TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı İbrahim Boughali ile görüştü.

Cezayir’in bağımsızlık savaşının başlangıcının 70’inci yıl dönümünü kutlayan Kurtulmuş, Cezayir’in, kurtuluş mücadelesi üzerinden Afrika’nın uyanışına çok büyük katkıda bulunabileceğini söyledi. Türkiye-Cezayir ilişkilerinin olumlu gelişmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un yürüttüğü dostluk ilişkilerinin çalışmalara yansıdığını kaydetti.

TBMM BAŞKANI NUMAN KURTULMUŞ: “TİCARİ İLİŞKİLERİMİZ 6 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ULAŞTI”

Mevcut ikili ticari ilişkilerin 6 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu ve bunun çok daha yukarılara çıkmasının mümkün olduğunu belirten Kurtulmuş, ticaret, kültür, eğitim, savunma sanayii, yüksek teknoloji alanında iki ülkenin iş birliği yapmasında büyük bir potansiyelin varlığına dikkati çekti.

Mehmet Şimşek: "Hollanda ile ticaret hacmi son 20 yılda 5.5 kat arttı" Mehmet Şimşek: "Hollanda ile ticaret hacmi son 20 yılda 5.5 kat arttı"

Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine alınan arar kararın ardından Filistin için yeni bir dönemin başladığını belirten Kurtulmuş, Cezayir ve Türkiye’yi birbirine yakınlaştıran, bundan sonra çok daha güçlü iş birliği yapmalarını zorunlu kılan alanlardan birisinin de Filistin meselesi olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, İslam ülkelerinin ortak hareket ederek, bu dönemde tam manasıyla bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının temin edebileceğini söyledi.

“İSRAİL, ULUSLARARASI ANLAMDA YALNIZLAŞTIRILMALIDIR”

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsrail yönetimin uluslararası alanda yalnızlaştırılması, akıl ve vicdan sahibi bütün insanların bir araya getirilerek insanlık cephesinin kurulması ve İslam ülkeleri arasındaki ihtilafların giderilerek ortak karar alma becerisinin kazandırılmasının Filistin davası temelinde atılacak adımlar olduğunu da kaydetti.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, GABONLU MEVKİDAŞI JEAN-FRANÇOİS İLE GÖRÜŞTÜ 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İslam İşbirliği Parlamenter Asamblesi (İSİPAB) 18'inci Konferansı'na katılmak üzere gittiği Fildişi Sahili'nde ikili temasları kapsamında Gabon Cumhuriyeti Geçiş Dönemi Ulusal Meclis Başkanı Jean-François Ndongou ile görüştü.

Kurtulmuş, görüşmede, Türkiye olarak Afrika kıtasına büyük bir önem atfettiklerini, Afrika açılımını verdikleri dış politika atağını sürdürdüklerini ifade etti. Gelecek dönemde dünyanın en önemli ve en hızlı gelişen bölgelerinden olacak Afrika’nın her yerindeki ülkelerle ve halklarla işbirliğini önemsediklerini vurgulayan Kurtulmuş, Gabonla ilişkileri de geliştirme arzusunda olduklarını söyledi.

“TÜRKİYE, GABON’UN NORMALLE SÜRECİNDE YANINDADIR”

Askeri darbe sonrasında Gabon’un süratle ve sağlıklı bir şekilde normalleşmesinin sağlanması en temel beklentilerinden olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Gabon halkının tamamıyla demokratik bir sistem içerisinde halkın seçtiği yöneticiler vasıtasıyla yönetilmesini ve süratle askeri darbeden seçimle iş başına gelmiş hükümetler dönemine geçilmesini arzuladıklarını ifade etti. Kurtulmuş, Türkiye olarak Gabon’un normalleşme sürecine destek olmaya, Türkiye’nin tecrübelerinden istifade edilmesi için de yardımcı olmaya gayret edeceklerini kaydetti.

Gabon’un, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı ve Filistin davasına desteklerinden dolayı teşekkür eden Kurtulmuş, İslam coğrafyasındaki ülkelerin işbirliğini artırarak birlik ve beraberlik içerisinde ortak hedefler ortaya koyması gerektiğini kaydetti.

Editör: Admin Admin