İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Mozart’ın en önemli eserlerinden, 'Saraydan Kız Kaçırma Operası'nı Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşturdu. 

Wolfgang Amadeus Mozart'ın bestelediği en önemli eserlerden biri olan 'Saraydan Kız Kaçırma' operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi  tarafından Kadıköy Süreyya Operası'nda dün akşam ilk kez sahnelendi. Klasik haline sadık kalınarak, farklı bir reji anlayışı ile sahneye konulan eser, sanatseverlerden bir kez daha yoğun alkış aldı.

ESERİN KOREOGRAFİSİ TAN SAĞTÜRK'E AİT

Eserde, Ufuk Toker "Belmonte",  Umut Tingür "Osmin",  Evren Işık Yasemin "Konstanze",  Ayşenur Ayyıldız Haksoy "Blonde",  Serkan Bodur "Pedrillo", Alper Saldıran "Selim Paşa" rolünü canlandırdı.

Caner Akın’ın sahneye koyduğu eserde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Zdravko Lazarov yönetti. Eserin dekor ve kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz’a, ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait. Paolo Villa’nın koro şefliğini üstlendiği eserin koreografisi ise Tan Sağtürk’e ait.

ESERİN KONUSU

Eserde, klasik konunun en önemli unsurlarından biri olan Türklerin kin tutmak yerine merhamete önem vermesi vurgulanıyor. Eserde ayrıca, yaşanmış 1918 İspanyol Gribi salgını da konu ediliyor. “Tarih tekerrürden ibarettirö sözünün başka bir kanıtı gibi, İspanyol Gribi’nde ve son senelerde dünya gündemine damga vuran salgında yaşanan paralellikler işleniyor. 

Editör: MURAT ÖZER