Bakan Fidan: "İsrailli yetkililer, dünya kamuoyu vicdanında çoktan mahkum edilmiş durumdadır" Bakan Fidan: "İsrailli yetkililer, dünya kamuoyu vicdanında çoktan mahkum edilmiş durumdadır"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Gang, ABD’nin, “Çin’in iç işlerine karışmayı bırakması ve ülkenin temel endişelerine saygı duyması” gerektiğini vurgularken, Blinken de “açık iletişim kanallarını korumaya yönelik devam eden çabaları” görüştüklerine işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken telefon görüşmesine dair sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çinli mevkidaşı Gang ile telefonda görüştüğünü belirterek, “İkili ve küresel konuların yanı sıra açık iletişim kanallarını korumaya yönelik devam eden çabaları ele aldık” ifadelerine yer verdi. 

“YILIN BAŞINDAN BU YANA ÇİN-ABD İLİŞKİLERİ YENİ ZORLUKLARLA KARŞILAŞTI”

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya dair yapılan açıklamada, Çin Dışişleri Bakanı Gang’ın, yılın başından bu yana Çin-ABD ilişkilerinin yeni zorluklarla karşılaştığına ve sorumluluğun açık olduğuna işaret ederek, Çin'in, Çin-ABD ilişkilerini her zaman karşılıklı saygı ve barış içinde bir arada yaşama ilkelerine uygun olarak gördüğünü ve ele aldığını belirttiği ifade edildi.

“ABD, ÇİN’İN İÇ İŞLERİNE KARIŞMAYI BIRAKMALI”

Açıklamada, “Qin Gang, Çin'in, Tayvan sorunu gibi temel endişeleri konusundaki ciddi tutumunu netleştirerek, ABD'nin bunlara saygı duyması, Çin'in iç işlerine karışmayı bırakması ve rekabet adına Çin'in egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını baltalamayı bırakması gerektiğini vurguladı. ABD'nin Bali'de iki devlet başkanı tarafından varılan önemli mutabakatı ve ilgili ABD taahhütlerini uygulamak için pratik adımlar atması ve farklılıkları etkin bir şekilde yönetmek, değişim ve iş birliğini teşvik etmek ve Çin-ABD ilişkilerini istikrara kavuşturup sağlıklı ve istikrarlı kalkınma yoluna geri döndürmek için Çin ile birlikte çalışması umulmaktadır” denildi.

Editör: MURAT ÖZER