ABD’nin Alabama eyalet yüksek mahkemesinin dondurulmuş embriyolarıçocuksayması sonrasında hukuki sorumluluktan kaçınmak isteyen tüp bebek merkezleri, hizmetlerini durdurmuştu. Alabama Valisi Kay Ivey, dün tüp bebek merkezlerini bu mahkeme kararının sonuçlarından koruyan yasayı imzaladı.

Alabama Eyalet Yüksek Mahkemesi, 16 Şubat’ta bazı ailelerin açtığı davada tüp bebek için dondurulan embriyolarının ‘çocuk’ sayılması ve uzmanların yanlışlıkla embriyoların yok edilmesinden sorumlu tutulması yönünde karar vermiş ve bu karar, ülkede ABD Başkanı Joe Biden ve Donald Trump dahil birçoklarının eleştirinin hedefinde yer almıştı. Kararın hukuki sorumluluğunun genişliği ise eyalette hizmet veren tüp bebek (IVF) merkezlerini hizmetlerini durdurmaya itti. Alabama Valisi Kay Ivey, dün SB159 nolu yasayı imzalayarak tüp bebek merkezlerini mahkeme kararından doğacak cezalara karşı koruma altına aldı.

Rus Bakan Yardımcısı Ivanov, 2 ay gözaltında kalacak... Rus Bakan Yardımcısı Ivanov, 2 ay gözaltında kalacak...

Vali Ivey, yaklaşan başkanlık seçimleri sebebiyle tüp bebek konusunda pek çok siyasi açıklama olacağı konusunda uyararak açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Alabama Yasama Meclisi'nin SB159'a verdiği ezici destek, söylediklerimizi kanıtlıyor: Alabama bir yaşam kültürünü geliştirmek için çalışıyor ve buna kesinlikle IVF de dahil. Alabama'da ebeveyn olmayı ümit eden ve dua eden çiftlerin tüp bebek yoluyla ailelerini büyütebilmeleri için bu önemli, kısa vadeli tedbiri yasaya dönüştürmekten memnuniyet duyuyorum.

IVF şüphesiz karmaşık bir konudur ve bu konuda daha fazla iş yapılması gerekeceğini tahmin ediyorum, ancak şu anda bu mevzuatın IVF kliniklerimizin ihtiyaç duyduğu güvenceleri sağlayacağından ve hizmetleri derhal yeniden başlatmalarına yol açacağından eminim.”

TABİPLER BİRLİĞİ UYARMIŞTI

Alabama Eyaleti Tabipler Birliği, mahkeme kararının eyaletteki doğurganlık tedavisi üzerinde kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarmış ve şu açıklamayı yapmıştı;

“Bu kararın önemi tüm Alabamalıları etkiliyor ve aile sahibi olmak isteyenler için doğurganlık seçenekleri sınırlı hale geldiğinden muhtemelen daha az bebek (çocuk, torun, yeğen, yeğen ve kuzen) oluşmasına yol açacak.

Buna ek olarak karar, Alabama Eyaleti'nin en büyük sağlık sistemi olan UAB'yi Alabama çiftlerine tüp bebek hizmetleri sağlamayı durdurmaya zorladı. Diğerleri muhtemelen aynısını yapacak ve üreme yardımı için çok az alternatif bırakacak veya hiç alternatif bırakmayacak. Tüp bebek çoğu zaman çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için tek seçenektir.”

Editör: Admin Admin