Küreselleşmenin yeniden tanımlandığı, sürdürülebilir büyümenin zorunlu hale geldiği ekonomik koşullarda, Türkiye'deki girişimciler de dış pazarlardaki fırsatlara yöneldi. Her yıl en az bin girişimin kurulduğu bilinen Hollanda, McKinsey'in araştırmasına göre, Türk girişimcilerin ilgi duyduğu ülkeler arasında başı çekti.

Geride bıraktığımız 2022 yılı, Türkiye'deki girişimciler açısından da bir dönüm noktası oldu. Ekonomik koşullar, yeni kurulan işletmeler için sürdürülebilir büyümeyi zorunlu hale getirirken, yurt dışı pazarlardaki fırsatlar Türk girişimcilerin ilgisini daha çok çekmeye başladı. Özellikle teknoloji odaklı şirketlere sağladığı iş yapma kolaylığı ve son yıllarda hızla yükselen girişim ekosistemiyle Hollanda, Türk girişimcilerin yöneldiği Avrupa pazarlarından biri oldu. Hollanda'nın girişim ekosistemi ve ticari hayatı açısından önem arz eden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam ve Eindhoven şehirlerindeki lokasyonlarıyla Hollanda'da uçtan uca şirket kuruluşu hizmeti veren Olmadık Ofis, 2022'nin ikinci yarısında 400'den fazla talep aldı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Olmadık Ofis Yönetici Ortağı Gökhan Doğru, "McKinsey'e göre her yıl en az bin girişimin kurulduğu Hollanda, inovasyona açık ekosistemi, güçlü insan kaynağı ve yüksek yaşanabilirlik seviyeleriyle son dönemde pek çok dijital girişimcinin ilgi odağı oldu. Özellikle Amsterdam ve Eindhoven’da şirket kuruluşuna ilişkin yoğun bir talep var” dedi.

HOLLANDA MERKEZLİ GİRİŞİMLER 2030'A KADAR 400 MİLYAR EURO DEĞER YARATACAK

Küresel danışmanlık şirketi McKinsey tarafından derlenen verilerde, Hollanda'nın Avrupa Birliği ülkeleri içinde kişi başına en çok startup düşen beşinci ülke olduğu, Avrupa genelinde ise startup değer üretimi açısından dördüncü sırada konumlandığı görüldü. Ayrıca çalışmada, Hollanda'da kurulan girişimlerin 2030'a kadar 400 milyar Euro değer yaratacağı öngörüldü. Hollanda'nın Türk girişimciler için Avrupa'ya açılan bir kapı görevi üstlendiğini vurgulayan Gökhan Doğru, şunları kaydetti:

"Hollanda'da oldukça dinamik bir girişim ekosistemi var. Dealroom verileri, ülkedeki girişimlerin 2022'de 135 bin ile şimdiye kadarki en yüksek istihdamı oluşturduğunu gösteriyor. Bugün dijital girişimciler, teknolojinin olanaklarını kullanarak iş fikirlerini kolayca hayata geçirebiliyor. Hollanda, küçük sermayelerle yola çıkan girişimcilere sağladığı teşvikler ve yükselen risk sermayesi yatırımıyla bir girişim cennetine dönüştü. Olmadık Ofis olarak hem yalnızca şirket kuruluşu, hem de 4 farklı lokasyon seçeneğiyle yasal adres hizmeti sunarak Türkiye'deki girişimcilerin uluslararası pazarlara açılma yolculuğunu kısaltıyoruz."

"GİRİŞİMCİLERE HOLLANDA'DAKİ ŞİRKETLERİNİ 10 GÜN İÇİNDE TESLİM EDİYORUZ"

Hollanda’da gıda teknolojileri, robotik, yapay zeka, modern tarım, geri dönüşüm gibi sektörlerin revaçta olduğunu belirten Doğru, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Temiz ve yenilenebilir enerji, sürdürülebilir teknolojiler, sağlık, elektrikli mobilite, biyoyakıt, iklim ve finansal teknolojiler gibi alanlarda faaliyet gösteren ve sosyal etkiyi odağına alan girişimlerin 2022’de yaklaşık 1 milyar Euro yatırım aldığı görülüyor. Hollanda hükümeti, Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakatı'yla uyumlu iş fikirlerine destek veriyor. Bunun dışında ülke ekonomisine değer katacak, teknolojiden beslenen girişimler de ekosistemde kendine yer bulabiliyor. Olmadık Ofis olarak, Hollanda’da yerleşik Unusual Office markamızla Amsterdam, Utrecht, Eindhoven ve Rotterdam'daki lokasyonlarımızda yasal iş adresi sağlıyor, Hollanda Ticaret Odası'na kayıt, KvK numarası alma, şirket sözleşmesi hazırlanması, noter kayıt ve nihai yararlanıcı (UBO) beyanı süreçlerini titizlikle yürütüyoruz. Şirket başına fiyatlandırma modelimizle sürpriz ücretler olmadan, girişimcilere Hollanda’daki şirketlerini 10 gün içinde teslim ediyoruz. Ayrıca muhasebe ve defter tutma süreçlerinde de girişimcileri ilgili tedarikçilerle buluşturuyor, yanlarında oluyoruz. İlerleyen dönemde başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere farklı ülkelerde de şirket kuruluşu hizmeti vermeye başlayacağız."

Editör: MURAT ÖZER