TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bağımsız Türk devletleri; Asya, Avrupa ve Afrika’dan müteşekkil eski dünyanın tam merkezinde, doğudan batıya doğru uzanan bir eksen üzerinde gerek kuzey ile güney gerekse doğu ile batı arasında bir anahtar konumundadır" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Tören Salonu'nda yapılan 'Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 12'nci Genel Kurulu' açılışında konuştuŞentop, TÜRKPA’nın mevcudiyetinin ortak aydınlık geleceği için umut verdiğini belirterek, "Bugün geldiğimiz noktaya ulaşmak için uzun yıllar çalıştık ve önemli bir mesafe katettik. Ancak yaptığımız işleri asla kafi göremeyiz. Gelecekte, daha az zamanda, daha büyük işler yapmak azmindeyiz. Üzerimize düşen en büyük görev, Türk dünyasının köprülerini çoğaltmak, birbirimize yakınlaşmak ve beraber çalışmaktır. Gelecek on yıllarda, geçmiş on yıllarda yapılanlardan çok daha fazlasını yapmaya, aynı yolda omuz omuza yürümeye devam edeceğiz. Bağımsız Türk devletleri; Asya, Avrupa ve Afrika’dan müteşekkil eski dünyanın tam merkezinde, doğudan batıya doğru uzanan bir eksen üzerinde gerek kuzey ile güney gerekse doğu ile batı arasında bir anahtar konumundadır. Geçtiğimiz yüzyıllarda, bu anahtara sahip olmak isteyenler, aralarında bir mücadeleye girdiler. Dünyada, askeri-siyasi tarihin en büyük Avrupalı stratejistleri, Türk halklarının yaşadığı coğrafyayı dünyanın kalbi olarak nitelendirdiler. Bizler, yaşadığımız coğrafyada eğer gerçek manada muktedir olamazsak, elbette dünyanın anahtarını ele geçirmek isteyen güçlerin mücadelesi halklarımızın kaderini çizecektir" dedi. 

'DAHA ADİL BİR DÜNYA İSTİYORUZ'

Şentop, bugünün dünyasının adaletsizliklerle dolu olduğuna dikkat çekerek, "Haksızlığa ve zulme uğrayanlar arasında Türk halkları ve Müslüman toplumlar önemli bir yer tutmaktadır. Üstelik oryantalizm, İslamofobi ve Türkofobinin ürünü olan propaganda endüstrisi, mağdur toplumları suç kaynağı gibi tasvir etmektedir. Daha adil bir dünya istiyoruz. Sorunların dile getirilmesi ve çözümü, en iyi şekilde ancak halkların çok sesli temsilcileri olan yasama organları arasında gerçekleştirilecek diplomatik temaslarla mümkün olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın yaşadığı sorunlar karşısında çözüm ve uzlaşı arayışı için parlamenter diplomasisinin doğru bir yaklaşım olduğunu savunan Meclis Başkanı Şentop, "Geleneksel diplomatik girişimlerin yetersiz kaldığı noktalarda, parlamenter diplomasi ile çözüme ulaşılabilir. Küresel salgın sürecinin etkileri geçmeden Ukrayna’da alevlenen ve bir yılı deviren savaş, dünya ekonomisinin ne kadar hassas bağlarla birbirine bağlı olduğunu bizlere bir kez daha hatırlattı" dedi.

'TÜRK HALKLARI KENDİNE YABANCILAŞIYOR'

Şentop, ‘aile kurumu’ vurgusu yaparak, "Aile kurumu ve geleneklerimiz, yabancı ve yapay figürlerin etkisine giren gençlerin kişiliğinde olması gereken yeri alamamaktadır. Bağımsız devletlere sahip olan toplumlar bile bu etkiler karşısında değerlerini kaybederken, farklı devletlerin sınırları içinde yaşayan Türk halkları kendine yabancılaşmak bakımından daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır" şeklinde konuştu.

Şentop, Kırım’da ve başka coğrafyalarda yaşayan Türk halklarının küresel güç mücadelesinin bir piyonu olmasını kabul etmediklerini söyleyerek, "Kendi kültürleri ve benlikleri ile bağlı bulundukları devlete yararlı vatandaşlar olarak müreffeh bir geleceğe sahip olmalarını arzuluyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Şentop, sesi çok çıkan bazı lobilerin, uluslararası barış ve istikrarı tesis etme iddiasındaki devletleri esir aldığını vurgulayarak, "Dolayısıyla bu devletlerden beklenen ara buluculuk veya hakemlik görevi çoğu zaman hakkaniyete aykırı olarak icra edilmektedir. Bu durumu maalesef Karabağ konusunda güncel olarak bazı ülkelerin tavırlarında apaçık görmek mümkündür" dedi. 

KKTC, TÜRKPA GÖZLEMCİ ÜYESİ OLDU

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), oy birliği ile alınan kararla TÜRKPA gözlemci üyesi oldu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı çağrının ardından ilk olarak Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edilen KKTC'nin, bugün TÜRKPA'da gözlemci üyelik sıfatını elde etmesinin haklı gururunu ve bahtiyarlığını yaşıyoruz. Kıbrıs Türk halkının eşit uluslararası statü haklarının tanınması yolunda tarihi bir adım atan Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleri meyvelerini vermeye devam ediyor. Desteğiyle bizlere güç veren ve hayırlı olması dileğini ileten Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve gözlemci üyelik statüsüne verdikleri destek için kardeş ülke parlamento başkanlarına şükranlarıma sunuyorum. Kıbrıs Türkleri, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır. Birlikte güçlüyüz" ifadelerine yer verdi. (DHA)

'TÜRKPA, ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATMAKTADIR'

TBMM Başkanı Şentop, TBMM Tören Salonu'nda TÜRKPA 12'nci Genel Kurulu toplantısının ardından, kapanış konuşmasını yaptı. Şentop, TÜRKPA 12'nci Genel Kurul toplantısını başarıyla tamamladıklarını belirterek, "Bağımsız Türk devletlerinin meclis başkanlarını ve parlamenterlerini aynı masanın etrafında toplayan TÜRKPA, bu yıl 15'inci kuruluş yıl dönümünü idrak eden, uluslararası saygınlık ve tanınırlık kazanmış bir kuruluş olarak önemli çalışmalara imza atmaktadır" dedi.

Aynı medeniyetin mensuplarını Ankara'da, TBMM'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Şentop, "Toplantımıza üyelerimiz dışında gözlemci ülke Parlamento Başkan ve Başkan Yardımcıları ile Uluslararası Türk Kuruluşları dahil 12 ayrı uluslararası örgüt temsilcisi katıldı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Parlamentoları olarak çıktığımız bu kutlu yolda bugün Macaristan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve dijital platformda Özbekistan Parlamento Başkanları ve Temsilcileriyle bir araya geldik" şeklinde konuştu.

' ACILARINI VE KEDERİNİ YÜREĞİMİZDE TAŞIYORUZ'

Şentop, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlere dikkat çekerek, "Türk Dünyası olarak, Şubat ayında yaşanan  büyük felaketin gölgesinde, yaşamını ve yakınlarını kaybeden insanların acı ve kederini tüm ağırlığıyla yüreğimizde taşıyoruz. Kardeş Türk devletleri, deprem felaketinde ilk yardım elini uzatan ülkeler olarak güçlü dayanışmalarıyla gerçek dostluğun kara günde ispatlanacağını açık bir şekilde ortaya koydular. Kendilerine bir kez daha Türk milleti adına teşekkür ederim. Genel Kurulumuzda, bağımsız Türk devletlerinin meclisler arası ilişkilerine yön vermek ve TÜRKPA çalışmalarını ilerletmek üzere çeşitli değerlendirmelerde bulunduk ve kararlar aldık. Bu genel kurulumuzda özel olarak, 'Daha Adil Bir Dünya İçin Parlamenter Diplomasi: Enerji, Göç, Gıda' başlığını ele alarak, gerek dünyamızın karşı karşıya olduğu riskler, gerekse bağımsız Türk devletlerinin bölgesel ve küresel barış ve istikrara yaptığı katkıları değerlendirdik" ifadelerinde bulundu. 

'TÜRKPA GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR' 

Bağımsız Türk devletleri arasında, meclisler arası ilişkilerin ve parlamenter diplomasi alanındaki çalışmaların önemine atıfla faaliyetlerini kararlılıkla sürdürme noktasındaki mutabakatı dile getirdiklerini aktaran Şentop, "Ortak geleceğimize yürürken öz kardeşler olarak güçlü bir dayanışma ve iş birliği ile yolumuza devam etme kararlılığımızı bugün bir kez daha teyit ettik. 15 yıl önce Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamentolar Asamblesi olarak bir araya gelen Türk Dünyası Milletvekilleri çok önemli bir adım atmışlardır. Geçtiğimiz süreç içinde birçok ilke imza atan TÜRKPA gelişmeye devam etmektedir" dedi.

'KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'NE HAYIRLI UĞURLU OLSUN'

TÜRKPA'nın uluslararası alanda görünürlüğünü ve etkinliğini artıracak kararlar alındığını belirten Meclis Başkanı Şentop, "Bu amaçla Azerbaycan'ın öncülüğünde başlatılan Bağlantısızlar Hareketi Parlamenterler ağının TÜRKPA'ya gözlemci olmasını; aynı şekilde TÜRKPA'nın da Bağlantısızlar Hareketi Parlamenterler Ağına Gözlemci olarak başvuru yapması kararlarını aldık. Günün en önemli gelişmelerinden biri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gözlemci Üye olmak için yaptığı başvurusunu Asamble Konseyinde karara bağladık. Bu sevindirici haberi sizlerle paylaşmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisini kutluyor. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz" açıklamasında bulundu.

Şentop, daha sonra beraberindeki heyetler ile birlikte hatıra ve aile fotoğrafı çektirdi. 

'ORTA ASYA ÜLKELERİNİN İSTİKRAR VE REFAHINA DA KATKI SAĞLAMAKTADIR'

TBMM Başkanı Şentop, TÜRKPA 12' Genel Kurulu için Türkiye'de bulunan Kırgızistan Jogorku Keneş Başkanı Nurlanbek Şakiyev ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Şentop, Türkiye'ye gelerek Kahramanmaraş ve Hatay'daki arama-kurtarma faaliyetlerine katılan Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı personelinin arama-kurtarma çalışmalarına önemli katkı sağladığını söyledi. Şentop, yardım ve destekleri için Kırgızistan'a teşekkür etti. İkili ilişkiler ve bölgesel konuların da ele alındığı görüşmede Şentop, Kırgızistan ile Türk Devletleri Teşkilatı başta olmak üzere, çeşitli bölgesel ve uluslararası kuruluşlardaki iş birliğinin memnuniyet verici düzeyde olduğunu belirterek, "Türk Devletleri Teşkilatı'nın son dönemde yaşadığı kurumsal dönüşümle daha da güçlenmesi, Orta Asya ülkelerinin istikrar ve refahına da katkı sağlamaktadır" dedi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER