TBMM Genel Kurulu, 'Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesi için Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Torba kanun teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul'a yarın devam edilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Teklifin birinci bölümünde Silivri Gaz Depolama Tesisiyle ilgili MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı söz aldı. Gaz depolamasının enerji arz güvenliği açısından önemine değinen Kaşıkçı, "Özellikle Tuz Gölü'nde gerçekten dünyada bu işle uğraşan herkesi kıskandıracak durumda bir gaz depolama tesisi yaptık. Akabinde de Silivri'deki alanın genişletme çalışmaları nihayete erdi. Bu ikisinde, bugün depoladığımız gaz hacmi, Türkiye'nin kış aylarında kendi ihtiyacına yetecek ölçüde. Değerli milletvekilleri, doğal gaz depolama tesisleri enerji arz güvenliğinin sağlanmasında en önemli hususlardan biridir. Bu bağlamda, bugün ülkemizde Silivri ve Tuz Gölü'nde BOTAŞ yönetiminde 2 doğal gaz depolama tesisi mevcuttur. Enerji kriziyle boğuşan Avrupa'da doğal gaz endişesi yaşanırken Türkiye şu an itibarıyla yüzde 100 dolu olan 2 doğal gaz depolama tesisiyle enerji arz güvenliğini teminat altına almış bulunmaktadır" ifadelerinde bulundu.

'ANAYASA'YA AYKIRI BU DÜZENLEMEYİ GERİ ÇEKİN'

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan kanun teklifinin birinci bölümünde söz alarak eleştirilerde bulundu. Tarhan, Anayasa Mahkemesinin kararının açık olduğunu ifade ederek, "Karar diyor ki; 'İhale yapılmadığı sürece kamu yararını sağlayamazsınız' ihale yapılmadığı sürece rekabet koşulları oluşmaz. Kamu yararı, rekabet koşulları, eşitlik yoksa; Anayasa'ya aykırılık vardır. Getirdiğiniz düzenlemede yine ihale, pazarlık, fiyat artırımı yok. Ne var? uyduruk bir hesaplama yöntemi var. Öyle bir yöntem ki dolarla imzalanan sözleşmeleri Türk Lirasına çeviriyorsunuz. Bu maddenin tartışılacak ve düzelecek bir yanı yok. İhale yoksa Anayasa'ya uygunluk yok. Anayasa'ya aykırı bu düzenlemeyi geri çekin" dedi.

'DEVLETİMİZİN KASASINA GELİR ELDE EDİLECEK'

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, BOTAŞ'a ilişkin eleştirilere yanıt vermek için söz aldı. Dünyada pandemi dönemi başladığında doğal gazın metreküp fiyatının 145 dolarlar seviyesinde olduğunu hatırlatan Köktaş, "Ukrayna-Rusya savaşı başladığında, BOTAŞ'ta 400 dolardan 1400 dolarlara kadar çıkan bir fiyat oluştu fakat devlet olarak, hükümet olarak bu fiyatın dörtte 1'i fiyatına biz konutlarımıza, ticaret işletmelerimize doğal gazı vermeye devam ediyoruz. Dolayısıyla, yüzde 75 daha ucuz fiyattan bu millete verdiğimiz doğal gazın BOTAŞ'a getirmiş olduğu bir yük var. İşte, tam da burada kanuni düzenlemenin bir maddesiyle BOTAŞ'ın ithalattan doğan vergi harç borçlarının maliye tarafından karşılanması ve o taraftan ödenmesi maddesi var. Bu vesileyle de biz bu doğal gazın maliyetinin dörtte 1'ini vatandaşımıza yansıttığımızı da ifade etmek isterim. Daha dengeli bir satışın yapılabilmesi için ve enerji temininde kolaylık sağlayabilmesi için toplayıcılık kanununu da lisansını da bu kanunla geliştiriyoruz" dedi. Köktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Efendim, Anayasa Mahkemesi iptal etti, doğru. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği 4046 sayılı Kanun'a ilave ettiğimiz 30'uncu maddedeki gerekçe farklıydı. Şimdi, yeniden değerlemeler sisteminde ya bunların beyan etmiş oldukları 30.11.2022 tarihindeki bilançolar üzerinde olacak ya da ihaleyi aldıkları tarihteki döviz kuruna dönüp bugüne TÜFE'yle güncellenerek bir fiyat tespiti yapılacak. Efendim, limanların özelleşmesiyle ne kazanacağız? Sürdürebilirliği kazanacağız, yeniden istihdamı kazanacağız, dünyada tedarik zincirinin çok önemli olduğu lojistiğin önünü açacağız ve bunlarla ilgili de devletimizin kasasına gelir elde edileceğiz."

Köktaş, sağlık sigortası primini ödeyemeyen 2 milyon 40 bin kişinin toplamda 1 milyar 700 milyon TL olan rakamını sileceklerini de sözlerine ekledi.

