Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dünya Ticaret Merkezleri Birliği (WTCA) arasında imzalanan birliği protokolünün ardından açıklama yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Gümrük Birliği'nin kapsamına tarım, hizmetler ve kamu alımlarının ilave edilmesi, mevcut yapıda işleyişte karşılaşılan karşılıklı sorunların aşılması Türkiye ve AB iş dünyaları için yeni fırsatlar doğuracaktır" dedi.

TOBB ile WTCA arasında iş birliği anlaşması imzalandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile WTCA İş Geliştirme İcra Direktörü Robin Van Puyenbroeck'in imza attığı anlaşma sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dışa açılmasına destek verdiklerini belirterek, "Bu çerçevede, mal ve hizmet ihracatı, ülke içinde ve ülke dışında ortak yatırımlar son derece önemlidir. Ülkemize daha fazla doğrudan yatırım gelmesi için çabalıyoruz. Bu çerçevede, Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliğinin modernizasyonu önceliğimizdir. Gümrük Birliği'nin kapsamına tarım, hizmetler ve kamu alımlarının ilave edilmesi, mevcut yapıda işleyişte karşılaşılan karşılıklı sorunların aşılması, Türkiye ve AB iş dünyaları için yeni fırsatlar doğuracaktır" ifadelerine yer verdi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Birleşik Krallık arasında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasının da önemli fırsatlar sunduğunu aktararak "ABD ile 100 milyar dolarlık dengeli ticaret hedefi de bir başka önceliğimizdir. Şikago'da faaliyetlerini sürdüren Ticaret Merkezimiz, doğrudan bu hedefin gerçekleştirilmesine odaklanmaktadır. Endonezya, MERCOSUR, Meksika ve benzeri serbest ticaret anlaşmaları müzakerelerini de Türk iş dünyası olarak yakından takip ediyoruz. Bu çerçevede, imzaladığımız mutabakat zaptıyla, ülke dışına ve ülkemize dönük ticaret heyetleri organizasyonuna karşılıklı olarak destek verilecektir" şeklinde konuştu.

'TİCARET YOLUYLA BİR BARIŞ PROJESİ BU'

WTCA İş Geliştirme İcra Direktörü Puyenbroeck, dünya çapında ekonomik sınamalar olduğunu belirterek "Gerçek anlamda hem buraya yatırım çekmek hem yurt dışına yatırım götürmek açısından çok ciddi çabalarımız oldu. Sonuç olarak birbiri ile çok yakın ilişkisi olan bu ortamda bir güven ilişkisi üzerinden hareket eden bir ekosistemden bahsediyoruz. Şimdi karşımızda bir takım ekonomik sınamalar var. Çok fazla ekonomik sınamanın bizi beklediği, belki de bir kusursuz fırtına öncesinde birlikteyiz. Ama sonuç olarak bizim misyonumuz ticareti kolaylaştırmak ve teşvik etmek. O yüzden aslında bugün TOBB'la birlikteyiz. Dolayısıyla aslında ticaret yoluyla bir barış projesi bu. Mutabakat zaptında benim asıl amacım pratik bir seviyede tutabilmek. Ankara ve İstanbul ticaret merkezlerinin yardımıyla buradaki iş camiasını buluşturmaya çalışacağız. Ve dolayısıyla da Türk şirketlerini, Afrika'ya taşımaya çalışacağız" dedi.  

Editör: MURAT ÖZER