Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a teslim edildi.



Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'un ilk siparişini veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan tören ile araçları teslim edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gemlik renginde olan Togg’u tercih ederken, Emine Erdoğan'a ise 34 EE 2071 plakalı Anadolu kırmızısı rengindeki araç teslim edildi.

Erdoğan çiftine araç ruhsatlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu verdi. Erdoğan çifti, daha sonra araca binerek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde tur attı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bugün milletimizin 60 yıllık hayalinin gerçeğe dönüşmesine şahitlik ediyoruz. Ülkemizin gururu yerli ve milli markamız TOGG’un ilk siparişini 2019 yılında biz vermiştik. Bugün de ilk akıllı cihazı biz teslim alıyoruz. Türkiye Yüzyılı'nın ilk meyvelerinden olan Togg'un tüm milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. TOGG ülkemizin ekonomik gelişimi, küresel kalkınmanın sembolü olarak doğmuş ve gelişmiş bugünkü seviyesine gelmiştir. Biliyorsunuz bu projeye daha fikir aşamasındayken başlayan, halen devam eden haksız eleştiriler, ithamlar, iftira derecesine varan bühtanlar yöneltildi. Devrim Otomobili için yapılanların, tevziratın katbekat fazlası Togg için yapıldı. Peki ne oldu; tasarımı yapıldı, fabrikası yapıldı ve üretildi. Ve satışa çıktığı ilk gün Togg sipariş rekorları kırdı. Togg tüm testleri alnının akıyla vermiş özel bir otomobildir. İnşallah bugünden itibaren Togg'u yollarda görmeye başlıyoruz. Bu vesileyle tüm babayiğitleri, şirket yöneticilerini, projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Adeta eline kına yakılıp ana ocağından uğurlanan askerler gibi, kuşağı bağlanıp baba evinden çıkarılan gelinler gibi milletimizin göz bebeği olan Togg'u da milletin evinden yollara uğurluyoruz; yolun da bahtın da açık olsun diyorum Togg. Rabbim tekerine taş değdirmesin diyorum" ifadelerine yer verdi.

'DEVRİM OTOMOBİLLERİNDEN SONRA BİZE DE DEVRİN OTOMOBİLİNİ ÜRETMEK NASİP OLDU'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Togg ile test sürüşünün ardından gazetecilere açıklama yaptı. Erdoğan, heyecanı herkes gibi hissettiklerini belirterek, ''Devrim otomobili meselesinin ne tür kargaşalara vesile olduğunu biliyorsunuz. Devrim otomobilinden sonra bize de devrin otomobilini hamdolsun üretmek nasip oldu. İşte şimdi sadece Türkiye'nin yollarında değil dünya yollarında da devrin otomobili Togg'umuzu izleyeceğiz, takip edeceğiz. Süratse sürat, konforsa konfor, ne ararsanız bulunur. İçindeki tuşlara bastığınız zaman hepsi var. İstisnasız. Bu kırmızı olan bana ait değil, hanımefendiye ait. O seçti, plaka da onun. Bizimki de burada. Makam otomobili olarak inşallah onu da kullanacağız'' dedi.

'TORPİL İSTEYENLER VAR'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Togg otomobilinin tesliminin yarın yapılacağını söyleyen Erdoğan, beraberinde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a, "Onun rengi neydi" diye sordu. Bakan Varank'ın, kırmızı olduğunu söylemesinin ardından, "İlham Bey çünkü öyle arzu etti. Bir de Özbekistan'a gidecek. Hepsi güzel gidiyor. Zaten 177 bin başvuru oldu. Şu anda Gürcan Bey'ler üretim olarak yetiştirebilseler bu sayı 177 de olur, 277 bin de olur gider. Talipli çok ve bizden torpil isteyenler var. Dedik; 'Biz torpil işlerine falan bakmayız.'" diye konuştu. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER