Anıtkabir'de '23 Nisan' yoğunluğu... Anıtkabir'de '23 Nisan' yoğunluğu...

Birleşmiş Milletler’in Filistin ajansı UNRWA’nın bazı personellerinin 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırılara karıştığı iddiası üzerine ABD’nin UNRWA’ya maddi desteği kesme kararına İngiltere de katılıyor.

ABD'NİN UNRWA KARARINA İNGİLTERE'DEN DESTEK 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Birleşik Krallık, UNRWA personelinin, Birleşik Krallık Hükümetinin defalarca kınadığı menfur bir terör eylemi olan İsrail'e yönelik 7 Ekim saldırısına karıştığı yönündeki iddialar karşısında dehşete düşmüştür. Birleşik Krallık, söz konusu iddiaları gözden geçirirken UNRWA'nın gelecekteki finansmanını geçici olarak durdurmaktadır.  Gazze'de çaresizce yardıma ihtiyaç duyan insanlara insani yardım ulaştırma kararlılığımızı sürdürüyoruz” denildi.

İlk olarak ABD’nin aldığı karara Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre ve Finlandiya’nın ardından İngiltere de katılmış oldu.

GUTERRES’TEN İNCELEME TALİMATI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, söz konusu iddialar üzerine inceleme talimatı verdi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres’in bu iddialar konusunda Lazzarini’den bilgi aldığını belirtmişti. Dujarric açıklamasında, “Genel Sekreter bu haber karşısında dehşete düştü ve Lazzarini'den bu konuyu hızla araştırmasını ve 7 Ekim'de meydana gelen olaylara veya başka herhangi bir suç faaliyetine katıldığı veya yataklık ettiği ortaya çıkan tüm UNRWA çalışanlarının derhal işine son verilmesini sağlamasını ve potansiyel cezai kovuşturmaya sevk edilmesini istedi” demişti. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini’nin bağımsız bir uzman incelemesi başlatacağı belirtildi.

ABD “12 PERSONEL” DEDİ

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamasında, UNRWA’nın 12 personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına dair iddialar olduğunu ifade etmişti. Hamas ise dün yaptığı açıklamada hastanelerin operasyonlarda kullanıldığına ve UNRWA ile ilişkileri olduğuna dair iddiaların asılsız olduğunu belirterek, BM kurumlarının Gazze halkına yardım sağlamada büyük rolü olduğunu vurgulamıştı.

Editör: MURAT ÖZER