Türkiye'nin köklü sanayi kuruluşlarından Akkök Holding'in 'Kadın Enerjisi' projesinin liderliğini üstlenen Akkök Holding Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Özlem Ataünal, “Enerji sektöründe kadın istihdamı ve kadın yönetici sayısını artırma hedefiyle başladığımız projemizi, Türkiye genelinde de yaygınlaştırmak için kolları sıvadık. Projenin ilk yılında bin 500 kişiye ulaştık" dedi.

AKKÖK HOLDİNG'İN 'KADIN ENERJİSİ' PROJESİ İLK YILINDA BİN 500 KİŞİYE ULAŞTI

Akkök Holding tiraklerinden Akenerji, SEDAŞ ve Sepaş Enerji tarafından hayata geçirilen Kadın Enerjisi projesi, 1'inci yılında bin 500 kişiye ulaştı. Akenerji 'Kadın Enerjisi - Kampüste', SEDAŞ 'Kadın Enerjisi - Next' ve SEPAŞ 'Kadın Enerjisi - Bi'şey Olmalı' programlarını organize ediyor. Projeler kapsamında, üniversite öğrencileri, çalışanların ortaokul, lise ve üniversitede eğitim gören kız çocukları ile grup şirketlerindeki kadınların, kariyer yolculuklarını desteklemek amacıyla birçok farklı çalışma hayata geçirildi. Akkök Holding Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Özlem Ataünal, projenin detaylarını paylaştı.

“KADIN ENERJİSİNİ TÜRKİYE'YE YAYIYORUZ"

Ataünal, kadınların sosyoekonomik olarak güçlenmesi ve enerji sektörünün karar mekanizmalarında daha fazla yer almaları gerektiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

“Gelecekte hem ülkemizde hem de dünyada sürdürülebilir kalkınma için kadınların ekonomiye katılımı olmazsa olmaz. Bu proje ile iş yaşamında kadınların önüne konan engelleri yok etmeye ve onları cesaretlendirmeye çalışıyoruz. “Kadın Enerjisi projemizin 1'inci yılında toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği konusunda somut adımlar atarak daha fazla kadına ulaştığımız için çok mutluyuz"

Üniversite öğrencilerinin enerji grubu şirketlerinin kadın çalışanları ve çalışanların ortaokul, lise ve üniversitede eğitim gören kız çocuklarının eş zamanlı olarak projeden faydalandığının altını çizen Ataünal, “Projemizin 1'inci yılında bin 500 kişiye doğrudan fayda sağladık. Bu sayıyı Türkiye genelinde artırmak üzere projemizin kapsamını genişletmek için kolları sıvadık" şeklinde konuştu.

KAMPÜSTE PROJESİYLE 110 ÖĞRENCİYE ULAŞILDI

Akenerji'nin 'Kadın Enerjisi - Kampüste' projesi, enerji sektöründe kadın istihdamıyla beraber kadın lider sayısını artırmayı ve cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Türkiye İşverenler Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Yenibirlider Derneği'nin birlikte yürüttüğü Genç Kadın Liderler Programı ve Bahçeşehir Üniversitesi ile UNITAR'ın (Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü) Yönetici ve Liderler için Uluslararası Eğitim Merkezi CIFAL İstanbul ortaklığında hayata geçirilen Kampüste projesi kapsamında düzenlenen eğitimlerle toplamda 110 öğrenciye ulaşıldı.

Aldıkları eğitim sonrasında jüriye projelerini sunan öğrencilerden 30'u staj ve mentorluğa hak kazandı. Bu öğrencilerin staj ve mentorluk süreçleri devam ediyor. Eğitimlere katılan ve projesi seçilen 1 öğrenci, Erzin Doğalgaz Çevirim Santrali'nde mühendis olarak işe başladı.

NEXT PROJESİ İLE ELEKTRİK BÖLÜMLERİNDEN MEZUN KIZ ÖĞRENCİ SAYISININ ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR

SEDAŞ'ın yürüttüğü 'Kadın Enerjisi - Next' projesi ise kız çocuklarının lise ve üniversite eğitimlerinde elektrik bölümlerini seçmelerini teşvik ediyor. İstatistiklere göre her yıl üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kız öğrencilerin oranı yüzde 18, liselerden mezun olanlar ise yüzde 16 seviyesinde. Next projesi ile bu oranların yükseltilmesi hedefleniyor.

Birinci yılında 5 öğrenciye burs imkanı sağlayan projede, her geçen yıl sayının artırılması planlanıyor. 'Next Öğrenci Buluşmaları' ile toplamda 103 öğrenciye ulaşılan projede saha gezileri, uygulamalı teknik eğitimler ve mentorluk yoluyla gelişim hedefleniyor. Programı tamamlayanlara, Akkök Holding'in enerji grubu şirketlerinde işe alımlarda öncelik tanınacak.

Bİ'ŞEY OLMALI İLE BİN 200'Ü AŞKIN ÇALIŞANLA BİR ARAYA GELİNDİ

Sepaş Enerji'nin liderliğinde Akkök Holding Enerji Grubunda görev yapan başta kadın çalışanlar olmak üzere tüm çalışanlara dokunan 'Kadın Enerjisi - Bi'şey Olmalı' projesinde, 202 kadınla birebir temas kuruldu. Proje kapsamında çevrim içi ve fiziksel olmak üzere 'Bi'şey Olmalı Atölye' adı altında atölye çalışmaları düzenlendi. Katılımın gönüllülük esasına dayalı olduğu atölyelerde uzman psikologlar eşliğinde; iş hayatında kadınların maruz kaldığı cam tavan sendromu, ebeveynlik, duygular ve kişinin hayattaki rolleri ile farkındalık geliştirmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Yıl boyunca süren atölyelerden Akenerji, SEDAŞ ve Sepaş Enerji'de görev yapan her iki kadın çalışandan biri yararlandı.

'Bi'şey Olmalı Buluşmaları' adı altında Özlem Ataünal'ın ev sahipliği yaptığı kahvaltı etkinliklerinde bir araya gelen kadın çalışanlar, kadının iş hayatındaki rolü hakkında sohbet etme fırsatı yakaladı.

'Bi'şey Olmalı Talks' etkinlikleriyle, alanında uzman isimlerin konuşmalarını dinlemek isteyen kadın ve erkek çalışanlar çevrimiçi platformlar üzerinden bir araya gelerek, iş hayatını başka perspektiflerden görme fırsatını buldu. Bugüne dek Murat Yeşildere, Evrim Kuran, Özlem Çakır ve Zümra Atalay'ın konukluğuyla gerçekleşen Talks etkinlikleri yaklaşık bin 200 çalışan tarafından takip edildi. Proje kapsamında planlanan mentorluk projesi ise bu yılın ikinci yarısında hayata geçecek.

Editör: MURAT ÖZER