Bolu'da, Richter ölçeğine göre, 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Yunus Sezer, "Bolu ilimizde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır" dedi. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Bolu merkezde, saat 13.55'te 4.8 büyüklüğünde meydana geldi. Yerin 8,13 kilometre derinliğinde kaydedilen deprem nedeniyle herhangi bir olumsuzluk bildirilmedi. Deprem, Bolu’nun yanı sıra Sakarya ve Bartın'da da hissedildi.

Bolu Valiliği’nden yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybı ve yıkımın olmadığı, saha çalışmalarının ise sürdürüldüğü kaydedildi. 

AFAD Başkanı Yunus Sezer de Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Bolu ilimizde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunarım" dedi. 

VALİ KILIÇ: ÇOK ŞÜKÜR CAN VE MAL KAYBIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Bolu Valisi Erkan Kılıç depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirterek "Vatandaşlar son aylardaki depremlerden dolayı hassas durumda. En ufak sarsıntıda bir tedirginlik olması gayet normal. Yavaş yavaş bu tedirginlik de ortadan kalkacak. Deprem hayatın bir parçası ve depremle yaşamaya mutlaka alışılması gerekiyor. Herkes güvenli binada yaşamayı tercih etmeli. Deprem anında dışarıya çıkan çok vatandaşımız oldu. Çok şükür can ve mal kaybımız söz konusu değil. Depremle ilgili valilik olarak duyarlılık en üst seviyedeydi. Hem yerel yöneticiler neler yapabilir noktasında onların çalışma yürütmeleri için bilgiler veriyor ve rehberlik yapmaya çalışıyoruz." dedi.

DEPREM SEMPOZYUMU İLERİ BİR TARİHE ALINDI

Bolu'da planlanan deprem sempozyumunun ileri bir tarihe alındığını söyleyen Vali Kılıç, "Üniversitemizde deprem konusunda sempozyumumuz olacaktı. 'Bolu’da depremle ilgili ne durumdayız? Hazırlık durumları ve neler yapılabilir' noktasında bir proğramımız olacaktı. Tam deprem öncesine geldiği için biz de ister istemez oradaki programı daha sonraki tarihe erteledik. Allah tüm milletimizi korusun. Maraş merkezli çok büyük bir afet asrın felaketini yaşadık. Bolu tarihinde depremler zaten var. Halkımızda bu konuya duyarlı. Hep söyleniyor evlerimizi depreme dayanıklı bir hale getirmemiz gerekiyor." 

'BOLU'DA DEPREM MEVZUATINA UYGUN BİNALAR YAPILDI'

1999 depreminden sonra da Bolu’da deprem mevzuatına uygun binalar yapıldığını ifade eden Vali Kılıç, "Yaşanacak depremde onların da bizim için bir avantaj olduğunu düşünüyoruz. 1999 öncesinde eğer güçlendirme yapılmamış binalar varsa onların da yeniden gözden geçirilmesinde fayda var. Arama kurtarma sonraki aşama ama önce bina konusu. Bilime uygun binaların yapılması ve vatandaşlarımızın o binalarda yaşaması gerekiyor" dedi.

'BOLU'DA DEPREME DAYANIKLI OLMAYAN OKULUMUZ YOK'

Bolu'da okulların depreme dayanıklı bir şekilde yapıldığını söyleyen Vali Kılıç, "​Şu anda okullarla ilgili kapanma saati yaklaşmıştı. Milli Eğitim ve öğretmenlerin kontrolünde evlerine gideceklerdir. Bizler Bolu olarak depreme dayanıklı okullar konusunda da iyi çalışmalar yaptık. Bolu’da neredeyse güçlendirilmemiş depreme dayanıklı olmayan okulumuz yok gibi şu anda. Onunla da ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor. Biz yüzde neredeyse 99’lar yüzde 100'e yaklaştık. Eğitim binalarını depremi dayanıklı hale aşağı yukarı getirdik" şeklinde konuştu.

DEPREM ANI YAŞANANLAR KAMERADA 

Bolu’da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem anının güvenlik kamerası görüntüledi. 

Bir lokantaya ait güvenlik kamerası görüntülerinde yemek yiyen vatandaşların deprem anında yemeklerini bırakıp caddeye doğru kaçma anları güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Başka bir görüntüde ise dükkan önündeki masalarda oturanların panik halinde koşarak oturdukları masaları terk edip, boş alanlara gititği görüldü.

ARTÇILAR SÜRÜYOR

Bolu'da, saat 13.55'te meydana gelen 4.8'lik depremin ardından AFAD verilerine göre saat 19.36'da 3.9 büyüklüğünde bir artçı deprem daha kaydedildi. Yerin 7.1 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem kent genelinde hissedildi. 

VATANDAŞLAR GECEYİ SOKAKTA GEÇİRİYOR

Bolu'da meydana gelen 4.8'lik deprem ve artçı sarsıntılar kentte endişeli bekleyiş sürüyor. Vatandaşlar evlerinden çıkarak geceyi sokakta geçirdi. Kapalı alanlara girmeye çekinen çok sayıda vatandaş, açık alanlarda ateş yakıp ısınmaya çalıştı. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER