Nevşehir'de Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla başladı. Bakan Ersoy, "Bu yıl, toplam 11 ilde yapılacak festivalde 30 binden fazla sanatçımızı 4 binden fazla etkinlikte, 10 milyonlarca sanatseverle buluşturmayı planlıyoruz. Hedefimiz; 11 ille sınırlı kalmak değil, bunlara her yıl 4-5 tane yeni şehri ekleyerek 2028 yılına kadar 35 şehirde, Kültür Yolu Festivalleri'ni gerçekleştirmek" dedi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY: "2028 YILINA KADAR, 35 ŞEHİRDE, KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK"

Nevşehir, Erzurum, Trabzon, Çanakkale, Ankara, Konya, İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Antalya ve Gaziantep olmak üzere 11 ilde düzenlenen 'Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin ilk rotası bugün Nevşehir'de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla başladı. 5-13 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan festival, içinde binlerce etkinliği barındıracak. Bakan Ersoy, "Kültür Yolu Festivalleri'yle milletimizin, eşsiz kültürel mirasını şehirlerimizin medeniyet mirasları ile buluşturmak üzere güzergahlarda önce rotalar belirliyoruz. Sonra bu rotalar üzerinde sanatın her dalında, her yaştan ve her kesimden insanımızın ve yabancı misafirlerimizin buluşmasını hedefliyoruz. Bu festivallerle birlikte kültüre, sanata ve sanatçıya destek olurken başta Türkiye olmak üzere festivallerin gerçekleştirdiği şehirlerimizin tüm dünyada bilinirliğini artırmayı ve markalaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Biliyorsunuz bu yolculuğa 2020'de İstanbul'da Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlamıştık. Geçen sene, 'her sene festival yaptığımız şehir sayısını artırarak, bunu tüm Anadolu'ya, tüm Türkiye'ye aşama aşama yayacağız' demiştik. Bu bağlamda geçen sene 5 şehirde 7 büyük etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinliklerde, geçen sene 20 bine yakın sanatçımız 4 binden fazla etkinlikte, 30 milyondan fazla insanımızla buluşma fırsatı yakaladılar" şeklinde konuştu.

'30 BİNDEN FAZLA SANATÇIMIZI 10 MİLYONLARCA SANATSEVERLE BULUŞTURMAYI PLANLIYORUZ'

Etkinlik kapsamında şehir sayısını 11'e çıkardıklarını belirten Bakan Ersoy, "Bu sene söz verdiğimiz gibi şehir sayısını arttırarak, 11 şehre çıktık. İlk başlangıcını da bugün Nevşehir'de, Kapadokya Balon Festivali ile yapıyoruz. Kapadokya Balon Festivali'ni, Erzurum Palandöken, Trabzon Sümela, Çanakkale Troya, Başkent Ankara, Konya Mistik, İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu, Diyarbakır Sur, İzmir Efes ve son olarak da Antalya Kültür Yolu Festivalleri izleyecek. Bu arada Başkent Kültür Yolunu festivalin hemen önce Gaziantep'te, Gastro Antep Festivali'ni de bu festivaller zincirine dahil ettik. Bu yıl, toplam 11 ilde yapılacak festivalde 30 binden fazla sanatçımızı 4 binden fazla etkinlikte, 10 milyonlarca sanatseverle buluşturmayı planlıyoruz" ifadelerine yer verdi.

 KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY: 'SANATSEVERLER 100 GÜN BOYUNCA FARKLI ETKİNLİKLERDEN YARARLANACAK'

Nevşehir Kapadokya Balon Festivali'ne bugün başladıklarını söyleyen Bakan Ersoy, "Festival, 9 gün sürecek ve 13 Ağustos'ta sona erecek. Yaklaşık 300'den fazla etkinlik olacak. 1000'den fazla sanatçımız katılacak. İnşallah hem yerli, hem yabancı birçok insanımız ve turistimiz bu etkinliklerden doyasıya faydalanacaklar. 5 Ağustos'tan 12 Kasım'a kadar sürecek, 100 günlük bir süreçten bahsediyoruz. 100 gün boyunca özellikle birbirini izleyen tarihler veya kısa süre boşluklar bırakarak devam ettik. Yani sanatseverler bugünden itibaren 100 gün boyunca farklı illerde doyasıya etkinliklerden yararlanma fırsatı bulacaklar" dedi.

Golden Opulence sergisi "Beymen" Zorlu Center'da!.. Golden Opulence sergisi "Beymen" Zorlu Center'da!..

'SANATSEVERLER ETKINLİKLERİ SOSYAL MEDYADAN TAKIP EDEBILIRLER'

Festival kapsamında binlerce etkinliğin olduğunu aktaran Bakan Ersoy, şöyle konuştu:

"Bunların vatandaşlarımız tarafından kolay takip edilebilmesi için kulturyolufestivalleri.com sosyal medya adresinden ve şehrin kendi festival adresinden bu etkinlikleri düzenli olarak yayınlayacağız. Aynı şekilde sanatseverler cep telefonlarına, sanat cepte uygulamamızı indirdilerse hem anlık festivalle ilgili bilgilere erişmiş olacaklar. Etkinliğin çok büyük bir bölümü ücretsiz gerçekleştiriliyor. Bu bağlamda da katılım çok fazla oluyor. Geçen senelerde de böyleydi. Hedefimiz; 11 ille sınırlı kalmak değil bunlara, her yıl 4-5 tane yeni şehri ekleyerek 2028 yılına kadar 35 şehirde, Kültür Yolu Festivalleri'ni gerçekleştirmek." 

FESTİVAL KAPSAMINDA DÜZENLENEN ETKİNLİKLERE KATILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, beraberinde Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran ve AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran ile birlikte bugün başlayan Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali etkinliklerine katıldı.

Bakan Ersoy ve beraberindekiler daha sonra, Kayaşehir bölgesinde bulunan ve bir süre önce restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapılarak turizme kazandırılan Meryem Ana Kilisesi'nde, sanatçı Refik Anadol'un 'Rönesans Rüyaları' konulu dijital gösterisini ve Ürgüp ilçesinde Kapadokya Üniversitesi'ne (KÜN) ait mahzende açılan, 'Eskizden Piksele' dijital sanat gösterisini izledi.

Avanos ilçesinde bulunan Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi'nde sanatçı Zeliha Bazoğlu'nun eserlerinden oluşan, 'Gelenekten Geleceğe' konulu sergiyi de gezen Bakan Ersoy, daha sonra kentten ayrıldı. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER