Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, çevreye ilişkin düzenlemeler içeren yasa teklifi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri söz alarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün televizyon kanalında Genel Başkanları Meral Akşener'e yönelik sözlerine yanıt verdi.

Usta, "Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'e ithamla; 'Bugüne kadar yaptığımız her projeyi tartarak, hesaplayarak yaptık' ifadelerini kullanmıştır. Sayın Erdoğan, biz İYİ Parti olarak her zaman projeye değil, ranta karşı olduğumuzu söyledik. Siz Tayyip Erdoğan olarak, devlet hizmetinde bulunduğunuz süre boyunca, imzanızın olduğu tüm projelerde devletin yani hazinenin menfaatlerini gözetmekle sorumlusunuz, millete hizmet ederken milletin ali menfaatlerini korumakla mükellefsiniz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay konuşmasında, Covid-19 salgını, ticaret savaşları, sınır çatışmaları, iç kargaşalar ve Rusya- Ukrayna savaşı gibi nedenlerle küresel iktisadi ve siyasi istikrarın tamamen bozulduğuna dikkat çekerek, "Dünya adeta bir kaos ve kargaşa içindedir. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkede hükümet bunalımları ve parlamenter sistemden kaynaklı krizler yaşanmaktadır. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yönetimde sağladığı istikrar sayesinde krizleri bertaraf ederek diğer ülkelerden pozitif yönde ayrışmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Daniş Beştaş, AK Parti iktidarının her gün seçim ekonomisini daha da büyüttüğünü öne sürerek, "Halka oy almak için işte vaatlerde bulunuyorlar, buraya değişik değişik teklifler geliyor ama halk elindeki parayla ne alabileceğini en iyi kendisi biliyor. Matematik ortada ve ne mutlu ki bu halk matematiği çok iyi biliyor ve seçim sandığında o matematiği size kendisi en iyi gösterecek, sizi gönderecek" dedi.

'45 BİN ÖĞRETMEN ATAMASINI 8 MAYIS'TA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ'

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, AK Parti iktidarlarının yaptığı icraatları anlatarak, "Göreve geldiğimiz 2002 yılından bu yana her alanda olduğu gibi en büyük hamlemizi de eğitim alanında gerçekleştirdik. 2002'de yüzde 7,6 olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçeden aldığı payı yüzde 15'e yükselttik. Toplam eğitim bütçesini 10 milyardan 645 milyara çıkardık. Derslik başına düşen öğrenci sayısını 40'lardan 20'lere indirdik, öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 28'den 17'ye düşürdük, öğretmen sayısını 526 binden 1 milyon 120 bine yükselttik; bunlarla da kalmıyor, şimdi de yeni bir adım daha atıyoruz, öncelikli olarak deprem bölgesinde görevlendirilecek 45 bin öğretmen atamasını da 8 Mayıs'ta gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Tunç, Hükümetin yeni atayacağı adımlara ilişkin, "Sağlık Bakanlığımıza 42 bin 500 personel, Adalet Bakanlığımıza da 18 bin 305 personel, Milli Savunma Bakanlığımıza da 30 bin personel istihdam edilecek; bu ay içerisinde toplamda 135 bin 805 vatandaşımızın kamuda istihdamını sağlamış olacağız. Başvuru yapacak olan adaylarımıza başarılar diliyor, kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

ÇEVRE KANUNU KABUL EDİLDİ

Konuşmaların ardından, CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri reddedildi. Ardından, 'Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşülerek kabul edildi.

Çevreye yönelik düzenlemeler içeren kanunla; peyzaj mimarı ve iç mimarlar da Devlet Memurları Kanunu'nun 'Teknik Hizmetler Sınıfı'na dahil edilecek. Gemilerden kaynaklanan yasa dışı boşaltımlarda, 100 bin grostondan büyük tanker, gemi ve diğer deniz araçları için idari para cezası miktarı, 100 bin groston esas alınarak hesaplanacak. 5 bin grostondan büyük gemilerin evsel atık sular ile katı atıklarından kaynaklanan kirliliklerde uygulanacak cezalarda ise kirliliğin niteliği ve kirli balast suları için uygulanan cezalar esas alınacak.

