Esas Sosyal tarafından üniversiteli gençlerin okuldan işe geçiş süreçlerini kolaylaştırmak ve fırsat eşitliği sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı”nın 3. dönemi başladı. Her yıl Türkiye’nin dört bir yanından başvuru alan Programa bu yıl, deprem bölgesindeki öğrencilere özel kontenjanla olmak üzere toplam 250 genç katıldı.

Merhum Şevket Sabancı ve ailesi tarafından 2000 yılında kurulan Türkiye’nin lider yatırım şirketlerinden biri olan Esas Holding, sosyal fayda odaklı yatırım birimi Esas Sosyal ile 2015 yılından bu yana gençlik ve istihdam alanında sürdürülebilir ve ölçülebilir etki yaratıyor. Üniversite isminin yeterince bilinmemesi nedeniyle istihdama geçişte fırsat eşitliğine ihtiyaç duyan gençlerin güçlendirilmesine odaklanan ve bu zaman kadar 30 bini aşkın başvuru alan Esas Sosyal programları; gençlerin donanımlı kendinden emin ve farkındalığı yüksek bireyler olarak profesyonel hayata adım atmalarını amaçlıyor.

Bu hedef doğrultusunda ‘Esas Sosyal Fırsat Eşitliği Sağlar’ mottosuyla hayata geçirilen Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat, Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım ve Mezun Programları etrafında oluşturulan 3.500 kişilik geniş ekosistem ile gençlerin gelişimine katkı sağlanıyor. 

2021 yılında gençlerin işe alım süreçlerinde karşılaştıkları en büyük engellerden biri olan yabancı dil sorununa çözüm modeli olarak hazırlanan Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı bu yıl da büyük ilgi gördü. İşverenler tarafından daha az bilinen devlet üniversitelerinde eğitim gören gençlerin İngilizce konusunda yetkinliklerini artırmayı hedefleyen Program; bir dil programı olmanın ötesinde gençlerin profesyonel hayata geçişlerini kolaylaştıracak deneyimler de sunuyor. Katılımcı gençler 12 ay süresince 3 kur online canlı sınıflarda Berlitz Dil Okulları’ndan İngilizce eğitimi alarak en az orta seviye yabancı dille mezun oluyor. Program; İngilizce CV hazırlama, bire bir İngilizce, mülakat koçluğu gibi çalışmalarla gençlerin İngilizce dil becerilerini güçlendiriyor, iş hayatında daha özgüvenli ve yetkin bireyler olmalarına katkı sağlıyor. Gençlere fırsat eşitliği sunan Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı; Berlitz’in Türkiye’deki iş ortaklıkları ile gerçekleştirdiği programlar arasında en yüksek devamlılık oranına sahip olma özelliği ile Berlitz tarafından örnek uygulama olarak gösteriliyor. 

3 yılda Türkiye’nin dört bir yanından 600 gence İngilizce eğitimi fırsatı sunan Program’a bu yıl, 81 şehirden 120 farklı devlet üniversitesinden 4.400 genç başvurdu. Özenle yapılan ön değerlendirme sonrasında telefon mülakatlarında İngilizce öğrenme hevesi yüksek olan, heyecanlı ve farkındalık bilinci gelişmiş gençler programa kabul edildi. Bölüm farkı gözetmeksizin yapılan değerlendirmeler sonucu belirlenen ve %32’si deprem bölgesinden dâhil olan 250 katılımcının %72’si kadınlardan, %28’i ise erkeklerden oluşuyor. %81’i İstanbul dışındaki şehirlerde yaşayan ve 68 farklı üniversitede okuyan katılımcıların en çok öğrenim gördüğü üniversiteler ise Ankara Yıldırım Beyazıt, Manisa Celal Bayar,   Kocaeli, Eskişehir Osmangazi, Adana Çukurova, Konya Selçuk ve Bursa Uludağ Üniversitesi oldu. 

Üçüncü dönem katılımcıları; 3 Mayıs’ta çevrimiçi olarak gerçekleştirilen oryantasyon etkinliğine Türkiye’nin farklı şehirlerinden katılarak Esas Holding üst yönetimiyle bir araya geldi. Başta programın destekçisi ve Esas Sosyal Kurucular Kurulu Üyesi Hayırlı Sabancı olmak üzere, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Çağatay Özdoğru’yu dinleme şansı yakaladı.

HAYIRLI SABANCI DESTEĞİYLE İNGİLİZCE FIRSATIM PROGRAMI 600 GENCE ULAŞTI 

Programa destek veren Hayırlı Sabancı, kendi hayatından verdiği örneklerle tecrübelerini paylaşırken; “Siz gençler bizim umudumuzsunuz. Sizleri beslemek, geliştirmek ve büyütmek hepimizin görevi. Bildiğiniz gibi, yabancı dilin hem sosyal hem de profesyonel hayattaki önemi günden güne artıyor. Durmadan gelişen teknoloji çağında İngilizce yetkinliği olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Bu gerçekten hareketle hayata geçirdiğimiz Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı’nın yoğun ilgi görmesi beni ve Esas Sosyal ekibini çok mutlu ediyor. Esas Sosyal ekibi; adımı taşıyan bu programı hayata geçirirken, merhum eşim Şevket Sabancı’nın vizyonunu benim desteğimle birleştirerek, siz gençlerin önündeki yabancı dil sorununu ortadan kaldırmayı ve sizi profesyonel hayata hazırlamayı amaçladı. Görüyoruz ki, yeni nesil kendini geliştirmek, ileriye doğru adım atmak için çok hevesli. Merhum eşim Şevket Sabancı “Başarı için en çok eğitime güvenirim” derdi. Onun eğitime olan inancını sürdürülebilir kılmak benim en büyük hayalim. Hayalimi gerçekleştirirken genç dimağlara dokunmak, parlak fikirlerine ve hayal güçlerine şahit olmak, gençlerle iletişimde kalmak benim için çok kıymetli. Hayat bir yolculuk, bu yolculukta yanınıza alacağınız ve taşınması en kolay şeylerden biri de bir lisan öğrenmek. İngilizce Fırsatım Programı ile gençlere bu fırsatı verdiğim için çok mutluyum. Bu fırsatın başarılarınızı büyütmenize vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı ise “Bugün yeni bir dönemin başlangıcı için buradayız. Biz de gençler kadar heyecanlı ve keyifliyiz. Biz; gençleri cesaretlendirmek, yol göstermek ve ellerinden tutarak merdivenleri bir bir çıkmaları için sorumlu hissediyoruz. Bu sorumluluk duygusuyla umudumuz olan gençleri desteklemenin mutluluğu içindeyiz. Bildiğiniz gibi Esas Sosyal olarak gençleri fırsat eşitliğine kavuşturmak için çözüm modelleri geliştiriyoruz. Sevgili annem Hayırlı Sabancı’nın desteğiyle hayata geçirdiğimiz İngilizce Fırsatım Programı da bunlardan bir tanesi. Program kapsamında her yıl daha fazla gence ulaşabilmek ve hayatına dokunabilmek için durmadan çalışıyoruz. Bugün burada buluştuğumuz sizler, binlerce aday arasından titizlikle seçildiniz. Bu sebeple kendinizle gurur duymalısınız. Esas Sosyal Ekosisteminin bir parçası olmanızdan ve ekosistemimizin büyümesinden dolayı çok mutluyuz, hepiniz hoş geldiniz. Ülkemizin en büyük değeri kuşkusuz eğitimli genç nüfusu, siz değerli gençlerin potansiyellerini keşfetmeleri için elimizden gelinin en iyisini yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Editör: MURAT ÖZER