Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki 2 depremle sallandı.

Depreme uykularında yakalananlar panik ve korku içerisinde sokaklara kaçışırken, birçok ilde binalar yıkıldı. Ekipler, enkaz bölgelerine giderek arama ve kurtarma çalışması başlattı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan Richter ölçeğine göre 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde şiddetli hissedildi. Depreme uykularında yakalanan vatandaşlar panik ve korku içerisinde sokaklara çıktı. Bölgede birçok ilde hava sıcaklığı sıfırın altında olmasına rağmen vatandaşlar, yaktıkları ateşlerin etrafında ve araçlarında beklemeye başladı. 

BİRÇOK İLDEN YIKIM HABERLERİ GELDİ

Yurdun yarısını etkileyen depremden bir süre sonra birçok ilden yıkım haberleri geldi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Adana ve Osmaniye illerindeki bazı binalar yıkıldı. Çöken binaların enkazına ulaşan ekipler, arama kurtarma çalışması başlattı. Binaların enkazlarından çıkartılan yaralılar, hastanelere kaldırıldı. 

BÖLGEDE ARTÇILAR SÜRÜYOR

Kahramanmaraş'ta saat 04.17'de merkez üssü Pazarcık olan 04.17'de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından bölge artçı depremlerle sallandı. Saat 05.46'ya kadar yine Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 5.3 ve 4.7, Dulkadiroğlu ilçesinde 4.2, Gaziantep'te Nurdağı ilçesinde 4.6, 5.3, 6.4 ve 6.6, İslahiye ilçesinde 6.5, 5.3, 5 ve 4.9, Adıyaman'da Gölbaşı ilçesinde 5.3, Sincik ilçesinde ise 4 büyüklüğünde deprem oldu.

OKTAY BAŞKANLIĞINDA KRİZ MASASI TOPLANDI

Depremden hemen sonra Ankara'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında AFAD Koordinasyon Merkezi'nde Kriz Masası toplandı. Toplantıya Oktay'ın yanı sıra bakanlar ve ilgili daire müdürleri katıldı. İçişleri Bakanı Soylu, AFAD Merkezinde İletişim Başkanlığı tarafından gün boyunca vatandaşların bilgilendirileceğini söyledi. (DHA)

ŞANLIURFA’DA 15 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgelerden yıkım ve can kaybı haberleri gelmeye başladı.

Şanlıurfa’da ilk belirlemelere göre 15 kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi yaralandı. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan depremde 16 binanın yıkıldığını belirterek, "Şu an 15 vatandaşımız vefat etti, 30 vatandaşımız da yaralı" dedi.

MALATYA'DA 23 KİŞİ ÖLDÜ

Deprem, Malatya'da da yıkıma ve can kayıplarına neden oldu. Malatya Valisi Hulusi Şahin, depremde 140 binanın yıkıldığını, 23 kişinin yaşamını yitirdiğini, 420 kişinin de yaralandığını belirtti. 

OSMANİYE'DE ÖLÜ SAYISI 5

Osmaniye'de ise 34 binanın yıkıldığı bildirildi. Bu binalardan 2'sinin kent merkezinde bulunan 2 bloklu Metin Tamer Sitesi'ndeki 10'ar katlı olduğu belirtildi. İlk belirlemelere göre kent genelinde 5 kişinin yaşamını yitirdiği, enkazda arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

DİYARBAKIR'DA 9 BİNA ÇÖKTÜ, 6 ÖLÜ VAR

Diyarbakır'da ise 9 bina çöktü. Ekipler arama kurtarma çalışmalarını sürdürürken, şu ana kadar 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 75 kişinin de yaralandığı bildirildi. 

Adana'da ise biri 17 katlı olmak üzere 3 binanın yıkıldığını, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi. 

32 ARTÇI OLDU

Kahramanmaraş'ta saat 04.17'de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından saat 07.15'e kadar, en büyüğü 6.6 olmak üzere 32 artçı depremin olduğu bildirildi. (DHA)

DİYARBAKIR VALİSİ SU: 6 KİŞİ ÖLDÜ, 79 KİŞİ YARALANDI

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, Diyarbakır da yoğun şekilde hissedildi. Vali Ali İhsan Su kentteki son durumla ilgili yaptığı açıklamada, “7 binamız yıkılmış vaziyette. Bunların 7’si de il merkezinde. 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda, 79 vatandaşımız yaralı. Hastanelere intikal etmiş durumda. 12 vatandaşımız canlı olarak enkazlardan kurtardık. Şu anda 7 noktada AFAD ekiplerimiz, UMKE, emniyet, arama kurtarma ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Valilik’ten yapılan açıklamada da Diyarbakır Stadyumu, Şehit Halit Gülser Spor Kompleksi, Talaytepe Spor Kompleksi, 75 Tenis Kortu, Seyrantepe Kapalı Spor Salonu, Seytantepe Kapalı Spor Salonu, Kayapınar Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yenişehir Köşkler Salonu, Yenişehir Gençlik Merkezi, Bağlar Gençlik Merkezi, Fuar ve Kongre Merkezi Merkezi’nin vatandaşların kullanımına açıldığı duyuruldu.

Ekiplerin enkaz altındaki yaralıları çıkarma çalışmaları sürüyor. Kızılay tarafından belli noktalarda kan bağışı merkezleri kuruldu. Bölge illerden takviye ekiplerin de Diyarbakır’a yönlendirildiği belirtildi.

VALİ GÜL: GAZİANTEP’TE 531 BİNADA GÖÇÜK VAR

Kahramanmaraş’taki 7.4 büyüklüğündeki depremden etkilenen illerden Gaziantep’te 531 binada göçük oluştuğu belirtildi. Gaziantep Valisi Davut Gül, "Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu" dedi. 

HATAY'DA DA BİNALAR YIKILDI

Deprmede, Hatay'da da ilk belirlemelere göre kent merkezinde 6, Dörtyol ilçesinde ise 3 bina yıkıldı. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Hatay'ın Ernzin ilçesinde 3 caminin minaresi yıkıldı. (DHA)

ÇOCUKLAR ENKAZ ALTINDA KALDI

Kahramanmaraş’taki 7.4 büyüklüğündeki deprem, Adıyaman’da da yıkıma ve can kaybına yol açtı.  Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, kentte 100 binanın yıkıldığını 28 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Depremde Siteler Mahallesi’nde de 3 katlı bir bina yıkıldı. Binada oturan bazı kişiler enkaz altında kaldı. Bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Enkaz altında kalan çocukların kurtarılmayı beklediği görüldü. Bölgeye ulaşan ekipler, kurtarma çalışması başlattı.

GAZİANTEP KALESİ’NİN SURLARI YIKILDI

Deprem’de Roma döneminde gözlem amaçlı inşa edilen Gaziantep Kalesi’nin surları da yıkıldı. Seferpaşa Mahallesi Naip Hamamı Sokak’ta bulunan Gaziantep Savunma ve Kahramanlık Panoraması Müzesi olarak kullanılan kalenin taş bloklardan yapılan surlarının bir bölümü ile çevresindeki istinat duvarının yıkıldığı görüldü.

HAVALİMANININ PİSTİ YARILDI

Depremden etkilenen illerden Hatay’da da havalimanın pistinde tahribat oluştu. Hatay Havalimanı’nın pistinin enine doğru yarıldığı, asfaltın kalktığı görüldü. (DHA)

DEPREMDE YENİ CAMİ DE YIKILDI

Kahramanmaraş’taki 7.4 büyüklüğündeki depremde, Malatya’da, Hamidiye Mahallesi Cezmi Kartay Caddesi’nde bulunan tarihi Yeni Cami de yıkıldı. Caminin çöktüğü, ayakta sadece duvarlarının bir bölümünün kaldığı görüldü.

YIKILAN CAMİNİN YERİNE YAPILMIŞTI

Yeni Cami, Malatya’nın ‘Büyük Zelzele’ diye adlandırdıkları 3 Mart 1894’te meydana gelen depremde yıkılan Hacı Yusuf Camii’nin yerine yapılmaya başlanmış, halkın yardımı ve Padişah 2’nci Abdülhamid’in katkılarıyla inşaatı devam ettirilmiş, yapımı ancak 1913’te tamamlanmıştır.

14 Mart 1964’te meydana gelen depremde ise cami büyük hasar görmüş, kubbe ve bazı duvarlarında çatlaklar oluşmuş, külah üst taşları düşmüştür. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmayla cami yeniden onarılmış, düşen külah taşlarının yerine büyük boy minare alemleri takılmıştı.

ADANA'DA ÖLENLERİN CENAZELERİ ÇIKARTILIYOR

Adana'nın Çukurova ilçesinde Barış Manço Bulvarı'ndaki 14 katlı Tutar Yapı Sitesi'nde enkaz altında kalanları arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. 6 kişini kurtarıldığı binanın enkazından 3 kişinin de cenazesi çıkartıldı. (DHA)

KAHRAMANMARAŞ’TA 84 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Kahramanmaraş’ta sabahın erken saatlerinde meydana gelen Pazarcık ilçesi merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremde, enkaz altında kalanların kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Depremde en fazla hasar ve can kaybının Pazarcık, Elbistan ve Türkoğlu ilçeleriyle Kahramanmaraş’ın merkez ilçelerinde olduğu bildirildi. Valilikten alınan bilgiye göre kent genelinde 187 binanın yıkıldığı, ilk belirlemelere göre 84 kişinin öldüğü, 255 kişinin de yaralandığı bildirildi.

DİYARBAKIR'DA ÖLÜ SAYISI 14’E ÇIKTI

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır'da 20 bina yıkıldı. Enkaz altında kalanlar için başlatılan arama-kurtarma çalışması sürüyor.

Vali Ali ihsan Su, yıkılan binaların bulunduğu bölgeye gidip, inceleme yaptı. Büyükşehir Belediyesi de alınan karar doğrultusunda otobüs seferlerini ücretsiz gerçekleştiriliyor. Diyarbakır'da şu ana kadar depremde 14 kişi hayatını kaybetti, 226 kişi de yaralandı. 

İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ'NİN YOĞUN BAKIM BİNASI ÇÖKTÜ

Hatay'ın İskenderun ilçesi Devlet Hastanesi'nin Yoğun Bakım ünetisenin bulunduğu 6 katlı A Blok depremde yıkıldı. Binada arama kurtarma çalışması yapılırken, binanın Acil Servisi'nde ise yaralı depdemzedelede hizmet veriliyor. Serviste yatan hastalar da bahçeye tahliye edildi. Yogun Bakım Ünitesi'nde kaç hastanın ve personelin bulunduğu henüz açıklanmadı.

İskenderun ilçesinde farklı noktalarda birçok binanın yıkıldığı, onlarca binada da ağır hasar olduğu bildirildi. 

REYHANLI'DA PANSİYON YIKILDI

Hakay'ın Reyhanlı ilçesinde ise öğrenci pansiyonu olarak kullanılan ancak boş olduğu bildirilen 5 katlı Alice Tesisleri de yıkıldı. Reyhanlı'da toplam 4 binanın yıkıldığı, 7 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde çöken 5 katlı bin binada ise arama kurtarma çalışması yapılıyor. Dörtyol ilçesi Sahil Yolu depremde zarar gördü. (DHA)

ŞANLIURFA'DA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde, . Şanlıurfa merkez, Siverek, Bozova, Hilvan ve Birecik ilçelerinde 19 binada çökme meydana geldi. Bu bölgelere sevk edilen ekiplerin enkaz altında kalan vatandaşları arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyzagül, yıkılan binaların bulunduğu bölgelere giderek incelemede bulundu. Vali Salih Ayhan, son durum olarak Şanlıurfa’da 18 kişinin yaşamını yitirdiğini, 70’in üzerinde vatandaşın ise yaralandığını söyledi. Enkaz altında kalanların kurtarılması için vatandaşlardan görevlilere yardımcı olunmasını isteyen Vali Ayhan, "İlimizde yaşanan depremde AFAD başta olmak üzere tüm kurumlarımız koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Depremin sebep olduğu hasarla ilgili çalışmalar büyük bir hassasiyetle yürütülmektedir. Şu an için vatandaşlarımız güvenli açık alanlarda bulunmalarını istiyoruz" dedi.



YIKILMA ANI KAMERDA

Kent merkezindeki Ahmet Erseven Mahallesi İpekyolu Bulvarı’nda yıkılan 7 katılı binanın enkazında kalan 2 kişi kurtarıldı. Yıkılan binanın karşısındaki yaklaşık 50 metre mesafedeki deprem dolayısıyla büyük bölümü boşatılan 6 katlı binanın yıkılması ise kameralara yansıdı.

BAKAN ERSOY: MALATYA'DA KESİNLEŞMİŞ 88 VEFATIMIZ VAR

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Malatya’ya giden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Valilik binasında açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, "Bugün itibarıyla şu an Malatya'da kesinleşmiş 88 vefatımız var. Allah'tan rahmet diliyoruz. 1388 yaralımız var. 27'si ağır, tedavileri devam ediyor. Şu ana kadar tespit ettiğimiz 76 bina bloğu merkezde tamamen yıkılmış durumda. Doğanşehir'de 150 binamız yıkılmış durumda. Birçok ilden komşu illerden de şu anda arama kurtarma intikal etmeye başladı" dedi. (DHA)

ELAZIĞ'DA BOŞALTILAN BİNA DEPREMDE ÇÖKTÜ; 1’İ POLİS, 2 KİŞİ GÖÇÜK ALTINDA

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde Elazığ'da, Akpınar Mahallesi Susam Sokak’ta ilk depremde boşaltılan bina çöktü. Bölgede güvenlik önlemi alan 1 polis memuru ile 1 vatandaş göçük altında kaldı. Ekipler, 2 kişiyi kurtarmak için çalışma başlattı. Binanın bulunduğu alana gelen Elazığ Valisi Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve ilgili yetkililer, çalışmaları yerinden takip ediyor.

DHA MUHABİRİ CANLI YAYINDA DEPREME YAKALANDI

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki 7.7 büyüklüğündeki depremde çok sayıda bina yıkıldı ya da hasar gördü. Depremin en yoğun hissedildiği depremde DHA muhabiri Olcay Düzgün, Yücel ve Şahinler apartmanlarının bulunduğu bölgede canlı yayın yaparken, 7.6 büyüklüğündeki ikinci depreme yakalandı. O anlar an be an görüntülere yansırken, bu depremde bölgedeki 5 bina yıkıldı.

ADANA'DA KÖY CAMİSİNİN MİNARESİ YIKILDI

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13.24'te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Yunusoğlu köyünde, caminin minaresi yıkıldı. Minarenin yıkıldığı anlar, cep telefonu kamerasına yansıdı.

YEŞİLYURT'TA 2 KİŞİ ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7’lik depremde büyük hasar gören Malatya’da özellikle Yeşilyurt ve merkez Battalgazi ilçesinde yıkımların yoğun olduğu görüldü. Kar yağışı altında devam eden çalışmalarda ekipler enkaz altında kalan kişilere ulaşmaya çalıştı. Yeşilyurt ilçesinde 5 kattan oluşan 2 bloklu apartman enkazında yapılan çalışmalarda 2 kişi sağ çıkarılarak ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

8 KATLI BİNA YIKILDI

Battalgazi ilçesinde içerisinde sporcuların konakladığı yıkılan otelde ise arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, bu kez merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan olan 7.6 büyüklüğünde ikinci büyük deprem oldu. Deprem, Malatya'da da çok şiddetli hissedildi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgede 8 katlı bir bina yıkıldı. Çevrede bulunan vatandaşlar ve kurtarma ekipleri panikle sağa sola kaçıştı. Ardından devam eden artçılar çevredeki binalarda hasar oluşturdu. 7.6 büyüklüğündeki depremde kent genelinde çok sayıda binanın yıkıldığı öğrenildi. Binaların boşaltılmış olması can kaybının önüne geçti. Artçı depremlerin devam etmesi nedeniyle ekipler çalışmalara bir süre ara verdi.

ADANA’DA, İKİNCİ DEPREMDE 15 KATLI BİNA KISMİ OLARAK YIKILDI

Adana'da da, Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremde merkez Çukurova ilçesinde bulunan 15 katlı Mete Apartmanı'nın ön cephesi yıkıldı. Binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlatıldı.

