Dünya genelinde en çok sahnelenen  operaların başında gelen 'Carmen Operası' dün akşam Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) sahnelendi.  Sanatseverlerin yoğun beğenisini kazanan eser, gecenin sonunda ayakta alkışlandı.  

Fransız besteci Georges Bizet'nin imzasını taşıyan 'Carmen Operası', İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) tarafından dün akşam yeniden AKM'de sahnelendi. Sanatseverlerin, yoğun ilgi gösterdiği, biletleri günler öncesinden tükenen 4 perdelik eser, gecenin sonunda uzun süre ayakta alkışlandı.

Prosper Merimee'nin aynı isimli romanından yola çıkılarak hazırlanan oyunun librettosunu Ludovic Halevy ve Henri Meilhac kaleme aldı. İlk kez 1875'te Paris'te sahnelendiğinde sert eleştirilere maruz kalan "Carmen" operası, Georges Bizet'nin vefatından sonra dünya çapında ün kazandı.

İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini'nin sahneye koyduğu eserde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı İbrahim Yazıcı yönetti.

Eserin dekor tasarıZeki Sarayoğlu'na, kostüm tasarımı Ayşegül Alev ve Gizem Betil'e, koreografisi Ayşem Sunal Savaşkurt'a, ışık tasarımı Giovanni Pirandello'ya ve dramaturjisi Ravivaddhana Monipong Sisowath'a ait. Paolo Villa'nın koro şefliğini üstlendiği eserin çocuk korosu şefliğini ise Sercan Gazeroğlu yapıyor.

Eserde, 'Carmen' rolüne Aylin Ateş, 'Don José' rolüne Efe Kışlalı, 'Micaëla' rolüne Gülbin Günay, 'Escamillo' rolüne Murat Güney, 'Zuniga' rolüne Göktuğ Alpaşar, 'Moralès' rolüne Emrah Erdem Gedik, 'Frasquita' rolüne Anna Sirel Etyemez, 'Mercédès' rolüne E. Tuğba Tekışık, 'Le Danca're' rolüne Cengiz Arslan, 'Le  Remendado' rolüne ise Çağrı Köktekin hayat verdi.  

ESERİN KONUSU

Fransızca seslendirilen Operanın hikâyesi; 1830 civarlarında İspanya'nın Sevilla şehrinde geçer.

Eserin baş kahramanı, güzel, ateşli ve herkesin aklını kolayca başından alan ve bir tütün fabrikasında işçi olarak çalışan çingene genç kız Carmen'dir.

Carmen, asker Don José'den çok etkilenir ve onu cezbederek ait olduğu saygın hayattan koparıp kendisiyle beraber dağlarda yaşamaya ikna eder.

Ancak bir süre sonra Carmen'in aşkı bitmiştir ve hayatına yeni biri girmiştir. Don José'nin ise onun için bunca sıkıntıyı göze aldığı kadını kolayca bırakmaya hiç niyeti yoktur. 

Editör: MURAT ÖZER