adına yeni teknolojiyle de takip ettiğimiz bir dönemdeyiz. Şimdi de kabaca 4 bin ailenin elektrik tüketimini sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. Daha iyi bir gelecek hedefiyle yürüttüğümüz enerji verimliliği alanındaki iş birliklerimize Brisa ile devam etmekten son derece memnunuz. Bu projede kurulum tamamlandıktan sonra Brisa İzmit fabrikasında 21 ay süresince, Brisa Aksaray fabrikasında ise 15 ay süresince performans garantisi vererek sistemin işletilmesinden, bakımından ve veriminden Enerjisa olarak biz sorumlu olacağız.”  

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİNE YAKLAŞIK 15 MİLYAR TL'LİK YATIRIM YAPMAYI PLANLIYORUZ”

Bu yola çıktıklarından beri 24 megavatlık bir kurulu güce ulaştıklarını vurgulayan Pınar, “Hedefimizi her gün biraz daha yükseltiyoruz. Bu yıl sonunda 100 megavatlık bir yenilenebilir enerji paketiyle verimliliği de yatırım yapacağız. Özellikle Türkiye'nin stratejine baktığımızda enerjide 2035’e kadar 59 gigabyte yenilenebilir enerji portföyünden bahsediyoruz. Bugün dünyada yapılan toplam enerji üretimi yatırımlarının yüzde 95’ini yenilenebilir enerji verimliliği oluşturuyor. Bu anlamda baktığımızda Türkiye'de öngördüğümüz hedefler neticesinde 5 yıl içerisinde yaklaşık 15 milyar TL'lik yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu da aslında bizim işe çıkış noktamızdan nerelere varabileceği anlamında önemli bir gösterge diye düşünüyorum” diye konuştu.

HALUK KÜRKÇÜ: “PROJEMİZ HER İKİ FABRİKAMIZDA DA YIL SONUNA DOĞRU DEVREYE GİRECEK”

Brisa fabrikalarına kurulacak ısı pompası sistemleri ile yakıt kaynaklı karbon salımında azaltım sağlanacağını belirten Brisa CEO’su Haluk Kürkçü ise “Brisa olarak hemen hemen her üretim faaliyetinin enerji tüketimi ile ilgisini göz önünde bulundurduğumuzda, enerjinin verimli kullanılmasının, sürdürülebilir kalkınmanın ön koşullarından biri olduğu bilinci ile hareket ediyoruz. İş birliğimiz kapsamında Enerjisa’nın kuracağı ısı pompası sayesinde fabrikalarımızda kullanılan soğutma sisteminden açığa çıkan ısı, ısıtma olarak fabrikalarımıza geri kazandırılacak ve böylece doğal gaz ve su kullanımından tasarruf sağlanmış olacak. Projemiz her iki fabrikamızda da yıl sonuna doğru devreye girecek. Bu iş birliği kapsamında emek veren tüm Brisa ve Enerjisa ekiplerini kutluyorum” dedi.  

Sürdürülebilirlik adına öncü adımlar atmaya devam edeceklerinin altını çizen Kürkçü, “Brisa’da her işi düşünmeye sürdürülebilirlik ile başlıyoruz. Sürdürülebilirliği düşük karbon ekonomisine geçiş, düşük temas ekonomisine geçiş ve sosyal-kültürel dönüşüm olmak üzere üç ana odakta ele alıyoruz. Bu kapsamda; emisyon azaltım hedeflerimizi 1,5 derece senaryosuna göre hesapladık. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) inisiyatiflerinden Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne onaylattık. Hedefimiz; 2030 yılına kadar doğrudan emisyonlarımızı yüzde 56 azaltmak ve 2050’de net sıfıra ulaşmak” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: MURAT ÖZER