Kanunla, '14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un uygulanmasından kaynaklanan tereddütler de giderilecek. Buna göre, il özel idareleri ile il özel idarelerinin üyesi olduğu ve belediye üyesi bulunmayan mahalli idare birlikleri ve köyler için İçişleri Bakanlığı; belediyeler ve bağlı kuruluşları ile belediyelerin üyesi olduğu mahalli idare birlikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkili olacak.

Öte yandan; AK Parti'nin kabul edilen önergesi ile kıyıda otopark ihtiyacının karşılanması için yeraltı otoparkı yapılabilmesini düzenleyen madde tekliften çıkarıldı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM TEKLİFİ GENEL KURUL'DA

Genel Kurul'da, en düşük emekli aylıklarını 7 bin 500 TL olmasını içeren, 'İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunan Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 7 BİN 500 TL OLACAK

TBMM Genel Kurulu'nda, 'İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edildi. Kabul edilen kanuna göre; muharip gazilere verilen şeref aylığı ile vatani hizmet tertibi aylıklarının, sosyal güvence olup olmadığına bakılmaksızın net asgari ücrete yükseltilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda halihazırda 2 bin 961 TL olan şeref aylığının 8 bin 847 TL'ye çıkarılması amaçlanıyor. Kanun ile yüksek yargı ve üyelerinin maaş ve emekli aylıklarının Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı ve üyeleri ile eşitlenmesi hedefleniyor. 31 Aralık 2012 tarihinden önce İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yapılmış olan fazla veya yetersiz işsizlik ödeneği tutarının da silinmesi düzenleniyor.

Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı'nda yılda 2 kez ödenen bayram ikramiyesi 2 bin TL'ye çıkarılıyor. Düzenleme ile en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL olarak düzenleniyor. Merkezi yönetim ve kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) geçici işçi statüsünde çalışanların sürekli işçi kadrosuna alınmasının da önü açılıyor.

ARAMA- KURTARMA EKİPLERİNE 'ÜSTÜN MADALYA'

Kanunla, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremde arama- kurtarma çalışmalarına katılan Türk ve yurt dışından gelenlere, 'üstün madalya' verilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda; deprem, yangın, sel gibi afetler ve tehlikeli salgın hastalıklarının ortaya çıkmasının önlenmesi veya bunlarla mücadele edilmesi ile meydana gelen zararların giderilmesinde yaptığı çalışmalar ya da sunmuş olduğu katkılarla üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlılık gösteren Türk vatandaşlarına 'Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası' yabancı kişilere ise Cumhurbaşkanı kararı ile 'Üstün Fedakarlık Nişanı' verilmesi öngörülüyor.

Kanunla, kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan geçici işçilere kadro verilmesinin de önü açıldı. Ayrıca, güvenlik korucularının emekli aylıklarında da düzenleme yapıldı. Bu kapsamda; emekli güvenlik korucuları ile hak sahiplerinin emekli aylıkları da 7 bin 500 TL'ye yükseltiliyor.

Genel Kurul'da, EYT'lilerin işlemleriyle ilgili çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu personeline 3 ay süreyle verilecek fazla mesai ücretlerini artıran düzenleme da AK Parti'nin önergesiyle teklif metnine eklendi.

Öte yandan, düzenlemenin 1 Nisan'dan itibaren geçerli olacağı öngörülüyor.

BAKAN BİLGİN: BİR SORUNU DAHA ÇÖZDÜK

TBMM'de kabul edilen teklif sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, "Bir sorunu daha çözdük; bir dosya daha kapandı: Geçici işçiler hem bir yıl çalışabilecek hem de sonrasında kadroya atanacak. Hayırlı olsun" dedi.

BAKAN KOCA'DAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA HAYIRLI OLSUN MESAJI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da kabul edilen teklifin sağlık çalışanlarına hayırlı olmasını dileyerek, "Çalıştığı kuruma bakılmaksızın, tüm kamu kurumları kadrolarında bulunan ve döner sermaye ek ödemesi almayan hekim, diş hekimi, uzman hekim ve uzman diş hekimlerinin maaşlarında düzenleme yapılmasını öngören kanun teklifi Yüce Meclis’ten geçerek kabul edildi. Hayırlı olsun" açıklamasında bulundu. (DHA)

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.
 

Editör: MURAT ÖZER