“Dün Bitcoin ve ardından Etherum’daki sert geri çekilmeler yatırımcılarışaşırttı. Herhangi bir açıklamanın olmadığı bir günde bu sert geri çekilmenin vadeli piyasalarda biriken long (uzun pozisyon) işlemleri tasfiye etmek amacıyla balinalar tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor. Bitcoin, güne 28.800$, Ethereum da 1960$’ın üzerinde konumlanıyor.” Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak sektördeki gelişmeleri değerlendirdi.

Makro veri açısından sakin bir haftayı geride bırakmaya hazırlanırken, kripto para piyasasında dün hareketli saatler yaşandı. 30.000$ civarında konsolide olan ve fiyatlanmasını sürdüren Bitcoin, ani bir şekilde 29.000$ seviyelerine geri çekilerek yatırımcılarını şaşırttı. Yaklaşık 1000 puanlık düşüş bir haber veya veri kaynaklı gerçekleşmezken, düşüşün vadeli piyasalarda biriken long (uzun pozisyon) işlemleri tasfiye etmek amacıyla balinalar tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor. Geçtiğimiz cuma günü 31.000$ seviyelerini zorlayan Bitcoin, güne 28.800$ sınırında başladı. Bitcoin sabah saatlerinde 29.000$’dan alıcı bulurken lider altcoin Ethereum ise 1960$’ın üzerinde konumlanıyor. 

Bankalar ve teknoloji sektörleri öncülüğünde ilk çeyrek bilançolarının açıklanmaya başladığı bu hafta içerisinde kripto para piyasasının en çok beklediği şirket olan Tesla dün gelir raporunu açıkladı. Rapora göre Tesla, var olan Bitcoin’lerini satmadı ve yeni Bitcoin alımı da yapmadı. Ek olarak FED tarafından açıklanan BEJ kitapta ise özellikle son banka krizinin ardından “büyük bankalar kredi verme koşullarını ve standardını sıkılaştırdı” ifadesi öne çıktı.

Bugün haftanın en önemli makro gelişmesi olan Philadelphia imalat endeksi açıklanacak. Üretim sanayisinin öne çıktığı eyalet olan Philadelphia’daki endüstriyel üretimi ölçen endeks, ABD’de önemli öncü göstergelerden biri olarak kabul ediliyor. Veri, ABD reel sektörünün üretim performansını ölçmek ve 2023’ün son çeyreğinde gerçekleşmesi düşünülen resesyon hakkında da ip uçları verebilir. Genel olarak sakin bir hafta geçiren ABD piyasalarının da hareketlenmesine neden olabilir. 

Dün kripto para piyasalarında yaşanan %3 ila %4’lük ani düşüşe karşın bazı altcoinler pozitif ayrışarak öne çıktı. Özellikle Voyager, Bittorrent, Winklink, Cartesi ve Firo dünü güçlü yükselişlerle kapatarak yatırımcılarını sevindirdi.  

 BITCOIN TEKNİK ANALİZ

Bitcoin, dün %5 civarında sert geri çekilerek 28.500$ seviyelerini test etse de toparlanmalarla birlikte bu sabah saatlerinde 29.000$ seviyelerinin üzerinde hareketlilik gösteriyor.

Her ne kadar yaşanan düşüşle birlikte korku yaratsa da yükselen kanalın içerisinde hareketliliğine devam ederek pozitif görünümünü bozmuş değil. Gün itibariyle toparlanmaların devam etmesi halinde 29.350$ seviyesinin kırılması ve üzerinde kalıcılık sağlaması önemli olacaktır. Ardından hareketli ortalama seviyesi 29.880$ ve kanalın orta bandı olan 30.100$ seviyeleri test edilebilir.

Olası aşağı yönlü bir harekette ise kanalın alt bandı olan 28.770$ seviyesi önemli bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılmasıyla tekrar 28.520$ seviyesi ardından da 28.280$ seviyelerinin destek olarak çalışması beklenebilir.

ETHEREUM TEKNİK ANALİZ 

Ethereum, dün Bitcoin’deki %8’lik geri çekilmeden daha sert bir düşüşle 1923$ seviyelerini test etti. Toparlanmaların ardından bu sabah saatlerinde 1960$ seviyelerinde hareketlilik gösteriyor.

Bitcoin gibi minör yükselen trendi test eden Ethereum, trendin üzerindeki hareketliliğine devam ederek pozitif görünümünü desteklemeye devam ediyor. Toparlanmaların devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 1985$ ardından da 2000$ seviyelerinin çalışması beklenebilir. Bu seviyelerin kırılması halinde 2050$ oldukça önemli bir direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.

Olası aşağı yönlü bir harekette ise hem fibonacci seviyesi hem de minör yükselen trend seviyesi olan 1950$ seviyesi oldukça kritik bir destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılması halinde tekrar 1923$ seviyeleri test edilebilir ardından da 1900$ seviyesi bir sonraki destek seviyesi olabilir. 

Kaynak: Bitay Araştırma

Editör: MURAT ÖZER