Milli  Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi ile Kurban Bayramı'nı 'şehitler tepesinin kartalları' olarak nitelendirilen, Hakkari Dağlıca'daki askerlerle kutladı. Bayram namazının ardından Mehmetçikle bayramlaşan Akar, askerlerin aileleriyle de telefonda görüşerek bayramlarını tebrik etti.

BAKAN AKAR, DAĞLICA'DA MEHMETÇİK İLE BAYRAMLAŞTI

Bakan Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile dün Suriye sınır hattında inceleme ve denetlemelerde bulundu. Sınır boyunca alınan fiziki güvenlik tedbirlerini helikopterle havadan inceleyen Bakan Akar, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu ile 8'inci Hudut Bölük Komutanlığı'na gitti. Suriye'nin kuzeyindeki terör saldırılarına ilişkin bilgi alan ve sınır hattındaki güvenlik tedbirlerini inceleyen Akar, gece yarısı Hakkari'ye geçti. Selahaddin Eyyübi Havalimanı'nda Vali İdris Akbıyık, 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Akar, komutanlarla Yüksekova'ya bağlı Dağlıca'daki 1450 rakımlı 4'üncü Hudut Tabur Komutanlığı'na geçti. Geceyi, bir dönem teröristlerin 'girilemez' dediği bölgede geçiren Akar, bayram namazını da Mehmetçik ile kıldı. Daha sonra 'hudut kartalları' ile bayramlaşan Akar, "Burada görev yapmak büyük bir şeref. Geçmişe bakıldığında burada çok ciddi mücadeleler verildi ve bölge teröristlerden temizlendi" diye konuştu.

'TERÖRLE MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere şifa dileklerini ileten Bakan Akar, "Terörle mücadelemiz bitmedi, devam ediyor. Gerek yurt içi gerekse sınır ötesinde kahramanca gerçekleştirilen mücadelenin, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Teröristlerin adı ne olursa olsun ister PKK/YPG/PYD ister DEAŞ ister FETÖ olsun terörle mücadelemiz sürecek. Bunlara kim destek sağlarsa sağlasın 'ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışı' ile onlara fırsat vermeden mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 

Bakan Akar, hudutların ve vatandaşların güvenliğinin önemine vurgu yaparak, "Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Başta Irak ve Suriye olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Biz sadece hudutlarımızın ve 85 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlamak için çalışıyoruz" diye konuştu. 

Akar ve komutanlar, yemekhaneye geçerek Mehmetçik ile kahvaltı yaptı. Bakan Akar, askerlerin ailelerini de telefonla arayarak bayramlarını tebrik etti. 

SINIR ÖTESİ BİRLİKLERE VİDEO KONFERANSLA BAĞLANDI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile sınır hattındaki inceleme ve denetlemelerine devam ediyor. Hakkari Dağlıca'daki Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan Hudut Tabur Merkezi'nde sahadaki son duruma ilişkin bilgi alan Akar, Irak ve Suriye sınır hattı ile sınır ötesinde görevli birliklerin komutanları ile video konferans toplantısı düzenledi. Komutanlara hitap eden Akar; birliklerin, zorlu hava ve arazi şartlarında kahramanlık ve fedakarlık gerektiren operasyonları yerine getirmeye devam ettiklerini belirterek, tebrik etti.

Suriye'nin kuzeyinde son dönemde terörist saldırıların arttığına dikkat çeken Akar, "Özellikle Münbiç ve Tel Rıfat'tan bazı tacizler başladı. Bunlara karşı terörist hedeflere tereddütsüz olarak her türlü müdahaleyi yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Teröristleri etkisiz hale getirmek için yapılması gereken ne varsa yapmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.'PENÇE-KİLİT'TE 277 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ'

Akar, terörle mücadelenin artan azim ve kararlılıkla devam ettiğini belirterek, "24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar 35 bin 268 terörist etkisiz hale getirildi. Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde yılbaşından bu yana kadar ise 1999, Pençe-Kilit Operasyonu'nda ise 277 terörist etkisiz hale getirildi. Teröristlerin inlerini başlarına yıktık, yıkmaya devam ediyoruz" ifadesini kaydetti.

'UKRAYNA VE BM TEMSİLCİSİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ'

Tahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesi konusunda oluşturulması planlanan tahıl koridoruna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve direktifleri kapsamında sürdürdükleri görüşmelerin olumlu geliştiğini belirtti. Türkiye'nin, taraflarla temaslarını sürdürerek kolaylaştırıcı rolünün gereklerini yerine getirdiğini aktaran Akar, "Milyonlarca ton tahıl, Ukrayna limanlarında bekliyor. Hem Rusya hem Ukrayna hem de BM temsilcisi ile görüşüyoruz. Dörtlü görüşmelerle oradaki milyonlarca ton tahılın ve diğer gıda malzemelerinin uygun şekilde planlanan adreslerine gitmeleri için elimizden gelen katkıyı sağlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konuda bazı gelişmeler olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İnsani yardım ve tahliye görevi için gittiği Ukrayna'da hava sahasının kapatılması nedeniyle kalan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait A400M tipi 2 nakliye uçağına ilişkin de açıklamada bulunan Akar, "Taraflarla yoğun görüşme trafiğimiz var. Önümüzdeki günlerde o konuyu da emniyetli şekilde çözmek için çalışıyoruz" dedi. 

GÜVENLİK KORUCULARI İLE BAYRAMLAŞTILAR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TSK Komuta Kademesi, Dağlıca'daki Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan Hudut Tabur Merkezi'nde Irak ve Suriye sınır hattı ile sınır ötesinde görevli birliklerin komutanları ile yapılan video konferans toplantısının ardından Yeşiltaş'taki 1'inci Motorlu Piyade Tabur Komutanlığı'na geçti. Sarp arazilerin bulunduğu yollardan geçen Akar, komutanlığa gelişinde tören mangasını selamladı, şeref defterini imzaladı. Daha sonra faaliyetlere ilişkin brifing alan ve talimatlar veren Bakan Akar, güvenlik korucuları ile de bir araya geldi.

Korucuların bayramlarını kutlayan, Bakan Akar, "Türkler ve Kürtler kardeş. Biz yüzlerce yıldır ekmeğimizi, suyumuzu paylaşıyoruz. Bunun en güzel kanıtı şehitlikler. Hep birlikte, yan yana yatıyoruz. Bu vatanı hep beraber kurduk hep beraber yaşatacağız. Fitneye, fesata fırsat vermeyeceğiz. Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında hiçbir fark yok. Edirne ne ise Van o, Van ne ise Hakkari o, Hakkari ne ise Samsun o. Hepimiz bir ve beraberiz" ifadelerine yer verdi. 

Editör: MURAT ÖZER