'TORUNLARA MİRAS BIRAKILMALI'

Genel Kurul'da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, limanların herkesin varlığı olduğunu belirterek, "Torunlara miras bırakılması gereken bir şeyi satamazsınız. İşletme sözleşmesi, işletme hakkı devri sözleşmesi yapıyorsunuz. Geçmişte yapılmış bir sözleşmeyi süresi sonlanmadan, kendi döneminizde gelecek hükümetlerin döneminin yetkisine el atarak ve ihale yapmadan süre uzatıyorsunuz. Dedenizden babanızdan kalan bir dükkanın, içindeki kiracının kontratı dolsa, yeniden o dükkanı kiraya verme imkanı olsa, bu yöntemle kirayı uzatacak olan çıkar mı? Kendi malınıza yapmadığınız muameleyi Beytülmala yapıyorsunuz. Bizim itirazımız buna" diye konuştu.

Tutuklu yargılanan HDP'li Semra Güzel'in 'yasama faaliyetlerine katılmadığı' gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi talebi de Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü. Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi, yarın Genel Kurul'da oylanacak.

5 bileşimi aşan genel kurul devamsızlığı ve mazerette bulunmaması nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi gündemde olan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel adına HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki savunma yaptı. Tiryaki'nin "Semra Güzel'in sevdiğiyle, sevdiği kişiyle olan resmi üzerinden bir linç kampanyası yürüttünüz" sözleri üzerine AK Parti İstanbul Milletvekili Eyüp Ersoy, "Resim sahilde çektirilmiş gibi konuşuyorsun, bu resim nerede çektirilmiş?" diye sordu. Tiryaki ise "Sevdiğiyle çektirmiş" yanıtını verdi. Yanıtın ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, "Keşke sevdiğiyle dağda fotoğraf çektirmeseydi" diyerek araya girdi. Tiryaki ise "Söyleyeyim, PKK kamplarında sevdiğiyle çektirmiş, zaten bunu söylüyor. Mesele, nerede çektirildiğini biliyoruz yani hiç öyle bir şey yok. Evet, orada" dedi.

Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesi veya düşürülmemesinin parlamentoya hiçbir katkısı olmayacağını ifade eden Tiryaki, "Zaten Semra Güzel'in dokunulmazlığını kaldırdınız. O dokunulmazlığı kaldıran dosyalarda -özellikle iktidar mensupları için söylüyorum- 'biz Semra Güzel'le ilgili yargı belirtmiyoruz' diyorlardı, 'buna mahkeme karar verecek' diyorlardı, 'biz suçlu olup olmadığı yönünde bir oy kullanmıyoruz' diyorlardı, 'bunu adalet mekanizması karar verecek' diyorlardı. Eğer öyleyse bu amacınıza ulaştınız zaten. Bu amacınıza ulaştınız, dokunulmazlığını kaldırdınız, Semra Güzel'i gözaltına aldırdınız; Semra Güzel tutuklandı ve yargılamasına başlandı. Önceki gün de ilk duruşması gerçekleştirildi. Dolayısıyla bu saatten sonra Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesinin bu ülkeye hiçbir yararı olmayacaktır, bu parlamentoya hiçbir yararı olmayacaktır" ifadesini kullandı.

HDP grubu adına konuşan Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Enerji Komisyonu'nda görüşülen torba yasayla hükümete 200 milyar borçlanma yetkisi verildiğini söyledi. Paylan, "Bu 200 milyar TL. ile ne yapacaklarına dair bir bilginiz var mı? Size hesap verdiler mi? Bu halkın hakkıdır, emekçinin hakkıdır ama bu bütçe hakkı gasp ediliyor. Gece yarısı maddeyi enerji komisyonuna getirerek bu hakkı gasp ediyor" dedi.

HDP'nin İstanbul'da basın açıklamasının engellenmesine ilişkin konuşan Paylan, "Bir devlet eğer ki hukuktan kopmuşsa, yasadan kopmuşsa bir çeteye dönüşmüş demektir. Şimdi 2 gündür benim bir videomun 10 saniyesini kesmişler 'Garo Paylan polisimizi tehdit ediyor' demişler. Bu işin yalnızca benim 'hukuk önünde hesap vereceksiniz' dediğim bölümüyle mi ilgileniyorsunuz yoksa bu devlet terörüyle mi ilgileniyorsunuz? Bu yapılan devlet terörüdür" diye konuştu.

'TERÖR ELEBAŞI LEHİNE TOPLANTI YAPAMAZSINIZ'

Garo Paylan'ın sözlerine AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç şu yanıtı verdi:

"Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. İstibdat yoktur, zorba devlet değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin terörle mücadelesi vardır, ülke düşmanlarıyla mücadelesi vardır, millet düşmanlarıyla mücadelesi vardır. Bu mücadeleden de hiçbir zaman taviz vermeyecektir. Sosyal medya hesaplarınızdan terörist başına 'tecrit kaldırılsın' mitingi yapacağız diyorsunuz. 'Savaşa hayır' mitingi yapacağız diyorsunuz. İlgili kurumlar size 'bu şekilde bir toplantı ve gösteri yürüyüşü müsaade edemeyiz' diyor. Türkiye'de basın açıklaması serbest. Her türlü toplantı ve gösteri serbest. Ancak terör elebaşı lehine toplantı yapamazsınız. Yaptığınız takdirde hukuk sizi engeller" dedi.

Genel Kurul’da ayrıca, çocukların her türlü istismardan engellenmesi adına komisyon kurulması kararı verildi. Komisyon 3 Ocak 2023 Salı günü toplanacak. (DHA)

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

Editör: MURAT ÖZER