Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) ev sahipliğinde dün bir araya gelen Kosova ve Sırbistan Devlet Başkanları, 1998-99 arasındaki Kosova Savaşı’nda kaybolan kişilere ne olduğunu tespit etmek için anlaşmaya vardı. AB’ye göre bu dönemde 1621 kişi kayboldu.

ALBIN KURTI

Kosova ve Sırbistan, 1998-99 yılları arasında çatışma yaşamış ve binlerce kişi Kosova Savaşı olarak adlandırılan bu savaşta hayatını kaybetmişti. AB verilerine göre 98-99 döneminde yaklaşık 1621 kişi kayıp olarak bildirildi. AB’nin ev sahipliğinde dün Brüksel’de bir araya gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Kosova Başbakanı Albin Kurti, savaşta kaybolan kişilere ‘ne olduğunu’ tespit etmek için anlaşmaya vardı.

ALEKSANDAR VUCİC

İki liderin yayınladığı ortak bildiride “Sevdiklerinin acılarını sona erdirmek, kalıcı uzlaşma ve barışı teşvik etmek için geriye kalan Kayıp Kişilerin kaderinin çözüme kavuşturmanın önemi” vurgulandı. Ortak bildiride anlaşmaya varılan maddeler arasında; gömü alanlarının belirlenmesinde işbirliği yapılması, her iki ülkenin elinde bulunan video ve fotoğraf gibi materyallerin karşılıklı paylaşılması, toplu mezarların bulunması için uydu verilerinin kullanılması, Kızıl Haç gözleminde ve AB Başkanlığında bir Ortak Komisyon kurulması yer aldı.  

Editör: MURAT ÖZER