Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin dijital portalı ve Fırsatlar Haritası açıldıSabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Özel sektördeki tüm değerli kurum ve kuruluşları Fırsatlar Haritası’nda yerlerini almak üzere davet ediyorum." dedi.

Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET) yaklaşık 3,5 milyon genç kadının sorun ve ihtiyaçlarına odaklanan Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin dijital portalı ve Fırsatlar Haritası açıldı. Fırsatlar Haritası sayesinde, Türkiye’nin dört bir yanındaki NEET genç kadınlar; , staj, eğitim ve girişim desteği fırsatlarına kolaylıkla erişim sağlayabilecek. 

 GÜLER SABANCI'DAN ÖZEL SEKTÖRE VE SİVİL TOPLUMA ÇAĞRI

Projenin destekçisi ve yürütücüsü Sabancı Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Özel sektördeki tüm değerli kurum ve kuruluşları Fırsatlar Haritası’nda yerlerini almak üzere davet ediyorum. Genç kadınları eğitime ve iş hayatına, dolayısıyla da topluma kazandırmak ancak kolektif etkiyle mümkün.” dedi.  

Sabancı Vakfı tarafından desteklenen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülen, “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesinin dijital portalı ile NEET genç kadınların Türkiye’nin her yerinde iş, staj, eğitim ve girişim desteğine ulaşmalarını sağlayan Fırsatlar Haritası açıldı. 

Projenin adını taşıyan ve projeyle ilgili her türlü bilgiye kolayca erişme imkanı sunan www.geleceginikurangenckadinlar.org’ ’da; “Fırsatlar Haritası”, “Online Eğitim”, “Mentorluk”, “Hibe Programı” gibi modüllerin yanı sıra NEET (Ne Eğitimde Ne İstihdamda) kavramıyla ilgili birçok makale ve istatistikler de yer alıyor. 

Fırsatlar Haritası’nın önemine değinen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Ülkemiz, Avrupa’da en büyük NEET oranına sahip ülke durumunda. Bu büyük toplumsal soruna dikkat çekmek ve çözüm aramak adına hayata geçirdiğimiz Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin en önemli araçlarından biri de dijital portal ve Fırsatlar Haritası. Fırsatlar Haritası sayesinde genç kadınlar, Türkiye’nin her yerinden eğitim, iş, staj, girişim desteği fırsatlarına bu harita ile ulaşabilecek. Her zaman vurguladığımız gibi bu tip küresel meselelerde kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi iş birliği içinde çalışmalıdır. Fırsatlar Haritası’nda ne kadar çok kurumun istihdam ve eğitim fırsatı yer alırsa genç NEET kadınlar için hep birlikte bir adım atmış oluruz. Bu vesileyle, özel sektördeki tüm değerli kurum ve kuruluşları Fırsatlar Haritası’nda yerlerini almak üzere davet ediyorum. Çünkü biliyoruz ki; genç kadınları eğitime ve iş hayatına, dolayısıyla da topluma kazandırmak ancak kolektif etkiyle mümkün.” dedi.

 FIRSATLAR HARİTASI NEDİR?

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin en önemli araçlarından biri olan “Fırsatlar Haritası”, 18-29 yaş arasındaki NEET genç kadınların Türkiye haritası üzerinden kendilerine en yakın iş, staj, eğitim ve girişim desteği fırsatlarına ulaşmalarını sağlıyor. Şimdiye kadar 1.500’e yakın fırsatın yer aldığı Fırsatlar Haritası’nda kamu, özel sektör, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından yayınlanan fırsatlara yer veriliyor. Türkiye’de sayıları 3,5 milyona ulaşan ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınlara fırsatlarıyla ulaşmak isteyen kurumlar da dijital portalın içerisindeki “Fırsat Girişi” özelliğiyle kendi fırsatlarını haritaya girme imkanı buluyor.  

NEET genç kadınlar, dijital portal üstündeki “Online Eğitim” modülü ile hak temelli eğitim videolarına ulaşabiliyor. Online eğitimlere katılan NEET kadınlar, daha sonra izledikleri eğitim videosunu değerlendirebiliyor ve aynı zamanda yorum yazabiliyor. 

Saha araştırmalarının tamamlanmasını takiben tasarlanacak eğitimlerden sonra gerçekleştirilecek kişisel gelişim odaklı “Mentorluk Programı” ile ilgili bilgilere de dijital portaldan ulaşılabilecek.  

“Hibe Programı” ise Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri destekleyecek farklı projelerin hayata geçirilmesine olanak sağlayacak. Bu kapsamda; Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere 11 ilde NEET genç kadınlarla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşlarına destek verilecek. 

GELECEĞİNİ KURAN GENÇ KADINLAR PROJESİ 3,5MİLYON NEET KADININ SORUNUNA ODAKLANIYOR

“Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesi, Türkiye’de 18-29 yaş arasındaki ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarını artırma hedefiyle Şubat ayında hayata geçti. Proje, %50,5 oranındaki NEET genç kadınların farkındalıklarını artırmak, güçlenmelerini sağlamak, becerilerini ve istihdam fırsatlarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 

Projenin tanıtım faaliyetleri kapsamında Nisan ayında Adana, Diyarbakır ve İzmir’de il bilgilendirme ve istişare toplantıları gerçekleştirildi. Yoğun ilgiyle karşılanan bu toplantılara; kamu, sivil toplum, üniversite, meslek örgütleri ve kooperatifler olmak üzere 152 kurumdan 260 kişi katıldı. Proje hakkında bilgilendirilen katılımcılar, kendi deneyimleri ışığında NEET genç kadınların istihdam ve eğitim olanaklarına erişimlerine yönelik görüş ve önerilerini paylaştı.  

MEVCUT DURUM VE İHTİYAÇLARIN TESPİTİ İÇİN SAHA ARAŞTIRMASI BAŞLADI

Projenin pilot illeri Adana, Diyarbakır ve İzmir’de NEET kadınların mevcut durum ve ihtiyaçlarını tespit etmek ve sektörel ihtiyaçları anlamak amacıyla İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) saha araştırmalarına başladı. Saha araştırmalarının sonucunda ortaya çıkacak ihtiyaçlar doğrultusunda eğitim ve mentorluk faaliyetleri tasarlanacak. 

Editör: MURAT ÖZER