Liv Hospital Check-up Uzmanı Dr. Gözde Nizamoğlu Mercan: “Dünya genelinde sağlık farkındalığını arttırmak amacıyla her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü kapsamında, farklı bir tema belirlenerek küresel sağlık sorunlarına dikkat çekilmektedir. Geçmiş yıllarda “obezite, HIV/AIDS, çocuk felci, sağlık eşitliği için adalet/herkes için sağlık hakkı” gibi konular ele alınmıştır.

GÖZDE NİZAMOĞLU MERCAN 

2024 YILININ TEMASI: “BENİM SAĞLIĞIM, BENİM HAKKIM

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü... 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü...

2024 yılı için seçilen tema ise: “Benim Sağlığım, Benim Hakkım”. Tema; herkesin, her yerde, kaliteli sağlık hizmetlerine, eğitime ve bilgiye, ayrıca güvenli içme suyuna, temiz havaya, iyi beslenmeye, kaliteli barınmaya, insana yakışır çalışma ve çevre koşullarına bununla birlikte özgürlüğe erişme hakkına sahip olduğunu savunmak amacıyla seçilmiştir.” diyerek bilgiler aktardı.

DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLLERİMİZİ YAPTIRMALIYIZ

Sağlık hakkımızı korumak için önemli adımlardan biri de düzenli sağlık kontrollerine gitmektir. Rutin sağlık kontrolleri, potansiyel sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesinde ve tedavisinde çok değerlidir. Yaş, cinsiyet, yaşam tarzı, aile öyküsü gibi faktörlere göre farklılık gösteren bu kontroller, her bireyin ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Bu yüzden sağlıklı bireylerin de en az yılda bir kez rutin check-up yaptırması ve sağlık profesyonellerinin yönlendirmesi ile risk faktörleri belirlenerek uygun kontrollerden geçmesi gerekmektedir. Böylece kalp-damar hastalıkları, diyabet, obezite, kanser hastalıkları gibi önemli hastalıklar için taramalar yapılıp, izlem ve tedavi planları oluşturulabilmektedir. Bu sayede sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanmaktadır.

SAĞLIKTA FARKINDALIĞIMIZI ARTTIRMALIYIZ

Sağlığımızı korumak ve sağlık hakkımızı savunmak için bireysel sorumluluğumuzu üstlenmeli ve sağlık farkındalığımızı arttırıp, sağlıklı ve iyi olma halinin sürdürülmesi için gerek bireysel, gerekse toplumsal rollerimizin farkında olmalıyız. Unutmayalım ki sağlık, en değerli varlığımızdır ve herkesin en temel hakkıdır. Sağlıklı olmak; yaşam kalitemizi artırır, günlük aktivitelere katılımımızı sağlar ve potansiyelimizi maksimize etmemize yardımcı olur. İşte bu yüzden, bu dünya sağlık gününde, “hakkımız olan sağlığımız” için rutin sağlık kontrollerimizi yaptırmayı ihmal etmeyelim.

Editör: Admin Admin