Saadet Partisi Genel Merkezi'nde yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından, CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi liderleri dışarıya çıkarak, bina önünde toplanan kalabalığı selamladı. 

KARAMOLLAOĞLU: ADAYIMIZ KEMAL KILIÇDAROĞLU

Temel Karamollaoğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını açıkladı. Karamollaoğlu, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu görevin hayırlı olmasını diliyor, seçimlerin ardından da kendisine başarılar temennisinde bulunuyorum" dedi.

KILIÇDAROĞLU: BARIŞIN VE KARDEŞLİĞİN SOFRASIDIR

Ardından konuşan Kılıçdaroğlu, "Yunus Emre, 'bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz' der. Biz Yunus Emre'nin sözünden aldığımız ilhamla Türkiye'nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır. Halil İbrahim sofrası komşusu açken tok yatmamaktır. Halil İbrahim sofrası tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Halil İbrahim sofrası zulmün sona ermesi, hakkın, hukukun ve adaletin hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye'yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız" dedi.

'GENEL BAŞKANLAR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK'

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı olarak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceklerini belirterek, "Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası üzerinde de mutabık kaldık. Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde millet ittifakına dahil diğer partilerin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. Millet ittifakının kapısı ortak Türkiye hayalimizi paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı selamlıyoruz. Deprem felaketinin bugünün 1'inci ayı. Kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ahlakın, adaletin iktidarını hep birlikte kuracağız. Yolumuz açık olsun" ifadelerini kullandı.

YOL HARİTASI AÇIKLANDI

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin 12 maddeden oluşan 'Yol Haritası'nda İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarına ileride görev verileceği belirtildi. Millet İttifakı Yol Haritası şu maddelerden oluşuyor:

1- Geçiş sürecinde Türkiye'yi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.

2- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.

3- Geçiş sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.

4- Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.

5- Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.

6- Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.

7- Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.

8- Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.

9- Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.

10- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının var ise siyasi parti üyeliği sona erecektir.

11- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13'üncü Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.

12- İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır. (DHA)

'HAK ETTİĞİMİZ DÜZENİ YENİDEN KURACAĞIZ'

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı ilan edildikten sonra partisinin genel merkezine geçti. Kılıçdaroğlu, burada eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte parti önüne gelen vatandaşlara seslendi. Bir adaydan öte bir değişimin temsilcisi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Sayın İmamoğlu ve Sayın Yavaş ile bir yola çıktık. Güzel bir gecedeyiz. Huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bir adaydan öte bir değişimin temsilcisi olarak karşınızdayım. Ben ve ittifakımız bu ülkeyi akılla, erdemle, liyakatle yönetmeye adayız. Bir seçimi kazanmaktan fazlasına adayım. Gönülleri kazanmaya, korkuları aşmaya, küskünleri barıştırmaya adayım. Sadece ben değil, oy vermeye gidecek olan herkes bu ülkeyi hak ettiği yaşam için değiştirmeye aday. Ben uzun bir yolculuktan geldim. Heybemi bu güzel insanların öyküleriyle doldurdum. Şimdi onlarla birlikte adayım. Bize kader dedikleri bu nizamı değiştirmek istiyoruz. Çaldıkları 418 milyar doları isteyen herkes aday. Sadece bana oy vermeyeceksiniz; kendiniz, sevdikleriniz ve geleceğiniz için oy vereceksiniz. Bu topyekun bir değişimin başlangıcı. Hak ettiğimiz düzeni yeniden kuracağız. Aday ben değilim, aday hepimiziz. Sevgili halkım, eyvallah, başlıyoruz." (DHA)

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

Editör: MURAT ÖZER