Dünyanın önde gelen kripto para borsalarından biri olan blokzincir şirketi Huobi Global CFO’su Lily Zhang, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zhang, “Likidite krizleri, endüstrinin geri kalanını etkileyen bulaşıcı etkiyi tetiklerken, kripto piyasasının değeri geçen Kasım ayında 3 trilyon doların üzerinde yüksek seviyedeyken 1 trilyon doların altına düştü, bu da yatırımcının güvenini sarstı” açıklamasında bulundu. 

Piyasa değerlemesindeki düşüşün ve endüstrinin karşı karşıya olduğu zorlukların yatırımcıyı doğrudan etkilediğini söyleyen Huobi Global CFO’su Lily Zhang, “Son zamanlardaki kripto ayı piyasasına rağmen, kripto para birimlerinin gelecekte giderek daha belirgin bir rol oynayacağına ve halkın daha fazla ilgisini çekeceğine inanıyoruz” dedi. 

ÜLKELER KRİPTO PARA BİRİMLERİ İÇİN KAPSAMLI BİR YASAL ÇERÇEVE OLUŞTURMAYA BAŞLADI 

Kripto para piyasasında yasal çerçeveye ilişkin bilgiler de veren Zhang, “Ülkelerin ve düzenleyicilerin kripto para birimleri için kapsamlı bir yasal çerçeve oluşturmaya ve ödeme yöntemi olarak kripto paraları dahil etmeye başladığını görüyoruz. Singapur mahkemesi kripto para birimini mülk olarak tanıyor. Lüks otomobil şirketi kripto para birimi ödemelerini kabul etmeye başlıyor. BAE teslimat formu kripto para birimini ödeme olarak kabul ediyor. Mevzuat çerçevesi ve kamuoyu bilinci açısından kripto para birimlerinin daha iyi geliştirileceğine ve iyi bilineceğine inanıyoruz” diye konuştu. 

POTANSİYEL RİSKLERE İLİŞKİN DÜZENLİ BİR DENETİM MEVCUT 

Kripto para piyasasında potansiyel risklere karşı kullanıcıların güvenliğini ön planda tutmanın önemine vurgu yapan Zhang şu bilgileri paylaştı: 

“Huobi Global, son iki yılda uluslararası genişleme çabalarına kendini adamış ve dünya çapındaki işe alımlarına önemli kaynaklar ayırmıştır. Mevcut piyasa ortamı nedeniyle Huobi Global hem işe alma politikalarını hem de mevcut insan gücünü operasyonel ihtiyaçlarına göre yeniden ihtiyaçlarına göre düzenlemek amacıyla inceleme sürecinde. Kullanıcılarımızın varlıklarının güvenliğini korumak için sektör lideri risk yönetimi önlemlerimizi uygulamaya ve kripto pazarında güveni desteklemek için bir sektör lideri olarak operasyonlarımızın istikrarını sürdürmeye devam edeceğiz. Huobi Global, varlıklarının güvenliğini birinci öncelik yaparak kullanıcıları ilk sıraya koyuyor. Dokuz yıllık operasyonumuz boyunca hiçbir güvenlik ihlali veya açığı olmayan, sektör lideri bir risk yönetim sistemimiz var ve başka hiçbir borsada eşi benzeri olmayan mükemmel bir performans geçmişine sahibiz. Tüm kullanıcılarımızın varlıklarının güvende olduğunu doğrulayan, potansiyel risklere ilişkin en son denetimimiz haziran ayında gerçekleşti.” 

KRİPTO PARA PİYASASINA HALKIN İLGİSİ AZALIYOR MU?  

Hırsızlık ve dolandırıcılık (kripto borsalarının/cüzdanlarının hacklenmesi, dolandırıcılık/yanlış projeler, guru satıcıları vb.) kripto ortamında hala gelişmeye devam ediyor” diyen Zhang , özellikle mevcut piyasa gerçeklerinde bu durumla mücadele etmenin gerekliliğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: 

“Huobi Global, işini profesyonel hacker organizasyonlarına karşı korumak için blok zinciri güvenliği, cüzdan yönetimi, kullanıcı varlık koruması ve uygulama güvenliğini kapsayan kapsamlı bir güvenlik sistemi uyguladı. DDOS karşıtı sistemler ve profesyonel bir dağıtılmış mimari kurmanın yanı sıra Huobi Global, dijital varlıklarının yüzde 98'ini daha az sıklıkla işlem gören varlıklar için kasa işlevi gören çok imzalı soğuk cüzdanlarda tutar. Geleneksel kripto cüzdanlarından farklı olarak, çok imzalı soğuk cüzdanlar, bir işlemi yetkilendirmek için birden fazla özel anahtar gerektirir. Birden fazla anahtar sahibinin birbirine karşı sorumlu olması gerektiğinden, bu tür cüzdanlar ekstra bir güvenlik katmanı ekler.” 

HUOBİ GLOBAL'İN ŞU ANDA TOPLAM 15 ÖZEL ANAHTAR DENETLEYİCİSİ VAR 

Şirket güvenliğine ilişkin açıklamalarına devam eden Zhang, “Huobi Global'in şu anda toplam 15 özel anahtar denetleyicisi var, bu da platform fonlarının güvence altına alınmasını ve tek bir tarafın eylemleri nedeniyle tehlikeye atılmamasını sağlıyor. Huobi Global'de özel anahtarların mevcudiyetini sağlamak için çoklu güvenlik süreçleri mevcuttur. Ayrıca, kendi geliştirdiği güvenlik donanımı, merkezi borsada depolamanın sağlamlığını sağlar. Huobi Global, blockchain ve cüzdan güvenliği konusunda kapsamlı deneyime sahip bağımsız ve profesyonel bir güvenlik ekibine sahiptir. Güvenlik ekibi, uzun yıllardır dijital varlık endüstrisine derinden dahil olmuştur ve merkezi borsa sistemlerine yönelik saldırıları azaltmak için bir dizi tespit ve karşı önlem formüle etmiştir. Huobi Global'deki her operasyonel sürecin güvenliği, çoğu yalnızca birden fazla tarafın yetkisiyle gerçekleştirilebilen katı süreçlerle sağlanır” ifadelerine yer verdi. 

Zhang, “Huobi Global, düzenlemelere karşı ilerici ve açık bir duruş sergilemektedir. Bu nedenle, faaliyet gösterdiğimiz yetki alanlarındaki ilgili tüm kural ve düzenlemelere uyarız. Küresel genişleme stratejimizin bir parçası olarak yerel düzenleyici ortamın gereksinimlerini karşılamak için operasyonlarımızı geliştirmeye devam edeceğiz. Sektörü dönüştürmek için yerel pazarla iletişim kurmaya ve yakın çalışmaya istekliyiz” dedi. 

Editör: MURAT ÖZER