Beşiktaş'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği 'Masquerade' isimli gece kulübü yangınına ilişkin iş yeri sahipleri ve sorumlu müdürle birlikte 6 kişi gözaltına alındı. Yangınla ilgili idari soruşturma başlatılarak 2 mülkiye müfettişi görevlendirildi. Yangının çıkış nedenine ilişkin tadilat çalışmaları sırasında, tüp patlamasıyla tadilatta kullanılan elyaf malzemelerin tutuştuğu, oluşan duman nedeniyle içeridekilerin çoğunun zehirlenerek hayatını kaybettiği belirtildi.

Yangın, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Esentepe Mahallesi Gönenoğlu Sokak'ta saat 13.00 sıralarında 16 katlı binanın -1 katındaki 'Masquerade' adlı gece kulübünde çıktı.

İddiaya göre, tadilat yapıldığı sırada sahnenin yanında bir patlama oldu. Patlamanın ardından gece kulübünü alevler sardı. O sırada kulüpte ve binada bulunanlar içeride mahsur kaldı.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, ambulans ve sağlık ekibi sevk edildi. Yangında 29 kişi hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. Acı haberi alan aile yakınları hastane bahçesine geldi. Aile yakınlarından bazıları hastane morgunun önünde sinir krizi geçirdi. Göz yaşları içinde aile yakınlarının bekleyişi sürüyor.

Rus Bakan Yardımcısı Ivanov, 2 ay gözaltında kalacak... Rus Bakan Yardımcısı Ivanov, 2 ay gözaltında kalacak...

Hayatını kaybeden 29 kişiden birinin çalışanlardan Kadir Orhanoğlu olduğu öğrenildi. Kadir Orhanoğlu'nun cansız bedeni Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. İstanbul Valiliği tarafından verilen bilgiye göre içerideki tüm cenazeler çıkarıldı. Görgü tanıkları ise gece kulübüne geçmişte silahlı saldırı gerçekleştiğini de ifade etti.

YANGININA İLİŞKİN 6 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iş yeri sahipleri Mehmet Menduh C. ve Şahzade Ş. İle sorumlu müdür İsmet Ş. , İşletme Müdürü Arda A.P., Muhasebeci S.A, tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 kişiden 5'nin ise suç kaydı olduğu belirtildi.

TADİLATTAYDI

Kapasitesinin bin 400 kişi olduğu ve haftada 5 bin kişiye hizmet verebildiği öğrenilen gece kulübünün, son etkinliği 9 Mart tarihinde düzenlendi. Etkinliğin ardından tatile girerek tadilata başladı. İlk ruhsat tarihi 1987 olan kulübün eski bir yapının alt katında hizmet veriyor olması sebebiyle süreç içerisinde çok kez tadilat yaptırdığı biliniyor. Bundan önceki son kapsamlı tadilatın ise 2018 yılında yaptırılarak ruhsatının yenilendiği belirlendi. Öte yandan ‘Masquerade'nın Türkiye dışından çok sayıda ünlüyü çeşitli organizasyonlar ile sahneye çıkarttığı biliniyor. Gözaltına alınan işletme sahiplerinden Şehzade Ş. iki hafta önce kulübün tadilatını görüntüleyerek 'Yenilenmeye devam', 'Bizim işlerin en güzel yanı yenilik ve yenileme' notuyla sosyal medyada hesabında paylaştı.

İMAMOĞLU: SON İTFAİYE RAPORU 2016

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da olay yerine gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından açıklama yapan İmamoğlu, kulübün en son itfaiye raporunu 2016 yılında aldığını ruhsat yenilemesini ise 2018 yılında yaptığını ifade etti.

YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ BELLİ OLDU

İtfaiye kaynaklarından edinilen bilgiye göre; gece kulübünde, ses yalıtımı ve dekor tadilatı çalışmalarında kaynak işlemi yapıldığı sırada yaşanan tüp patlamasıyla elyaf malzemelerin tutuştuğu belirtildi. Mekanın tek kapısı olduğu öğrenilirken içeride mahsur kalanlardan çoğunun dumandan zehirlenerek hayatını kaybettiği belirtildi.

"BİNA ESKİ, YANGIN NEDENİYLE STATİK GÜVENLİKLE İLGİLİ İNCELEME BAŞLATILDI"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yapının güvenliğiyle ilgili süreci arkadaşlarım inceletiyorlar. Şu anda teknik arkadaşlar buraya sevk edildi. Statü güvenliğine herhangi bir zarar verilmiş mi verilmemiş mi bakılacak. Ona göre gerekirse komşularımızla ilgili tahliye ya da güvende olacakları şekilde destek olacağız. Yangınla ilgili tabii şu anda hiçbir sorun yok, söndürüldü, kontrol altında. Soğutma işlemleri devam ediyor. Personelimiz burada. Umut ederim daha fazla can kaybı olmaz. Hepimizin başı sağ olsun. Temennimiz daha fazla can kaybı haberi almamak. Şu anda süreci takip ediyoruz. Burada ilerleyen zaman diliminde bir gelişme olursa da sizlerle paylaşırız. Yangın çıkan katta çok miktarda inşaat ve yapı malzemesinin dağınık bir şekilde kümeli olduğunu daire başkanımız ve diğer yetkili arkadaşlar iletti. Dolayısıyla bir enkazın altından bir insanımıza daha ulaşır mıyız ulaşmaz mıyız bilemiyoruz. Umarım daha fazlası olmaz. Hepimizin başı sağ olsun. En son itfaiye raporu 2016’da veriliyor. 2018’de bir ruhsat yenilenmesi yapılmış ilçe belediyesi tarafından. Bunlar incelenecek, savcılık da gereken süreci başlatmış durumda. Yapının statik güvenliği ile ilgili arkadaşlarım da burada inceleme yapıyor. Ona göre gerekirse komşuların tahliyesi gibi konularda destek olacağız. Yapı eski bir yapı." dedi.

"ŞU AN KAYIP KAÇAK YOK"

İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerine giderek yetkililerden bilgi aldı. Yangınla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Gül, "Hepimizin başı sağ olsun. Maalesef hayatını kaybeden 29 kişi var. Kimlikleri henüz belli değil. Kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Yangının çıkış sebebi belli değil. Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekan. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı. Olay yerinde polis sağlık ve itfaiye ekiplerimiz ilk andan itibaren müdahale ettiler. Yaralıların tedavileri, hastanelerimizde devam ediyor. Bu gece kulübünün 1987'de aldığı bir ruhsat var. 2018 yılında da ruhsat yenilenmiş. Cenazelerle ilgili Adli Tıp’ta işlemler devam ediyor. Eksik nedir? İhmal nedir? Hepsine bakılıyor. Görüldüğü kadarıyla tarama yaptılar içeride kimse yok. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü baktı, yangından dolayı, herhangi bir hasar yok. Bina eski bir bina. 1974’te yapılmış, binanın yangından bağımsız olarak herhangi bir sıkıntısı var mı yok mu ona da ayrıca arkadaşlar bakıyor. Nerede yakalandıklarını bilmiyorum açıkçası ama 6 kişi şu an gözaltında. Savcılığımız olayı araştırıyor, gerek duyarsa ek gözaltılar devam eder şu an kayıp kaçak yok." dedi.

BAKAN TUNÇ: 3 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLMİŞTİR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "İstanbul’un Beşiktaş İlçesi Gayrettepe Mahallesindeki bir işletmede çıkan yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Çıkan yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Olay yeri incelemesi ve delil toplama çalışmaları devam etmekte, iş güvenliği ve yangın konusunda uzman 3 kişilik bilirkişi ekibi de yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Olayla ilgili işyeri yetkilisi 3 kişi ile birlikte mesul müdür ve tadilattan sorumlu 1 kişi olmak üzere toplam 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle sürdürülmektedir." ifadeleri yer aldı.

"ÇALIŞMA SIRASINDA KAYNAK YA DA GAZ SIZINTISI DİYORLAR"

Beşiktaş Gayrettepe'deki 16 katlı binanın altında bulunan gece kulübünde, 29 kişinin hayatını kaybettiği yangının çıkış anlarını görenler, yaşananları anlattı. Hikmet Baykuş, "Gece kulübünün gündüz hazırlıkları bu saatlerde başlıyordu. İçeride belli bir kısım çalışanlar ile tadilat için gelenlerin olduğunu duyduk. Çıkan bir yaralıdan duyduğumuza göre içerideki diğer arkadaşların da hepsinin öldüğünü söylüyor. Detaylı bir bilgi yok. Çalışma sırasında kaynaktan ya da hazırlık yaparken ocaktan gaz sızıntısından diyorlar ama o da net değil." dedi.

"OTOPARKTAN SÜRÜNEREK ÇIKABİLDİK"

Ümit Gültekin, "Yangının çıktığı binanın yanındaki otoparkta bizim kurum araçlarımız vardı. Onları çıkarmak için gittiğimizde, daha itfaiye gelmemişti. Otopark tamamen dumanlar altındaydı. Kurtarabildiğimiz araçları kurtardık, bazıları içeride kaldı. Yoğun duman etkisiyle öksürerek ve sürünerek çıkabildik otoparktan. Yangının olduğu yere gittiğimizde alevler 4'üncü katlara doğru çıkmaya başladı. Gece kulübünde çalışma vardı. Çalışanlar da içeride mahsur kaldı. Biz de kalacaktık ama çıkabildik" diye konuştu.

"DAHA ÖNCE SİLAHLI ÇATIŞMA OLDU"

Apartman görevlisi ise "Buralar tutuştuğunda fark ettim. Binanın içerisindeydim, 3. kattaydım. Kat sakinlerini yukarı gönderdik, 3. kata geçtik kendimizi korumaya aldık. İçerisi inşaattı, aşağı yukarı 20 gündür tadilat vardı. Daha önce buralarda silahlı çatışma oldu, mekanla alakalı" dedi. (DHA) 

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

Editör: Admin Admin