Education First (EF) tarafından her sene tekrarlanan İngilizce Yeterlilik Araştırması, bu yıl 111 ülkeden 2,1 milyon yetişkinin katılımıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye, ikinci dili İngilizce olan ülkeler arasında 64’üncü, 35 Avrupa ülkesi arasında ise 34’üncü sırada yer aldı.  

2013’ten bu yana 800’den fazla okul öncesi eğitim kurumunda çocukların nitelikli temel İngilizce eğitimi alması için çalıştıklarını ifade eden English Kids Academy Kurucusu ve Genel Koordinatörü Özgür Güloğlu, konuyu şu şekilde değerlendirdi:  

“Ne yazık ki araştırmalar ülkemizin İngilizce yeterlilik seviyesinin dünya ortalamasının çok altında olduğunu gösteriyor. Biz de kuruluşumuzun 100. yılında Türkiye’nin dünya genelinde İngilizce yeterlilikte ilk 10 ülke arasında yer almasını sağlayacağız. Bunun için hazırladığımız programla ilk adımda öğretmenlerimizi eğitiyoruz. Bu sayede öğrencilerimizin İngilizce eğitimini daha nitelikli hale getiriyoruz.” 

“ERKEN YAŞTA İNGİLİZCE ÖĞRENEN ÇOCUKLAR DAHA AVANTAJLI” 

Yabancı dil öğrenmeye 2-6 yaş aralığında başlayan çocukların, geç başlayanlara kıyasla hem eğitim hem de iş ve sosyal hayatında daha avantajlı olduğu ifade eden Güloğlu, İngilizce öğrenmenin önemini şu sözlerle anlattı:  

“İngilizce, dünyanın ‘lingua franca’sı, yani ortak dili olarak kabul ediliyor. Bu yüzden İngilizce öğrenimine erken yaşlarda başlayan çocukları şanslı kabul ediyorum. Çünkü ana dili olsun ya da olmasın, İngilizce konuşabilen insanlar dünyanın birçok yerine rahatça seyahat edebilir, buradaki insanlarla iletişim kurarak farklı kültürleri tanıyabilir. Çocukların bu seviyeye ulaşması için öğrendikleri dilde kendini rahatça ifade edebilme seviyesine gelmeleri gerekiyor. Bu seviyeye elbette ilerleyen yaşlarda da ulaşılabilir. Ancak şüphesiz ki bunun en sağlıklı yolu, okul öncesi dönemde doğru kurgulanmış, konuşmaya teşvik eden ve deneyimleyerek öğreten bir eğitim programından geçiyor. Bu programlarda aktif olarak yer alan öğretmenler ise en kritik rolü üstleniyor.” 

ÖNCE ÖĞRETMENLERE, SONRA ÖĞRENCİLERE DERS VERİYORLAR 

Eğitmen sertifika programlarıyla öğretmenlerin İngilizce yetkinliklerini artırarak, öğrencilere daha başarılı bir eğitim vermelerini amaçladıklarını aktaran Özgür Güloğlu, “İngilizceyi eğlenceli ve kolay anlaşılır şekilde nasıl öğrenebileceklerini katılımcılara aktardığımız kapsamlı bir sertifika programı hazırladık. English Teachers Academy Okul Öncesi İngilizce Eğitmenliği Sertifika Programı ile amacımız, çocuklara İngilizce eğitimini branş öğretmenlerinden ziyade sınıf öğretmenleri aracılığıyla verebilmek. Sınıf öğretmenlerimiz eğitmen programıyla yabancı dil eğitiminde yeni yaklaşımlar ve araçlar ile tanışıyor. Ders verirken kullanabilecekleri farklı materyalleri keşfediyor. Bu sayede öğrencilerimiz için hazırladığımız ders içerikleri daha nitelikli bir eğitim modeline evriliyor” ifadelerine yer verdi

240 BİN ÇOCUĞA NİTELİKLİ TEMEL İNGİLİZCE EĞİTİMİ  

‘Çocuklar eğlensin, konuşsun ve konuşulanı anlasın’ felsefesi ile hazırlamış oldukları okul öncesi İngilizce eğitim müfredatı ile anaokulu ve kreşlere İngilizce eğitim danışmanlığı yaptıklarını belirten Özgür Güloğlu, şimdiye kadar 240 bin çocuğun nitelikli temel İngilizce eğitimi almasını sağlayan eğitim programlarını şöyle anlattı: 

 “Hazırladığımız eğitim programımızı Türkiye’de 16 şehrimizde ve Kuzey Kıbrıs’ta uzman eğitmenlerimiz aracılığıyla çocuklarımızla buluşturuyoruz. Programda 3-4, 4-5 ve 5-6 olacak şekilde üç farklı yaş kategorisini baz alıyoruz. Bunun yanı sıra İngilizce’yi 64 şarkı ve 60 masal ile öğrenme fırsatı sunuyoruz. Öğretmen eğitimleri, veli seminerleri, aylık denetlemeler ve okullara İngilizce branş öğretmeni temini gibi hizmetlerimizin yanında süreli yayınlarımız ve mobil uygulamalarımız ile çocuklarımızın okul dışında da İngilizce eğitimlerini sürdürmelerine destek oluyoruz.” 

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ DESTEKLİYORLAR 

Eğitimde fırsat eşitliğini destekleyen sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini ifade eden Kids Academy Kurucusu ve Genel Koordinatörü Özgür Güloğlu sözlerini şu şekilde noktaladı:   

“Eğitimde fırsat eşitliğini desteklemek için 2019’dan bu yana EKA Kardeş Okul Projesi'ni yürütüyoruz. Bu sosyal sorumluk projesi kapsamında anlaşma yaptığımız her özel okul karşılığında, bir köy veya kasaba devlet anaokulunda programımızı tamamen ücretsiz gerçekleştiriyoruz. Çünkü ne kadar çok çocuğa ulaşırsak o kadar mutlu oluyoruz. Erken yaşta yabancı dil öğretiminde amacımız, çocukların farklı kültürlere olan bakış açılarını zenginleştirmek, yabancı dil öğrenmeye olumlu tutum geliştirmelerini ve bu işi hayat boyu öğrenme düzlemine taşımalarını sağlamak. Bu doğrultuda insan odaklı, katılımcı ve demokratik bir anlayışla çocukların dilin bir iletişim aracı olduğunu kavrayabilmelerini ve İngilizce öğrenmekten zevk almaları için çabalıyoruz. Birlikten doğan güce inandığımız için yeni seslere ve fikirlere her zaman çok değer veriyoruz. Bu nedenle, bir kurumdan ziyade, takım gibi çalışıyoruz.” 

Editör: MURAT ÖZER