Balıkesir'in Kepsut ilçesinde orman yangını çıktı. Alevlere havadan ve karadan müdahaleye başlandı.

BALIKESİR'DE ORMAN YANGINI...

Kepsut'un kırsal Karagöz Mahallesi civarındaki ormanda, bugün saat 15.00 sıralarında orman yangını başladı. Alevlere Kepsut Orman İşletme Şefliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ilk müdahaleyi yaptı. Bölgeye çevre il ve ilçelerden gelen destekle 7 söndürme helikopteri sevk edildi. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangın, rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürerken, rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığı bildirildi. 

ALEVLER GENİŞ BİR ALANDA ETKİLİ OLUYOR...

Balıkesir'in Kepsut ilçesinin kırsal Karagöz Mahallesi civarındaki ormanda çıkan yangınına saat 16.15 itibariyle 5 uçak, 6 helikopter, 26 arazöz, 9 su ikmal aracı ve 1 dozerle müdahale ediliyor.

Geniş bir alanda etkili olan alevler rüzgarın da etkisiyle büyürken, karadan müdahalede güçlük yaşanıyor.

Öte yandan, söndürme çalışmaları için çevre illerden de takviye olarak hava ve kara unsurları talep edildiği öğrenildi. Alevlerin şu an için yerleşim yerlerini tehdit etmediği belirtildi.

ORMAN GENEL MÜDÜRÜ KARACABEY: "YANGINI BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINA ALDIK"

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Balıkesir'in Kepsut ilçesindeki orman yangınında Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ile inceleme yapıp, söndürme çalışmalarını yönlendirdi. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Karacabey, "An itibariyle çalışmalarımız devam ediyor. 'Yangını büyük oranda kontrol altına aldık' diyebiliyoruz. İnşallah hava kararmadan kontrol altına almış oluruz" dedi.

KONTROL ALTINA ALINDI, SOĞUTMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Karagöz Mahallesi'nde, öğle saatlerinde başlayan orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Yangına havadan müdahale eden araçların sayısının 20’ye ulaştığını belirten Vali Şıldak, diğer bölgelerde çıkan yangınlar nedeniyle hava araçlarının diğer bölgelere de kaydırıldığını belirtti. İlk tespitlere göre yangın nedeniyle zarar gören alanın 50 hektarın üzerinde olduğunu söyleyen Vali Şıldak, "Şu an itibariyle yangın bölgemizde bütün ekiplerimizle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bugün saat 14.00 itibariyle Karagöz Mahallemizin hemen yakınında başlayan yangının çok hızlı ve seri şekilde, iyi bir koordinasyonla hem karadan hem havadan yapılan müdahalelerle kontrol altında olduğunu ve bütün yangın bölgesinin çevresinin sarıldığını ifade etmek istiyorum. Geçmiş olsun diyorum. Özellikle Karagöz mahallemiz ciddi bir risk yaşadı bugün. İlk saatlerde bu mahallemize çok yakın bir noktada seyretti yangın. Rüzgarın da çok sert esmesi ki zaman zaman saatteki hızı 70 kilometreye ulaşmıştı, zor anlar yaşattı. İnşallah, gece saatlerinde rüzgarın saatteki hızının 10 kilometreye kadar düşmesini bekliyoruz. Bu bizim için büyük avantaj" dedi.

'HAVA ARAÇLARI 20 DAKİKADA GELDİ'

Vali Şıldak, ilk helikopterin yangının çıkışından 20 dakika sonra geldiğini ifade ederek, "45’inci dakikada biz bütün hava araçlarımızla, ilimizde bulunan 3 helikopterimiz ve 2 uçağımızla müdahaleye başlamıştık. Yine belediyelerimizin Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı bütün birimlerin, işletmelerin arazözleri, su ikmal araçları buraya toplanmıştı. Şu an 5 beş uçak, altı helikopter havadan müdahale devam ediyor. Artık bunlar soğutma çalışmalarıdır. Aktif olan sadece bir noktamız var batı hattında. Onu da biz komuta aracından sürekli irtibat halindeyiz. Şu an itibariyle riski atlattık. Çok geçmiş olsun diyorum. Emek veren, çaba gösteren orman teşkilatımız, Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, jandarmamız vatandaşlarımız, AFAD teşkilatımız, çevre illerden gelen destek birimleri, bütün kuruluşlarımız hepsine çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

'ELEKTRİK HATTI KAYNAKLI OLABİLİR'

Yangının çıkış sebebiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirten Vali Şıldak, "Elektrik hatlarından kaynaklı durumlar söz konusu olabilir. Soğutma çalışmaları bitince jandarmamız bu konuda daha sağlıklı deliller elde ederek bilgilere kavuştukça bunu da sizlere açıklayacağız. Şu anda 8 yerleşim yerimizde elektrik mevcut değil. Zira yangın alanının içerisindeki elektrik direklerinin zarar görmesi neticesinde böyle bir elektrik kesintisi söz konusu oldu. Fakat Uludağ Elektrik İşletmesiyle yaptığımız görüşme çerçevesinde hızlı bir şekilde onlar da tedbir alıyorlar. Bu yerleşim yerlerini bugün jeneratörle besleyeceğiz. Karagöz mahallemize hemen jeneratör temin edilecek. Diğer mahallelerimize de gece saatlerinde jeneratörle takviye yapacağız. Zaten gün içerisinde de yarın inşallah elektrikle ilgili sıkıntı giderilmiş olacak" dedi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER