TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin grup önerisi kabul edilirken, CHP, İYİ Parti ve HDP'nin grup önerileri reddedildi.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, elektrik faturalarının yüksek geldiğini gündeme taşıyarak, "Vatandaş bu elektrik faturalarının altında eziliyor. Özellikle esnafımız çok sıkıntıda yani Türkiye bugüne kadar elektrik faturasını yatıramadığı için, ödeyemediği için kepenk kapatan esnaf görmemişti; sağ olsun AK Parti memlekete bunu da gösterdi. Aynı zamanda, tabii, vatandaş da normal hane halkları da bu konuda çok sıkıntı çekiyorlar" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Muhammet Levent Bülbül de, savunma sanayinde gelinen başarılara dikkat çekerek, "Geçtiğimiz hafta ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olma özelliğine sahip olan Kızılelma başarıyla gökyüzüyle buluşmuş ve tüm dünyada bu gelişme büyük yankı uyandırmıştır. Yine TUSAŞ'ın insansız jet motorlu savaş uçağı ANKA-3'ün 2023'te gökyüzüyle buluşacağı ifade edilmiştir. Dosta güven, düşmana korku veren ve milletimizi gururlandıran bu gelişmeleri takdirle takip ettiğimizi ifade ediyor, bu üretim sürecinde yer alan, başta mühendislerimiz, teknikerlerimiz, bütün çalışanlarımızla birlikte, kamu sektöründe ve özel sektörde bu süreçlere katılan bütün destekçileri, katılımcıları takdirle karşılıyor, onlara şükranlarımızı sunuyor, muvaffakiyetler diliyoruz" yorumunda bulundu.
CHP'Lİ ÖZEL, CEZAEVLERİNDE YAŞANAN SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise cezaevlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, "Bugün; Sincan Cezaevi'nden çok acı bir haber aldık; '28 Şubat Davası kapsamında rütbeleri sökülen emekli Korgeneral Vural Avar, 85 yaşında cezaevinde hayatını kaybetti.' İktidarın hukuku siyasallaştırılmasının ve bir intikam aparatına dönüştürülmesinin çok acı bir sonucuydu bu" diye konuştu.
Özel, cezaevinde, sağlık koşulları ve yaşlılık nedeniyle duramayacak olan tutuklu ve hükümlüler için farklı tedbirler alınması gerektiğini söyledi.
'EYT DÜZENLEMESİNDE TEKNİK KONULAR ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SON AŞAMAYA GELMİŞ DURUMDA'
AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, muhalefet parti sözcülerinin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili eleştirilere yanıt vererek, "EYT düzenlemesinde teknik konular üzerinde çalışmalar son aşamaya gelmiş durumda. Sözleşmeli personelin kadroya alınması teklifimizi de en yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisine getirmiş olacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde milletimizin beklentilerine cevap vermeye, insanımızın refahını yükseltecek adımları atmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
Tunç, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, geçen sene bildiri yayınlayan, 103 amiralle ilgili mahkeme kararına ilişkin yorumunu hatırlatarak şöyle dedi
"Kesinleşmiş bir karar değil, kesinleşmemiş bir yargı kararı üzerinden Genel Kurul'da lehte ya da aleyhte bir beyanda bulunmak hukuken Anayasa 138 gereğince de mümkün değil. Burada tabii ki bu bildirinin mahiyetiyle ilgili görüşler sarf edildi, yargılama öncesi, soruşturma öncesi de lehte, aleyhte görüşler sarf edildi. 'Türk milleti adına' diye başlayarak bir muhtıra gibi bir bildirinin yayınlanmış olması ve burada siyasi iktidara yol gösterici bir bildiri hazırlanmış olması tabii ki geçmişteki e-muhtıraları hatırlattı. Bu anlamda yargı bir soruşturma başlattı, kovuşturma açıldı ve şu anda ilk karar verildi. Bundan sonraki süreçle ilgili de elbette ki kararın ne şekilde sonuçlanacağına tarafsız ve bağımsız yargı karar verecektir."
Grup başkanvekillerinin konuşmalarının ardından grup önerilerine geçildi. Genel Kurul'da İYİ Parti'nin ilaç fiyatları, HDP'nin demokratik siyaset hakkı ve CHP'nin SGK sorunları ile ilgili grup önerileri reddedildi. Genel Kurul'da ayrıca; AK Parti'nin, genel kurulun çalışma günü, saati ve gündem belirlenmesine ilişkin grup önerisi kabul edildi.
TBMM, 26 ARALIK'TA YASAMA FAALİYETLERİNE ARA VERECEK
AK Parti’nin kabul edilen grup önerisine göre; gündemin ön sıralarına alınan tekliflerin 20, 21, 22 ve 23 Aralık günü tamamlanması, bu tekliflerin tamamlanması halinde, TBMM'nin 27, 28 ve 29 Aralık 2022 Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri toplanmaması şeklindeki önerileri kabul edildi. Bu karara göre; TBMM 26 Aralık Pazartesi'nden başlayarak 3 Ocak Salı gününe kadar yasama faaliyetlerine ara verecek.
Grup önerilerinin ardından, Genel Kurul'da, 'Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. (DHA)
TBMM 'ÇOCUK İSTİSMARINI' ARAŞTIRACAK
TBMM'de, 'çocuk istismarını' önlemek amacıyla araştırma komisyonu kurulacak. İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'yi 2002'de, 6 yaşındayken imam nikahıyla evlendirdiği iddialarından sonra TBMM harekete geçti. TBMM Genel Kurulu'nda; AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP grupları, 'çocuk istismarının' önlenmesine ilişkin araştırma komisyonu kurulması amacıyla önerge verecek. 5 siyasi partinin komisyon kurulmasına ilişkin verecekleri ortak önergeleri, 22 Aralık Perşembe günü Genel Kurul'da ele alınacak.
'ORTAK ÖNERGEDE MUTABIKIZ'
Genel Kurul'da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, komisyon kurulmasına dair diğer partiler de onaylarsa ortak önerge vermeyi teklif etti. Özel, "Perşembe günü farklı farklı grup önerileri getirmek yerine partilerin verdiği grup önerileri birleştirilmek suretiyle bu komisyonu kurabiliriz. Hem kamuoyuna verdiğimiz sözü tutmuş oluruz hem de farklı gündemlerin önüne geçmesine engel oluruz. Parti grupları olumlu yaklaşıyorsa bunu yapalım" dedi. Bunun üzerine; İYİ Parti ve HDP Grup Başkanvekilleri de ortak önerge konusunda mutabık olduklarını dile getirdiler.
Ardından söz alan, AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, söz konusu önerge ile ilgili imzaların atılıyor olduğunu belirterek, "Ortak önergede mutabıkız" dedi. MHP Grup Başkanvekili Muhammet Levent Bülbül de araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin ortak önergede yer alacaklarını belirterek destek vereceklerini söyledi.
Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç de gruplara perşembe gününe hazırlıklı olunması tavsiyesinde bulundu. (DHA)
MUHALEFET PARTİLERİ TEKLİFİ ELEŞTİRDİ
TBMM Genel Kurulu’nda, 'Enerji Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, geneli üzerinde yapılan görüşmeler sırasında, muhalefet partileri teklifi eleştirdi. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, söz konusu düzenlemenin, 'temel yasa' olarak görüşülmesinin TBMM İçtüzüğü'nün ilgili maddelerine aykırı olduğunu vurgulayarak, "Birbiriyle hiçbir ilişkisi olmayan 8 ayrı yasanın bir araya getirildiği heteroklit bir torba yasa, sabaha karşı getirilen korsan bir yasa önerisiyle de heteroklit artı korsan bir yasa önerisiyle karşı karşıya bulunmaktayız" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise düzenleme ile ilgili birbiriyle ilişkisi olmayan maddelerin teklifte yer aldığını belirtti.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da teklifin içeresinde yer alan; limanların 49 yıllığına kiraya verilmesine ilişkin düzenlemenin daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, "Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerini karşılamadan tekrar bir kanun getirilmesi bir defa çok aleni bir şekilde Anayasa'nın 153'üncü maddesine aykırı" değerlendirmesinde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da torba teklifi, 'çorba'ya benzeterek, "Çorba da değil. Şimdi, buna mercimek çorbası diyebilir misin? Buna kelle paça diyemezsin, işkembe diyemezsin, bunun içinde hepsi var" dedi. Limanlarla ilgili maddeyi de eleştiren Ağbaba, "Devletimize ait limanların işletme süresi 49 yıl uzatılıyor. Bunu yazarken insanın eli titrer ya, 49 yıl. Allah'tan korkmuyorsunuz; çoluktan çocuktan, analardan utanının ya. Sadece süre uzatma yok, bir de ne var? Bir de hinlik var" ifadelerini kullandı.
Ağbaba, teklifin içerisinde yer alan sadece limanların değil, diğer maddelerin de sakıncalı olduğunu söyledi.
'TBMM'DE HER KONU, HER KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLEBİLİR'
Veli Ağbaba'nın eleştirilerine yanıt vermek için söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, söz konusu teklifin, Genel Kurul'a gelmeden önce, TBMM Sanayi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşüldüğünü ve müzakere edildiğini anımsatarak şöyle dedi:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde her konu, her komisyonda görüşülebilir. Bunun yetkili mercisi, karar organı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığıdır. Eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, İçtüzük çerçevesinde böyle bir usul hatası olduğunu görmüş olsaydı Komisyona metni iade ederdi. Demek ki Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, gelenek haline gelmiş 91'inci maddedeki uygulamalarla ilgili düzenlemenin, yapılan kanun teklifinin İçtüzük'e aykırı olmadığı yönünde bir kanaat bildirmiş ki bugün, burada, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda AK Parti grubunun verdiği önerge doğrultusunda temel yasa olarak İçtüzük'ün 91'inci maddesine göre görüşüyoruz."
ÖZELLEŞTİRME ELEŞTİRİSİ
Elitaş, limanların özelleştirildiği eleştirilerine de "1997 yılından kim vardı iktidarda bilmiyorum. Giresun Limanı 1997'de, Sinop Limanı 1997'de, Rize Limanı 1997'de, Antalya Limanı 1998'de, Alanya Limanı 2000'de, Marmaris Limanı 2001'de, Çeşme Limanı 2003'te, bundan sonrası AK Parti zamanında özelleştirilmiş. Bu 14 tane liman içerisinden yaklaşık yarısı bizden önceki dönemde özelleştirilmiş. Özelleştirme süreleri ne kadar biliyor musunuz? '30 yıl.' Ceyport Tekirdağ Limanı 36 yıl, Taşucu Limanı 40 yıl süreyle özelleştirilmiş; Mersin, Samsun, Bandırma, İskenderun limanları 36 yıl, Derince Limanı ise 39 yıl şeklinde özelleştirilmiş" bilgisini paylaştı.
Elitaş, muhalefet partisi sözcülerinin düzenleme ile ilgili "Yandaşlara, şunlara, bunlara, peşkeş çekiliyor" iddialarına şöyle dedi:
"1997 yılından bu tarafa yapılmış dünyadaki lojistiği en iyi şekilde sağlayabilmek, buradaki bizim limanlarımızdan bizim ülkemizde üretilen malları Yunanistan'a, İtalya'ya veya Belçika'ya gönderip üçüncü ülkelere göndermek yerine doğrudan doğruya ihraç edebilmenin yollarını aramaya çalışıyoruz. Deniz yollarıyla yaptığımız iş bu. 255 milyar dolar ihracatı getirdik, daha yüksek ihracatlara ulaşabilmek için bu lojistiği hızlandırabilmemiz lazım. Dünyada Çin'in en büyük rakiplerinden biri Türkiye. Niye? Çin ulaşımı ürettiği malları bir ayda, iki ayda gönderirken biz 10 günde, 15 günde yerine teslim edebiliyoruz, çünkü zamanın çok önemli olduğu bir dönemi yaşıyoruz. O anlamda bunun doğru olduğunu düşünüyorum."
Konuşmasının devamında Elitaş, "Burada kimseye peşkeş yok. Ülkemizin itibarını artırmak, bu lojistik faaliyetlerini geliştirebilmek, ihracatımıza, üretimimize, istihdamımıza katkı sağlamak üzere yapılan bir düzenlemedir, doğru bir düzenlemedir" yorumunda bulundu.
Genel Kurul'da kanun teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Görüşmelere yarın maddeler üzerinden devam edilecek. (DHA)