Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, EYT düzenlemesini de içeren 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantıya komisyon üyelerinin yanı sıra milletvekilleri, bakanlık bürokratları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve EYT derneklerinin temsilcileri katıldı. Komisyonda CHP milletvekilleri, 'Staj ve çıraklık mağdurlarının olmadığı EYT eksik kaldı', 'Staj ve çıraklık SGK başlangıç sayılsın' yazılı dövizler açtı. 4 maddeden oluşan kanun teklifinin yasalaşarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi, süreç içeresinde de yaklaşık 5 milyon kişinin EYT düzenlemesinden faydalanması bekleniyor. Komisyonda görüşmeler sürüyor.

CHP: MAĞDURİYET DEVAM EDİYOR

Teklifin ilk imza sahibi AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, düzenlemeye ilişkin komisyona sunum yaptı. Sunum sırasında CHP'li milletvekilleri toplu halde, 'EYT mağduriyeti devam ediyor. Bu prim günü şartını çözün biz de destek verelim' diyerek tepki gösterdi. Akbaşoğlu da "Yalandır, iftiradır. Yasa açıktır" diye yanıt verdi,

'TOPLAM 4,8 MİLYON KİŞİ YARARLANACAK'

Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı 'Etki analizi' raporu komisyon üyelerine dağıtıldı. Raporda, 1,7 milyonu 4/A'lı, 89 bini 4/B'li, 496 bini ise 4/C'li olmak üzere toplamda 2,2 milyon kişinin hemen emekli olabileceği belirtildi. 3,5 milyonu 4/A'lı, 619 bini 4/B'li, 669 bini 4/C'li olmak üzere emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan kişi sayısının da toplamda 4,8 milyon olduğu kaydedildi. Raporda ayrıca, hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişiden özel sektörde çalışan 4/A ve 4/B statüsündeki sigortalılarının tamamının, kamuda çalışan 4/A ve 4/C kapsamındaki sigortalıların ise yüzde 25'inin emekli olacağı ve yerlerine yeni personel alınmasının varsayıldığı belirtildi.

Düzenlemenin 2023 Mart döneminde uygulamaya konulması durumunda; 2023 yılı emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve 4/B prim kaybının SGK’ya maliyetinin 144,7 milyar TL olduğu; 49,7 milyar TL'lik kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte Merkezi Yönetim Bütçesinin toplam maliyetinin ise 194,4 milyar TL olarak öngörüldüğü ifade edildi. Öte yandan; kamu personeli bütçe etkisinin hesabında kıdem tazminatı, emekli ikramiyesi, görev aylığı ve emekli aylığı farkı ile yeni personel alımının dikkate alınacağı vurgulandı. 

SGK BAŞKANI SUNUM YAPTI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kürşad Arat, EYT düzenlemesine ilişkin komisyona bilgi verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Arat, Türkiye'deki emekli yaş ortalamasının şu anda 54 olduğunu ve SGK'dan emekli maaşı alanların sayısının bugün itibarıyla 13,9 milyon kişiye çıktığını belirtti.

Ardından EYT düzenlemesinin SGK mali yapısına etkisini anlatan Arat, "Emekli artış oranlarından sonra gündeme gelecek bir diğer husus da SGK'nın mali yapısına olan etkileri olarak karşımıza çıkıyor. SGK'da bugün itibarıyla gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 96,2. Bu oran yüzde 100 olmadığı için ister istemez SGK açığı var. Bu açık tarihin en düşük seviyesinde, yani yüzde 0,30 düzeyinde" dedi.

EYT'lilerin hangi şartları sağlaması gerektiğini de anlatan Arat, "EYT'lileri tanımlamak gerekir; biz de hesaplamalarımızı yaparken bir tanımlama üzerinden ve esasen platformların da kendini adlandırdığı isim üzerinden giderek bakıyoruz. EYT olarak baktığımızda şu şartların olması gerekiyor; 8 Eylül 1999'dan önce sigortalılık başlangıcı olması lazım. İki, prim gününü doldurmuş olması gerekiyor. Üç, sigortalılık süresini doldurmuş olması lazım" diye konuştu. (DHA)

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.


 

Editör: MURAT ÖZER