BABA VE 2 ÇOCUĞU, ENKAZDAN 2,5 SAAT SONRA SAĞ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde bu sabah meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde, çok sayıda binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü Malatya’da, Battalgazi ilçesi İsmetiye Mahallesi’ndeki 5 katlı bir apartman, saat 13.24’te olan 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde çöktü. Ekipler, binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlattı. Ekiplerin zamana karşı yürüttüğü çalışmalarda, saat 16.00 sıralarında önce Elif (7) ve Hamit Taneli (14) kardeşleri, 20 dakika sonra da babaları Murat Taneli’yi (60) sağ çıkardı. Baba ve çocukları, hazır bekleyen ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.

Ekiplerin enkazda arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

BAKAN BOZDAĞ VALİ VE YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI 

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli depremden etkilenen kentler arasında bulunan Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Bozdağ, Vali Ali İhsan Su ile birlikte yıkılan binalarda incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Bozdağ, Bağlar ilçesinde yıkılan Serin 2 Apartmanı’nın enkazı önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Yüreğimizi yakan, hepimizi üzüntüye sevk eden bir deprem yaşadık. Kahramanmaraş merkezli olmak üzere pek çok ilimizde etkileri görüldü. Bunlardan biri de Diyarbakır. Ben bu vesile ile depremde hayatını kaybeden her vatandaşımıza ayrı ayrı Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, sevenlerine, baş sağlığı diliyorum. Azizi milletimizin başı sağ olsun diyorum. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Devletimiz Türkiye’mizin depremi yaşayan bütün illerinde seferber olmuştur. Devlet bütün imkan ve kabiliyetlerini şu anda enkaz altında bulunan vatandaşlarımızı sağ ve salimen ulaşmak ve onları kurtarmak için harcamaktadır. Hem AFAD hem Kızılay hem Emniyet hem jandarma UMKE hem gönüllüler pek çok açıdan büyük bir seferberliğin içerisinde büyük bir titizlikle enkazları kaldırmak, enkaz altındaki vatandaşlarımıza sağ ve salimen ulaşmak için büyük bir gayretle çalışmaları sürdürmektedirler."

'7 BİNADA ÇÖKME VAR'

Vatandaşların bu süre içerisinde sağduyulu, soğukkanlı olmasında özellikle trafik ve diğer konularda yetkililerin uyarılarına hassasiyet göstermesinde pek çok fayda olduğun belirten Bakan Bozdağ,  şöyle devam etti:

"Trafik yoğunluğu Diyarbakır’da maalesef arzu edilenin üstünde. Yolların ona göre geçişe elverişli bir şekilde olmasında fayda bulunmaktadır. Bu konuda hassasiyet gösterilirse çok daha faydalı sonuçlara hep beraber katkıda bulunmuş oluruz. Bazı provokatif paylaşımlar sebebiyle insanlarımızı manipüle eden yaklaşımlara karşı da hepimizin hassas ve duyarlı olmasında fayda var. Bunlar ilgili zaten hem kolluk güçlerimiz hem de cumhuriyet başsavcılıklarımız harekete geçmiş durumdadır. Adli süreçler de işletilmektedir. Bütün vatandaşlarımızın yetkililerin açıklamalarına itibar etmelerini en büyük bir fayda bulunduğunu ifade etmek isterim. Çünkü doğru bilgi yetkili ağızlardan ancak ulaşmaktadır. Diyarbakır merkezde, 2 ilçemizde Bağlar ve Yenişehir ilçemizde hasar var. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yaralı vatandaşlarımız var. Toplam 7 binada çökme var. Bu binalardan 5’i Bağlar ilçemizde 2’si Yenişehir ilçemizde. Bağlar’daki binanın biri boş, içinde herhangi bir insanımız yok. Diğer binalarda insanlarımız var. Şu ana kadar hastanelere kaldırılan yaralı vatandaş sayımız 478 civarında, 203 vatandaşımız da taburcu olmuş durumda. Diğerlerinin de tedavileri devam etmektedir. Çok az sayıda vatandaşımızın hayati riski var. Burada gerekli koordinasyon etkili bir şekilde yürütülmektedir.” 

2 KİŞİ YARALI KURTARILDI

Bu arada Serin 2 Apartmanı’nda yürütülen kurtarma çalışmalarında da 2 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Yaralılar ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.  (DHA)

ADANA’DA İKİNCİ DEPREMDE 3 BİNA YIKILDI

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6'lık deprem nedeniyle Adana'nın merkez Çukurova ilçesinde 3 bina daha yıkıldı. Yerle bir olan Sinem Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Bu binalarda birlikte her iki depremde Adana'da yıkılan bina sayısı 10'a yükseldi.

MALATYA- ADIYAMAN KARA YOLUNDA ASFALT KALKTI

Depremde Malatya- Adıyaman D850 kara yolu da hasar gördü. Yolun Polatdere mevkisinde asfalt kalktı, bazı noktalarda ise yarıldı. Araçların tehlike oluşturan yoldan güçlükle geçtiği görüldü.

MUHABBET KUŞLARI 11 SAAT SONRA SAĞ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde bu sabah meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde, çok sayıda binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü Gaziantep’te Atatürk Mahallesi’ndeki Emre apartamınında ekipler, çalışmaların 11’inci saatinde bir çift muhabbet kuşunu sağ olarak çıkardı.

İtfaiye tarafından kafesi ile birlikte çıkarılan kuşlar enkaz çalışmalarında yakınlarını bekleyen sahibine teslim edildi.


HATAY'DA ÇOK SAYIDA BİNA YIKILDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin şiddetli hissedildiği Hatay'da, onlarca bina yıkıldı. Kentin eski yerleşim merkezlerinden Antakya ilçesindeki Armutlu ve Cebrail mahallelerinde çok sayıda bina yıkıldı, bölgeye uzun süre ulaşım sağlanamadı. Elektrik, doğal gaz ve suların kesildiği bölgede, bina enkazları yolları kapattı, araç trafiğinde aksamalar oldu. Kurtarma ekipleri de saatlerde sonra bölgeye ulaşabildi. Hatay'ın İskenderen ilçesinde ise yıkılan binaların enkazında kalanları da arama- kurtarma çalışmaları sürüyor. (DHA)
 

8 KATLI BİNANIN YIKILMA ANI KAMERADA

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Prof. Dr. Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi'ndeki 8 katlı binanın yıkılma anı, güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde; depreme yakalanan bazı kişilerin koşmaya başladığı, ardından ortaya çıkan toz bulutu görülüyor. Öte yandan yıkılan binalarda, arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Kentte süren kuvvetli yağmur, çalışmaları güçleştiriyor.



Bu arada Diyarbakır Valiliği, resmi internet sitesinden geçici barınma merkezlerinin listesini paylaştı. Vatandaşlar, barınma merkezlerinin listesine, http://www.diyarbakir.gov.tr/basin-duyurusu-diyarbakirda-gecici-barinma-alanlari linkinden ulaşabilecek. (DHA)

ENKAZDAN ÇIKTI, 'ÇOCUKLARIMI KURTARIN' DEDİ

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta en büyük yıkımlardan birisi 21 bloklu Ebrar sitesinde yaşandı. Sitede birçok bina yıkıldı. Bloklardan birisinde enkaz altında mahsur kalan kadın, saatler sonra bölgedeki vatandaşlar tarafından açılan delikten çıkmayı başardı. Vatandaşların yardımıyla enkazdan çıkan kadın, içeride çocukları olduğunu söyleyerek, onların da kurtarılmasını istedi. Gözyaşlarına boğulan kadın, kurtarma çalışmalarında görev alan vatandaşlara çocuklarının bulunduğu yeri tarif etti. Enkazdan yürüyerek çıkan kadın, daha sonra hastaneye kaldırıldı. Aynı bölgede yakınları enkaz altında mahsur kalan bir kişi de gözyaşlarına boğuldu.

Kahramanmaraş merkezde çöken başka bir binada mahsur kalanları kurtarmak için de itfaiye ekipleri çevredeki vatandaşlarla birlikte çalışma yürütüyor. (DHA)

17 SAAT SONRA ENKAZDAN 4 KİŞİ DAHA KURTARILDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli depremden etkilenen kentler arasında bulunan Diyarbakır’da, Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’ta bulunan Serin 2 Apartmanı’nda arama- kurtarma çalışmalarında 17’nci saatte lise öğrencisi Zozan Karakoyun ve ismi öğrenilemeyen bir lise öğrencisi ile biri kadın 2 kişi daha sağ olarak kurtarıldı. 1 saat önce de Serin 2 Apartmanı’ndan şeker hastası olduğu belirtilen bir kişi sağ olarak çıkarılmıştı. 

Yenişehir ilçesinde yıkılan 8 katlı binadan da 45 yaşlarında bir erkek ölü olarak çıkarıldı. Temas kurulan bir yaralıyı çıkarma çalışmaları devam ediyor. (DHA)

MALATYA'DA 19 SAAT SONRA ENKAZDAN YARALI OLARAK KURTARILDI

Deprem sonrası arama- kurtarma çalışmalarının devam ettiği Malatya'da ekipler, enkaz altındakileri kurtarmak için zamana karşı yarışını sürdürüyor.

Yeşilyurt ilçesinde, ilk depremde çöken 7 katlı bir rezidansta arama- kurtarma çalışmaları devam ederken, olay yerinin yanındaki tahliye edilmiş 5 katlı bir bina da büyük gürültü ile yıkıldı.

Ekiplerin çalışma yaptığı rezidansta sağ olduğu belirlenen Serhat Özdemir (45), yaklaşık 19 saat sonra yaralı olarak enkazdan kurtarıldı. Ekipler tarafından ambulansa taşınan Özdemir, hastaneye kaldırıldı. (DHA)

MALATYA'DA FIRAT, 19,5 SAAT SONRA ENKAZDAN YARALI KURTARILDI

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği Malatya'da ekipler, enkaz altındakileri kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda ilk depremde çöken Yeni Boztepe Caddesindeki Özlem Otel'de enkaz altında kalan Fırat Uyan (22), ekiplerin çalışması sonucu yaklaşık 19,5 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Sedye ile ambulansa taşınan Uyan, anne ve babası ile cep telefonu ile görüştürülerek iyi olduğunu söyledi. Duygusal anların yaşandığı görüşmenin ardından sağlık durumu iyi olan Uyan, hastaneye kaldırıldı. (DHA)

ENKAZDA AĞLAYAN BEBEK, ANNESİ İLE 2 KİŞİNİN HAYATINI KURTARDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli ilk depremde yıkılan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’ta bulunan Serin 2 Apartmanı’nda sürdürülen arama- kurtarma çalışmalarında 20 saat sonra mucize kurtuluşlar yaşandı.

Enkaz altında bir bebeğin ağlama sesini duyan ekipler, çalışmalarını o bölümde yoğunlaştırdı. Yapılan çalışma ile bebeğin annesi sağ olarak kurtarıldı. Bebeğe ulaşılmaya çalışılırken, yaklaşık 30 dakika sonra aynı enkazdan bir erkek ile bir kadın daha sağ olarak kurtarıldı. Ardından bir erkeğin cansız bedeni çıkarıldı.

Jandarma ekiplerine ait arama kurtarma köpeği de bölgeye gelerek enkazda arama çalışmalarına dahil edildi. Ekipler, bebeğe ulaşmak için yoğun bir çaba sarf ediyor. (DHA)

ELAZIĞ’DAKİ ENKAZ ÇALIŞMASINDA DOĞALGAZ SIZINTISI

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ’da boşaltılan ve 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde çöken binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, doğalgaz sızıntısı meydana geldi. Ekipler, panik dolu anlar yaşarken çalışmalara ara verildi. Bölgeye sevk edilen doğalgaz ekiplerinin çalışması sürüyor. (DHA)

SERİN 2 APARTMANI'NDAN BİR KİŞİ DAHA SAĞ OLARAK KURTARILDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli ilk depremde yıkılan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’ta bulunan Serin 2 Apartmanı’nda sürdürülen arama- kurtarma çalışmalarında 23’üncü saate girilirken, 35 yaşlarında bir erkek kişi daha enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sıfırın altındaki havaya rağmen sürdürülüyor. (DHA)

POLİS MEMURUNUN CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından Elazığ'da boşaltılan 6 katlı apartmanın yıkılmasıyla enkaz altında kalan polis memuru Halit Baydoğan'ın (52) cansız bedeni çıkartıldı. Enkaz altındaki bir kişinin bulunmasına çalışılıyor. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER