Fenerbahçe, Sivasspor ve Başakşehir'in son 16 turunda elenmeleriyle bu sezon Avrupa kupalarında temsilcimiz kalmadı. Türkiye, UEFA'da ülke puanı klasmanında 12'inci sırada yer alıyor. İsviçre temsilcisi Basel'in performansına göre Türkiye sezonu 12 ya da 13'üncü sırada tamamlayacak. 13'üncü sıradaki İsviçre şu anda Avrupa mücadelesine tek temsilcisi Basel ile devam ediyor ama kalan turlarda dört galibiyet almaları gerekiyor ki 12'inci sırayı onlara kaptıralım. Avrupa'da bu sezon takımımız kalmadı ama ileriye dönük yatırım yaparak 2024-25 sezonunda UEFA turnuvalarına 5 takım gönderme hakkı elde ettik. Türkiye, bu sene kazanılan puanlar sayesinde 12’inci de olsa 13’e de gerilese 2024-25 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne 2, Avrupa Ligi'ne 1 ve Konferans Ligi'ne 2 takım gönderecek.

2024-25 sezonu için Türk takımlarını bekleyen Avrupa macerası şöyle:

- Lig şampiyonu: Şampiyonlar Ligi play-off

- Lig ikincisi: Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme

- Lig üçüncüsü: Avrupa Ligi 2. ön eleme

- Lig dördüncüsü: Konferans Ligi 2. ön eleme

- Kupa şampiyonu: Avrupa Ligi play-off

FENERBAHÇE AVRUPA MAÇLARINDA SAHASINDA KAYBETMİYOR

Fenerbahçe bu sezon Avrupa kupalarında sahasında oynadığı 7 maçta da en az 1 gol atarken, bu karşılaşmalarda 16 gol kaydetti. Sarı-Lacivertliler grup sonrası aşamalarda seyircisi önünde 10 maçta yenilmeyerek 7 galibiyet 3 beraberlik aldı. Avrupa Ligi'nde son 19 iç saha maçında 12 galibiyet, 6 beraberlik alan Fenerbahçe sadece 1'ini kaybetti. Sezona Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Dinamo Kiev'e elenerek başlayan Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde grubunu lider tamamladı ve son 16 turunda Sevilla'ya elenerek ülke puanına 21.0 puan katkı yaptı. UEFA Konferans Ligi'nde son 16 turuna kadar yükselen Başakşehir, son 16 turunda Gent'e elenerek ülke puanına 17.0 puan katkı yaptı. Sezona UEFA Avrupa Ligi Play-Off Turu'nda Malmö'ye elenerek başlayan Sivasspor, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde grubunu lider bitirdi ancak son 16 turunda Fiorentina'ya elenerek ülke puanına 10.0 puan katkıda bulundu. Sezona Şampiyonlar Ligi Play-Off Turu'nda Kopenhag'a elenerek başlayan Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi'nde grubunu 3. tamamlayıp UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne düştü. UEFA Avrupa Konferans Ligi Son 32 Turu'nda Basel'e elenen Trabzonspor, ülke puanına 8.5 puan katkı yaptı. Sezona UEFA Avrupa Konferans Ligi 2. Eleme Turu'ndan başlayan Konyaspor, bu turda BATE Borisov'u eledi ancak 3. Eleme Turu'nda Vaduz'a elenerek ülke puanına 2.5 puan katkıda bulundu.

5 YILLIK TABLODA FENERBAHÇE ZİRVEDE

Öte yandan Fenerbahçe, Sevilla galibiyetiyle son 5 yılda ülke puanına en fazla katkı yapan Türk takımı unvanını Galatasaray'dan devraldı. Toplam 10 ekibimizin mücadele ettiği UEFA turnuvalarında takımların ülke puanına katkısı şu şekilde:

Fenerbahçe: 36,5

Galatasaray: 35,5

Başakşehir. 34,5

Sivasspor: 17,5

Beşiktaş: 17

Trabzonspor: 13

Konyaspor: 2,5

Malatyaspor: 2,5

Akhisarspor: 1

Alanyaspor: 0,5 

Editör: MURAT ÖZER