Azerbaycan'ın kurucu lideri Haydar Aliyev'in vefatının 19'uncu yıl dönümü anısına kitap ve fotoğraf sergisi açıldı. Sergide konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Memmedov, "Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin kökü Haydar Aliyev ile atıldı" dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, TÜRKSOY'da düzenlenen Azerbaycan'ın kurucu lideri Haydar Aliyev'e ithaf olunmuş kitap ve fotoğraf sergisinin açılışına katıldı. Açılışa, Büyükelçi Memmedov'un yanı sıra Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)  Genel Sekreteri Sultan Raev, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışın ardından Haydar Aliyev'in ölümünün 19'uncu yıl dönümü nedeniyle 'Haydar Aliyev ve TÜRKSOY' programı düzenlendi. Büyükelçi Memmedov, Haydar Aliyev'i anarak başladığı konuşmasında, "Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin kökü Haydar Aliyev ile atıldı. Bu salonda Haydar Aliyev'i şahsen tanıyan insanlar çok. Onunla uzun yıllar çalışmış misafirlerimiz var. Haydar Aliyev, en büyük görev tutmuş Sovyetler döneminde bir Türk'tü. Azerbaycan'ın zor döneminde gelip Azerbaycan'ın başında durmasaydı, Azerbaycan bu Azerbaycan olmazdı. Biz büyük insanlarımızı, değerli şahsiyetlerimizi anmalıyız ki onların kıymeti bilinsin. Ulu önderimiz Haydar Aliyev'in vefatından 19 yıl geçti. Haydar Aliyev, Azerbaycan halkının ünlü bilge lideri, ulu önderi olarak tarihe geçti; çünkü bağımsız Azerbaycan'ın en zor döneminde devletin başına geldi. Son dönemde, zor durumda olduğu bir zamanda Azerbaycan Devleti'nin başına geldi ve kısa bir müddette savaşı durdurarak Azerbaycan'ı; özgür, ekonomi ve siyasi olarak güçlü bir devlete çevirdi" ifadelerine yer verdi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev konuşmasında, "Haydar Aliyev faaliyeti döneminde, Türk devletleri ve halkları arasında tüm alanlarda olduğu gibi kültür sanat alanında da münasebetlerin inkişafına büyük dikkat veriyordu. Özellikle Türk aleminin manevi zenginliğini, ortak değerlerini, dilini, edebiyatını, tarihi mirasını bir araya getiren TÜRKSOY teşkilatının kurulmasına ve sonraki çalışmalarına önem veriyor ve onu destekliyordu. Tesadüfi değil ki, Haydar Aliyev üç kez TÜRKSOY'un Kültür Bakanları Daimi Konseyi'nin üyelerini kabul etmiş ve görüş zamanı kendi değerli tavsiyelerini vermiştir. Üç gün önce Bursa şehrinde Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağı Azerbaycan'ın kültür beşiği Şuşa şehrine devredildi. Gelecek yıl; Şuşa şehri, yıl boyu Türk dünyasının kültür, sanat, bilim insanlarını kabul edecek ve dünyaya azat (özgür) Şuşa'dan, Türk dünyasının kültürel ve tarihi zenginliğinin mesajlarını seslendirecekler. Bu, Haydar Aliyev'in arzularının gerçekleştirilmesinin tezahürüdür" ifadelerine yer verdi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER