Çanakkale Kara Savaşları’nın 108’nci yılında Gelibolu Yarımadası Anzak Koyu’nda ‘Şafak Ayini Anma Töreni’ düzenlendi.

Yeni Zelanda ve Avustralya’dan gelen yaklaşık iki bin kişi, 108 yıl önce savaşta hayatını kaybeden atalarını törenle andı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 108'nci yıl dönümünde Yeni Zelanda ve Avustralya Kolordusu Anzakların anısına 'Şafak Ayini Anma Töreni', Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Arıburnu önünde bulunan Anzak Koyu'nda düzenlendi.

Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Davut Boztaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan, Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Hary Hall, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Matt Keogh, Yeni Zelanda Koruma Bakanı Andrew Little ve 25 ülkeden çok sayıda büyükelçi ile savunma ataşeleri katıldı.



Atalarını anmak için Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen yaklaşık iki bin kişi, çıkarmanın yapıldığı topraklarda uyku tulumları içerisinde saatler öncesinde hazır bekledi.

Törenin yapıldığı alanda kurulan led ekranlarda Shell Green Mezarlığı’nı anlatan bir video, şeref videosu, savaş ile ilgili belgeseller ve savaşa katılan askerlerin anılarının aktarıldığı röportajlar yayınlandı.

Törende Yeni Zelanda ile Avustralya askeri bandosu müzik dinletisi sundu. Çelenk koyma töreni ise saat 05.45’te başladı. Şafak vakti başlayan programda, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Matt Keogh ve Yeni Zelanda Koruma Bakanı Andrew Little günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Daha sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektup okundu. 

Öte yandan, törene katılan kişilerin üzerlerinde ‘Unutmayalım diye’ ve ‘Anzak Günü’ yazılı kıyafetler giyildiği görüldü.

Anma programına saatler öncesinden hazır bekleyen izleyiciler, atalarının bu topraklarda hayatını kaybettiğini belirterek, onları saygıyla andıklarını söyledi.

Tören, Türkiye ve diğer devletlerin Anzak kaidesine çelenk sunumuyla devam etti.

Türkiye adına çelengi Çanakkale Vali Yardımcısı Davut Boztaş bıraktı. Saygı duruşunun ardından Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda, ulusal marşları okundu. Tören, Papaz tarafından yapılan duayla sona erdi. 

57'NCİ ALAY SANCAĞI DEVİR TESLİM TÖRENİ YAPILDI

Çanakkale Kara Savaşları'nın 108'incı yıl dönümü nedeniyle Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı'nda 57'nci Alay Sancağı temsili devir teslim töreni gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı'ndaki törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gençlik ve Spor Bakanlığı Uzmanı Erol Taş, daire müdürleri ve davetliler katıldı. Tören, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışı yapılmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından Kur'an-ı Kerim okundu ve şehitler için dua edildi.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Kurmay Yarbay Fatih Karabulut, "Bugün tarihimizin şeref sayfalarından birini oluşturan Çanakkale Zaferi'nin ışığı altında Mustafa Kemal Atatürk, 57'nci Alay'ın Kahraman Mehmetçiklerini ve aziz şehitlerimizi anmak, onların ayak izlerini takip etmek ve yaşadıklarını anlamak üzere manevi huzurlarında bulunuyoruz. Çanakkale Savaşı, kurtuluşa giden yolumuzu açan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü tarih sahnesine çıkaran, kanla yazılmış bir kahramanlık destanıdır. 18 Mart 1915 günü tarihin o güne kadar gördüğü en büyük armadası ile boğazı geçemeyen İtilaf Devletleri, bu defa şanslarını karadan denemeye karar verecekti. Ancak kader karşılarına Yarbay Mustafa Kemal'i ve onun emrinde vatan ve millet sevgisiyle dolu Mehmetçiği çıkaracaktı. Tam 8,5 ay boyunca göğüs göğse devam eden muharebeler sonucunda Mehmetçik, Çanakkale'nin geçilmez olduğunu, tarih sayfalarına altın harflerle yazdıracak ve büyük bir zafer kazanacaktı. Bu zaferin kazanılmasında büyük askeri deha Yarbay Mustafa Kemal ve Şanlı 57'nci Alay'ın canını feda eden kahraman Mehmetçiklerinin çok büyük bir payı vardı" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından 57'nci Alay Sancağı Celal Bayar Üniversitesi öğrencisi tarafından Ege Üniversitesi öğrencisine teslim edildi.

LONE PINE ANITI'NDA ANMA TÖRENİ

Anzak Çıkarması'nın 108'nci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma törenleri, Conkbayırı Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından Avustralyalıların Lone Pine (Yalnız Çam) Anıtı'nda devam etti.

Törene Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Miles Armitage, Avustralya Savunma Kuvvetleri’nde görevli Korgeneral Greg Bilton konuşmacı olarak katıldı.

Törende Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, savaşa katılan ülkelerin temsilcileri ile Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar da katılımcı olarak yer aldı.

Büyükelçi Miles Armitage, günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yaptı. Daha sonra savaşta hayatını kaybedenler için dua edildi, saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Lone Pine Anıtı'na çelenkler bırakıldı.

Türkiye adına çelengi Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, koydu. Tören, ülkelerin milli marşlarının okunmasının ardından sona erdi.

YENİ ZELANDA ANITI'NDA 'HAKA' DANSI

Anzak Çıkarması'nın 108'inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma törenleri, Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda devam etti.

Törene; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Andrew Little, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Min Dva Matt Keogh, Avustralya Büyükelçisi Miles Robert Armitage, Yeni Zelanda Büyükelçi Zoe Coulson-Sinclair, Avustralya Kraliyeti temsilen Vali Governor Linda Dessau ve yabancı ülke temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından Türkiye ile Yeni Zelanda milli marşları okundu. Yeni Zelanda Savunma Bakanı Little, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti devleti adına Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile yabancı ülke temsilcileri, anıta çelenk bıraktı.

Savaşta hayatını kaybedenler için dua yapıldı, ardından Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri Birliği'nce 'savaş dansı' olarak da bilinen 'haka' gösterisi sunuldu. Dans gösterisinin ardından tören sona erdi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER