Türkiye'nin en büyük beş özel şirketi arasında yer alan Petrol Ofisi Grubu, 2030 yılına kadar emisyonlarını yüzde 42 azaltmayı ve 2050 yılında karbon net sıfır olmayı taahhüt etti.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Ulusal Katkı Beyanını uluslararası kamuoyu ile paylaşan Türkiye, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 41 azaltmayı, 2053 yılına kadar ise net sıfır olmayı taahhüt ederken ülkemizin en büyük enerji altyapı grubu Petrol Ofisi de bu hedef doğrultusunda net sıfır stratejisi kapsamındaki çalışmalarına hız verdi. Bu çerçevede Petrol Ofisi Grubu, 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net sıfır olmayı taahhüt etti.

“ÇALIŞMALARIMIZI HIZLANDIRDIK”

Karbonsuzlaşma yönündeki çalışmaların geleceğe yatırım bilincinin en önemli ön koşullarından biri olduğuna dikkat çeken Petrol Ofisi Grup CEO’su Mehmet Abbasoğlu “Enerji sektörü net sıfır hedefinin en kritik oyuncularından biri.  Petrol Ofisi Grubu olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. 2050 yılı için taahhüt ettiğimiz net sıfır hedefi de sosyal yatırım felsefemizin doğal bir uzantısı. Attığımız her adımda çevresel, sosyal ve yönetişim koşulların, bir diğer deyişle ESG kriterlerini gözetiyor, mutlak surette çoklu paydaş etkileşim stratejisi ile yol alıyoruz. Öncelikli olarak sahip olduğumuz ve kontrol ettiğimiz kaynaklarla yol açtığımız direkt emisyonlarımız ve satın alımlarımız üzerinden sebep olduğumuz dolaylı emisyonlarımızı azaltmaya odaklandık. Bu çerçevede terminallerimiz, havacılık birimlerimiz, madeni yağ fabrikamız, merkez ofisimiz ve akaryakıt istasyonlarımızdaki çalışmalarımızı hızlandırdık.  Dış ticari ilişkiler noktasında ise üç ana kolda ilerleyen bir sistemle yol alıyoruz: Konvansiyonel, geçişsel ve sürdürülebilir enerji ürünleri dağılımında rotayı ibreyi geçişsel ve sürdürülebilir enerjiye yönelttik. Geçişsel enerjide LPG, LNG ve biodizel, sürdürülebilir enerjide ise hidrojen, güneş, elektrik ve sürdürülebilir havacılık yakıtı satış ve üretimini artırıyoruz.  Hedefimiz 2030 itibariyle 3 milyon ton petrol eşleniği geçişsel, 1,6 milyon ton petrol eşleniği de sürdürülebilir enerji ürünün üretim ve satışını gerçekleştirmek. Net sıfır hedefi yönünde attığımız tüm adımlar, sadece şirketimiz ve sektörümüzün için değil aynı zamanda ülkemizin 2053 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşma yönündeki uzun vadeli hedefine doğru atılmış adımlardır. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlere öncülük edecek, ülke ekonomisinin yarınlarına gerçek katma değerler sağlayacak yatırım ve iş birliklerimize hız kesmeden devam edeceğiz.”

KARBON NET SIFIRA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Ayrıca Petrol Ofisi, mülkiyetinde bulunan tüm istasyonlarında, madeni yağ fabrikasının çatısında, terminallerinin arazisinde güneş panelleri de kurarak karbon ayak izini azaltıyor. Havacılık sektöründe ise Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) “2050’ye Kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu” kararı doğrultusunda sürdürülebilir havacılığı da destekliyor. Şirket, bu çerçevede 2022 yılının mart ayından bu yana lider havayolu şirketlerine sera gazı emisyonlarını yüzde 80'e kadar azaltan sürdürülebilir havacılık yakıtı Neste MY Sustainable Aviation FuelTM (SAF) ikmalini gerçekleştiriyor. Öte yandan Yağlı Su - Yağmur Suyu Yönetim Prosedürü” ile hidrokarbon salınımının en aza indirilmesini ve yağlı suların kanallar ile toplanmasını sağlayan şirket,  oluşabilecek sızıntılar çevreye ulaşmadan kontrol altına alıyor. Petrol Ofisi Grubu net sıfır hedefine ulaşmak için altyapı çalışmalarını sürdürürken elektrikli araçların en büyük sorunu olan şarj ve menzil sorununa çözüm getirmek amacıyla da e-POwer şarj istasyonları ağını da genişletiyor. Türkiye’nin net sıfır hedefine katkıda bulunmak amacıyla geliştirdiği ürünlerin çevre dostu olmasına da önem veren şirket, Active-3 teknolojili V/Max yakıtları, özel formülasyonları ile ekolojik ve ekonomik kazanımlar sağlıyor. Şarj istasyonları ağını Türkiye geneline yayan şirket, elektrikli araçların, şehirlerarası yollara çıkabilmesine olanak tanıyor.


 

Editör: MURAT ÖZER