Ödeme süreçlerinde dijitalleşmenin yaygınlaştığına dikkat çeken online tahsilat sistemi Ödüyo Genel Müdürü Erman Yapıcı, işletmeleri tahsilatlarında WhatsApp gibi güvenliği zayıf yöntemleri kullanmamaları konusunda uyardı. 

Online tahsilat, link, SMS veya e-posta aracılığıyla ödeme gibi yöntemler yaygınlaşırken Yapıcı, bu yöntemlerin dışında, WhatsApp sohbetleri gibi yollar tercih edenlerin finansal bilgilerinin tehlikede olabileceği konusuna dikkat çekti. Yapıcı, “Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) satış, finans ve muhasebe ekiplerinin iletişimi için oluşturulan anlık mesajlaşma uygulaması gruplarında kredi kartı fotoğraflarını paylaşmak gibi bir hataya sıklıkla düşüyor. Kredi kartının POS cihazının yanında bulunmaması durumunda tercih edilen bu yöntem, işletmelerin kredi kartı bilgilerini tehlikeye atıyor” dedi.

“KART BİLGİSİNİ TÜM ÇALIŞANLAR GÖREBİLİYOR”

İşletmelerin bayilerinden, abonelerinden veya müşterilerinden taksitli veya tek çekim kredi kartı tahsilatı yapmak için kredi kartı fotoğraflarını online sohbet kanalı üzerinden paylaştığında bilgileri görmemesi gereken çalışanların da kart bilgilerine erişebildiğini hatırlatan Yapıcı, “Cüzdanımızı kaybettiğimizde, çalınma riskine karşın tüm kartlarımızı iptal ettiririz. CVC ve son kullanma tarihi gibi bilgilerin üçüncü tarafların eline geçmesi, kartımızın çalınmasıyla eşdeğer bir konumda duruyor. Bu noktada kartların ön ve arka yüzlerinin fotoğrafları çok sayıda kişinin erişebileceği biçimde ikinci kişilerle paylaşıldığında, çalınma risklerine kapı aralanıyor. Böyle olunca hem müşterinin, hem de şirketin finansal güvenliği tehlikeye giriyor. Öte yandan tahsilat süreçleri dağınık bir biçimde ilerliyor. Online tahsilat çözümleri tam da bu noktada devreye girerek, hem kart çalınma risklerini bertaraf etmeye, hem de ödeme ve nakit akışlarını tek noktadan takip etmeye olanak tanıyor” diye konuştu.

“E-TAHSİLAT KONUSUNDAKİ TÜM İHTİYAÇLARA YANIT VERİYORUZ”

Akıllı işletmelerin tahsilat ve ödeme süreçleri için küresel trendlere uyumlu çözümler geliştirdiklerini dile getiren Ödüyo Genel Müdürü Erman Yapıcı, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“2020'den bu yana B2B ödeme ve sistemleri alanında faaliyet gösteren, öz kaynaklarla kurulmuş bir girişim olarak işletmelerin finansal bütünlüklerini korumaları için teknolojiyi kullanıyoruz. Müşterilerimizin e-tahsilat ile ilgili tüm ihtiyaçlarına farklı paketlerimizle yanıt veriyor, nakit akışlarının ve ödemelerin kurumsal kaynak planlama (ERP) platformlarıyla entegre çalışmasına olanak tanıyoruz. Bu sayede işletmeler, SMS veya e-posta müşterilerine gönderdikleri ödeme bağlantıları üzerinden tek tıkla taksitli veya tek çekim ödeme alabiliyor. İşletmeler, Ödüyor platformunu kullanarak nakit akışlarını grafik tabanlı gösterimlerle takip edebiliyor, iade ve iptal süreçlerini zaman kaybetmeden tamamlayabiliyor. Bayi ve alt bayilerin entegrasyonlarını yapan merkez ofisler, finansal süreçlerde yönetim kolaylıklarına kavuşuyor. Ayrıca işletmeler Türk lirası, euro ve dolar ödemelerini destekleyen Ödüyo ile farklı bankalardaki hesaplarını da tek platformdan yönetebiliyor. Bu sayede WhatsApp ile kredi kartı fotoğrafı göndermek gibi şirket ve müşteri güvenliğini hiçe sayan yöntemlere başvurmaya gerek kalmıyor.”

Editör: MURAT ÖZER