Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son tespitlere göre depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı toplamda 14 bin 14’e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde yüzlerce binanın yıkıldığı Gaziantep’e geldi.

Festival Park içine kurulan çadırları ziyaret eden Erdoğan, depremzedelerin sorunlarını dinledi. Daha sonra Botanik Park önüne gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşma yaptı.

Dün Kahramanmaraş, Hatay ve Adana’yı ziyaret ettiğini dile getiren Erdoğan, “Son tespitlere göre depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı, toplamda 14 bin 14’e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794 ve şu anda hemen yanı başımızda da gördüğünüz gibi enkaz kaldırma çalışmalarımız yoğun bir gayretle devam ediyor. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirlenmiştir. Gaziantep’te ise 944 bina yıkılmış, bunun yanında 1415 vatandaşımız vefat etmiş, 10 bin 395 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Buradan bir kez daha depremin etkilediği şehirlerimizin tamamındaki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. Hayatını kaybeden kardeşlerime Allah’tan rahmet, yaralılarımıza ise acil şifalar diliyorum” dedi.

'KONUTLAR 1 YIL İÇİNDE YENİDEN İNŞA EDİLECEK'

Deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarla sahada olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'mız olarak hedefimiz, 1 yıl içerisinde yıkılan binalara konutlarımızı zemin artı 3-4 olmak üzere inşallah inşa etmek. Bunun yanında da yapılacak olan hasar tespit ile birlikte şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10‘ar bin lira nakdi yardım yapacağız. Bu nakdi yardım ile bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz. Tabi bir taraftan konteyner çalışmalarımız diğer taraftan yurt dışından gelecek konteynerlerimiz var. Onların gemi bulma, arama çalışmalarını belli bir yere ulaştırdık ve gelecek konteynerleri de 10 ilimize dağıtacağız. Yine bunun yanında karavan çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bazı bölgelerde de karavanlarla yine sıkıntıda olan vatandaşlarımızın bu sıkıntılarını gidermenin gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreci siyasi istismara dönüştürenler olduğunu belirtip, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

“Bu istismara benim vatandaşım, benim halkım asla prim vermeyecektir. Kaldı ki bugün inşallah olağanüstü hal ile ilgili meclisimizde Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3 ay süreyle ilanını yapacağız. Cumhurbaşkanı olarak ben şu anda adımı attım ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Bugün Meclis'te yapılacak olan oylama ile birlikte de olağanüstü hal yürürlüğe girmiş olacak. Bu ne getirecek? Bu, Türkiye’de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına, fesat gruplarına karşı olağanüstü hal ile müdahale etme imkanını devlete vermiş olacaktır. Bununla birlikte bazı yerlerde maalesef bakıyorsunuz marketlere, alışveriş merkezlerine; yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalama çalışmalarına, gayretlerine de devlet parlamentodan bu yetkiyi alarak müdahale etme imkanını yakalayacaktır. Tüm basın mensubu arkadaşlarıma, tüm halkıma bu hassasiyeti gösterdikleri için ve bu konuda bizlere gerekli güveni verdikleri için yardımı, desteği verdikleri için şahsım, kabinem ve milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Hiç endişe etmeyin. Biz bugüne kadar Van’da o devasa depremi nasıl atlattıysak Bingöl’de nasıl atlattıysak Malatya’da, Elazığ’da o malum depremleri nasıl atlattıysak bütün bunların yanında İzmir’deki malum felaketi nasıl atlatıp orada da binaları süratle yaparak sahiplerine nasıl teslim ettiysek aynı şekilde hiç ümitsiz olmayın. Bu 10 ilimizde de süratle bunu yapacak ve konutları sahiplerine inşallah teslim edeceğiz.” 

OSMANİYE’DE ÇADIR KENTİ ZİYARET ETTİ

Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu Gaziantep ile Kilis’in ardından Osmaniye’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk olarak depremzedelerin kaldığı çadır kenti ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Kayıboyu Kız Öğrenci Yurdu’na geçerek burada barınan depremzedelerle bir araya geldi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in de eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ülkemiz pazartesi günü 04.17'de 7.7 şiddetinde ardından da 7.6 şiddetinde 2 depremle sarsılmıştır. Bu depremler 10 ilimizde çok büyük yıkımlara neden olmuştur. Osmaniye’miz de yıkım olan şehirlerimizden bir tanesidir. Şu an itibarıyla depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı, maalesef 16 bin 170'e ulaştı. Yaralanan vatandaşlarımızın sayısı, 64 bin 194. Yıkılan bina sayısı da 6 bin 444. Osmaniye'de ise 326 bina yıkılmış, 877 vatandaşımız vefat etmiştir. Devletimiz tüm bakanlıklarıyla kurumlarıyla 10 vilayetimizde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Milletimiz devletiyle omuz omuzadır. Sivil toplum kuruluşlarımız, belediyelerimiz, uluslararası yardım ekipleri, gönüllüler, imkanı olan herkes arama- kurtarma ve yardım çalışmalarına destek veriyor. Maruz kaldığımız felaketin çapı ve etkisi bu derece büyük olunca ister istemez bazı gecikmeler ve eksiklikler de yaşanabiliyor. Vatandaşlarımız devletinin tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde olduğunu biliyor. Doğrudan ve dolaylı katkılarıyla sayıları yüz binlerce ifade edilebilecek kişiler yardım çalışmalarıyla ilgili süreçlerde görev aldı. Ülkemizin dört bir yanında gereken her türlü ekip araç ve gereç bölgeye yönlendirilmiştir. Afet bölgesi ilanından şu anda parlamentomuzda OHAL kararına kadar tüm adımları attık. Öyle zannediyorum ki 1 saate kadar parlamento kararını verecektir. Enkazın kaldırılmasının ardından inşallah 1 yıl içinde depremin yaşandığı şehirlerimizi hatırlayın yeni baştan inşa ettik. Van’da bunu gerçekleştirdik. Malatya’da, Elazığ’da bunu gerçekleştirdik. İzmir, Düzce depremlerinde bunları gerçekleştirdik. Bütün bunların yanında Antalya ve Muğla yangınlarında yine bunları süratle gerçekleştirdik. Kastamonu, Sinop, Bartın, Giresun sel afetlerinde hatırlayın bu iktidar bu hükümet bunları gerçekleştirdi. Şimdi ben milletime sesleniyorum. İnşallah 1 yıl içerisinde TOKİ olarak bu konutların inşasını gerçekleştireceğiz. Bu geçiş sürecinde de 10’ar bin lira depremzedelere destek veriyoruz. Bunların tespitleri yapılıyor. 10’ar bin lirayı depremzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. 1 yıl içinde konutlarımızı bitireceğiz. En önemli adımlardan bir tanesi de bu arada talep edenlere, kabul edenlere Antalya’da, Alanya’da, buralardaki otellerde misafir etme imkanımız mevcuttur. THY uçakları ile buralara seferlerini düzenleyecektir. Bunlardan da özellikle sizleri bilgi sahibi yapalım istedim.” 

Editör: MURAT ÖZER