Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Çağatay Kılıç başkanlığında toplandı. Komisyonda sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Türkiye ile Finlandiya arasındaki ikili ilişkilerin olumlu bir çerçevede seyrettiğine dikkat çekerek, "Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, depremlerin ardından dayanışma sergilemek amacıyla 16-17 Mart tarihlerinde Kahramanmaraş'ı ve Ankara'yı ziyaret etti. İkili ticaretimiz Finlandiya'yla güçleniyor, pandemiden önce 2019 yılında 1,2 milyar dolar olan ticaret hacmimiz halen 2,1 milyar doları aşmış durumda. Finlandiya'nın ülkemizdeki yatırımları ise 446 milyon doları buldu. 2010 yılında Birleşmiş Milletler'in (BM) barış sağlama yönündeki etkinlik ve kapasitesinin artırılması amacıyla oluşturulan Barış İçin Arabuluculuk girişimine o yıldan beri Finlandiya’yla birlikte öncülük etmekteyiz, BM'de birlikte çalışıyoruz" dedi.

Akçapar, üçlü mutabakat metni ile sürecin ilerletilmesi açısından İsveç ve Finlandiya'nın somut taahhüttüler üstlendiğini aktararak, "Taahhüttüler iki ana başlıktaydı. Biri, Türkiye'nin terörle mücadelesine destek. İkincisi, savunma sanayii ürünlerinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması. Taahhütlerin hayata geçirilmesini takip amacıyla üçlü mutabakat çerçevesinde 3 ülke arasında Daimi Ortak Mekanizma kuruldu. Mekanizmada ülkelerin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri, Adalet, İçişleri, Milli Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat Teşkilatlarından temsilciler yer aldı. Daimi Ortak Mekanizma, bugüne kadar 3 defa toplandı. Öte yandan, mekanizmanın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerinden sonra da faaliyetlerini sürdürmesi hususunda tüm taraflar mutabık kaldı. Finlandiya, bu sürecin başından itibaren ülkemizin hassasiyet ve beklentilerini karşılamada daha hazırlıklı ve kararlıydı. Finlandiya’dan bu süreçte ülkemize üst düzey ziyaretler gerçekleştirildi, kurumlar arasında istişare ve temaslar arttı; ilgili mevzuatında değişiklik yaparak terör örgütüne katılımı teşvik, terör yardım ve tahrik unsurlarını suç olarak düzenledi. Bu düzenlemenin uygulamaya da yansıdığını gördük" diye konuştu. 

Akçapar, Finlandiya'nın üyeliğinin NATO ittifakını güçlendireceğini, tehditlere karşı ittifakta külfet paylaşımına katkıda bulunacağına, NATO'nun caydırıcılığına, bölge güvenliğine ve terörle mücadeledeki kararlılığa katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Akçapar, "Finlandiya'yla müttefiklik ilişkimizin aynı zamanda ikili ilişkilerimizin geliştirilmesinde de katkıda bulunacağını değerlendiriyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından gündemin ilk sırasında yer alan Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine ilişkin kanun teklifi görüşülerek kabul edildi. Teklif, Genel Kurul'da ele alınacak. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER