BTCHaber TV yaptığı yayınlarla Türk kripto ve finans piyasalarına ışık tutmaya devam ediyor. Emirhan Erdoğan moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Beste Naz Süllü, finans piyasalarındaki son gelişmelerle birlikte gündemi değerlendirdi ve analizlerini paylaştı. Programda; Afrika’da kurulan Bitcoin Teknoloji Merkezi, İngiltere’nin kripto düzenleme çalışmaları, Pakistan’ın CBDC çalışmaları ve Ripple ile SEC davasının gelişmeleri gibi konular ele alındı.

Kripto para ve blockchain ile ilgili en son haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaber’in YouTube kanalı BTCHaber TV, yaptığı yayınlarla kripto para, blockchain ve küresel ekonomideki gelişmeleri izleyicileriyle buluşturuyor. Bu hafta yayınlanan programda; Afrika’da kurulan Bitcoin Teknoloji Merkezi, İngiltere’nin kripto düzenleme çalışmaları, Pakistan’ın CBDC çalışmaları ve Ripple ile SEC davasının gelişmeleri gibi gündem maddeleri ele alındı. Emirhan Erdoğan moderasyonundaki yayında Beste Naz Süllü gündem değerlendirmelerinin yanı sıra piyasalara dair analizlerini paylaştı.

Bitcoin Vakfı, Gana’da teknoloji merkezi kurduğunu açıkladı

İnsani destek sağlamak amacıyla faaliyet yürüten, kâr amacı gütmeyen kuruluş Built With Bitcoin Foundation (BWB), Gana Kumasi’de bir teknoloji merkezi inşa etti. Kuruluş, Bitcoin Teknoloji Merkezi’yle finans ve teknoloji eğitimine odaklanan güvenli bir ortam yaratmayı amaçlıyor. Merkezin resmi açılışı Accra’da düzenlenen Afrika Bitcoin Konferansı’nın hemen ardından gerçekleşti. Kumasi şehrinde kurulan teknoloji merkezi, ülkenin başkenti Accra’daki konferansın hemen ardından hizmete açıldı. Lokasyon olarak Kumasi’nin tercih edilmesinin nedeni ülkenin en prestijli üniversitesinin burada yer alması oldu. Bölgede yer alan Kwame Nkrumah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Batı Afrika’nın en iyi üniversitesi olarak görülüyor.

İngiltere, yeni kripto düzenlemelerini duyurmaya hazırlanıyor

Birleşik Krallık hükümetinin kripto varlıkların satışını ve pazarlamasını yöneten yeni kuralları açıklaması bekleniyor. Financial Times’ın haberine göre, düzenleyiciler, İngiltere dışındaki şirketler tarafından kripto ile ilgili reklamlara yönelik bir kısıtlama da dahil olmak üzere sektörü denetlemek için daha fazla yetkiye sahip olacak. Mali Davranış Otoritesi, ayrıca, kripto şirketlerinin nasıl çalıştığını da izleyecek. Önerilen yetkiler, halihazırda parlamentonda olan bir yasaya eklenecek. Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasa Tasarısı, İngiltere’nin Brexit sonrası finans sektörünü şekillendirmek için tasarlandı. Tasarı, stablecoin’leri ve kripto varlıkları tanımlayan bölümler içeriyor.

Coca-Cola, Dünya Kupası NFT koleksiyonu için Crypto.com ile anlaştı

NFT sektörü her geçen gün gelişme kaydetmeye devam ediyor. Bu kez Coca-Cola, Dünya Kupası NFT koleksiyonu için harekete geçti. Çıkan son haberlere göre Coca-Cola, Dünya Kupası NFT koleksiyonu için Crypto.com ile anlaştı. Koleksiyon 10.000 adet NFT’den oluşacak. Coca-Cola, oynanan oyunların ısı haritalarına dayalı bir dizi FIFA Dünya Kupası NFT’si yayınlıyor. NFT’ler daha önce Nike, DoorDash ve müzisyen Grimes ile çalışmış bir dijital sanatçı olan GMUNK tarafından Crypto.com’un NFT platformunda geliştirilecek ve saklanacak.

Pakistan, CBDC çalışmaları için yeni yasalar çıkardı

Birçok ülkenin merkez bankası, merkez bankaları tarafından çıkarılan dijital para birimleri (CBDC) ile yakından ilgileniyor. Son olarak çıkan haberlere göre, Pakistan Devlet Bankası, önümüzdeki üç yıl içinde bir CBDC’nin yayınlanmasını sağlamak amacıyla Elektronik Para Kuruluşları için yeni yasalar imzaladı. Pakistan Devlet Bankası, CBDC çalışmaları için yeni adımlar atmaya devam ediyor. Ülke, CBDC çalışmaları için 2025 yılını hedefliyor.

Ripple, SEC’e karşı son başvurusunu yaptı 

2020 yılından bu yana süren ve neredeyse hiçbir somut kararın alınamadığı SEC ve Ripple arasındaki davada sona gelindi. Her iki tarafın da son dönemde davaya kattığı yeni aktörler bir yandan davayı karmaşık hale getirirken, bir yandan hızlanmasına da neden oldu. Ripple, SEC’e karşı son başvurusunu yaptı. 2 Aralık’ta SEC ve Ripple, özet karar için birbirlerinin itirazlarına redakte edilmiş yanıtlar sundu. Ripple sunduğu önerge belgesinde, SEC’in 2013 ile 2020 yılları arasında XRP teklifinin bir “yatırım sözleşmesi” veya satışı olduğu iddiasını yeniden reddetti. Bununla birlikle SEC’in XRP’yi federal güvenlik yasaları uyarınca bir menkul kıymet olduğunu kanıtlayamadığını savunmaya da devam etti.

Beste Naz Süllü, piyasalar ve kripto paralar ile ilgili analizlerini ise şu şekilde paylaştı:

Piyasalar analizi

Piyasalarda, 2023 yılında Fed’in faizi yüzde 5’in üzerine çıkarması bekleniyor. Bu durum bugünden itibaren en az 150 baz puan daha faiz artırımı yapılacağı anlamına geliyor. Bir ihtimal Fed faiz artırımına ara verip enflasyonla 2023’ün sonlarında mücadele edebilir. Aksi halde derin bir resesyonla birlikte stagflasyon ortaya çıkabilir. Hem enflasyon hem de düşük büyüme yaşanır diyen bazı görüşler bulunuyor. 

Bitcoin (BTC) analizi

Bitcoin’de (BTC) olasılıklara bakmamız gerekiyor. Güncel durumda Bitcoin’in (BTC) yüzde 25 olasılıkla bir dip daha deneme ihtimali bulunuyor. Bu olasılık 11.880-12.000 dolar seviyelerinden geçiyor. Böyle bir durumda piyasa short tarafa geçmeye başlarsa alım tarafında sıkıntı yaşayacak çok fazla pozisyon olabilir. Bu ortamda alıcıdan çok short tarafta duranların olduğunu ve short’ların artacağını düşünüyorum. Madenciler tarafında da önemli bazı verilere bakabiliriz. Madencilerin kendi havuzlarından borsalara doğru gönderdikleri coin’ler 2020 ve 2021’de yüksek bir miktara ulaşmıştı. Bu sürecin ardından önemli bir rezerv çıkışı yaşanmıyor. Madencilerin Bitcoin (BTC) satmak için hala rezervlerinin olduğunu görüyoruz. Bitcoin’de (BTC) yukarı yönlü hareket için 18.000-19.500 dolar seviyeleri önemli. Bu seviyelere gelindiğinde, piyasa muhtemelen al sat yapmaya yönelecek. 

Ethereum (ETH) analizi

Piyasalarda çok büyük bir Ethereum (ETH) kilitlemesi görmüyoruz. İnsanlar merge haberini aldıktan sonra para çekme yolunu izliyor. Ethereum (ETH) için beklememiz gereken bir yol bulunuyor. Eğer Ethereum’u (ETH) 1.387 dolar seviyelerine kadar takip edeceksek gözümüz bir yandan da 2-10 yıllık BTC ve dolar endeksinde olmalı. Dolar endeksi desteğinden toparlanmaya başlarken muhtemel bir artış hazırlığı da yapıyor. Ethereum (ETH) için aşağıda 1.234 yukarıda 1.300 dolarlık bir işlem bandı seyrediyoruz.

Ethereum Classic (ETC) analizi 

Güncel olarak kilitlenen Ethereum Classic (ETC) miktarının oldukça az olduğunu görüyoruz. Ancak bu şekilde gideceğini düşünmüyorum. Benim açımdan Ethereum Classic’in (ETC) geldiği yer ana majör desteğin olduğu yer olarak görünüyor. Piyasada kilitlenen bir Etherum Classic (ETC) artışı yok. 17 dolar seviyelerin altına inen bir Ethereum Classic’ten (ETC) uzun bir süre uzaklaşılması sağlıklı olabilir.

Kaynak: BTCHaber TV

Editör: MURAT ÖZER