Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, deprem bölgesinde 74 ülkeden 7 bin 98 personelin arama-kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü, görevini tamamlayan 15 ülkeden 4 bin 236 personelin ülkeden ayrıldığını söyledi.

"15 ÜLKEDEN 4 BİN 236 PERSONEL ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI"

Bakan Çavuşoğlu, Kosta Rika Dışişleri ve İnanç Bakanı Arnoldo André Tinoco ile bakanlıkta bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu ve Tinoco, bakanlıktaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Bakan Tinoco'ya teşekkür ederek, depremin ardından Kosta Rika’dan çok fazla dayanışma mesajı aldıklarını söyledi. Görüşmede ikili ilişkileri ve bölgesel konuları da değerlendirdiklerin belirten Çavuşoğlu, "Kendisi iş insanlarımız ile de İstanbul’da bir araya gelecek. Halklarımız arasında insani bağları güçlendirmek için eğitim alanındaki iş birliğimize önem veriyoruz. Düzensiz göç konusunda tecrübeye sahip iki ülkeyiz. Bu alanlarda da tecrübe paylaşımı yapacağız, ilgili arkadaşlarımızı önümüzdeki süreçte bir araya gelecek" dedi.

Deprem felaketi nedeniyle uluslararası toplumun verdiği desteğe dikkat çekerek teşekkür eden Çavuşoğlu, "Şu anda sahada arama-kurtarma çalışması yapan ülke sayısı 74, personel sayısı 7 bin 98, ekip gönderecek ülke sayısı 1, gelecek personel sayısı 439. Görevini tamamlayıp ayrılan ülke sayısı 15, personel sayısı 4 bin 236. Hepsine ayrı ayrı huzurunuzda teşekkür ediyoruz. İstanbul’da Kosta Rikalı bir vatandaşımıza teşekkür ediyoruz; 5 dil biliyor, yurt dışından gelen heyetlere tercümanlık konusunda yardımcı olmak için Adıyaman’a gidiyor ve orada gece-gündüz destek veriyor. Büyükelçiden telefonunu da istedim, kendisini arayarak teşekkürlerimizi bizzat ileteceğim" şeklinde konuştu.

Tinoco da Türkiye’ye başsağlığı dileyerek, "Bu zor zamanlarda Türkiye’nin yanındayız. Bu zor bir dönem. Halkınızın acısını da paylaştığımızı bir kez daha ifade etmek itiyorum. Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı kutlanacak, tebrik ediyorum. Eğitim bakanlığımız yüksek öğrenin konusundaki iş birliği ile ilgili anlaşmanın taslağını hazırlamaya başladı. Birlikte çalışarak çok daha iyi bir başarıya imza atabiliriz. Türkiye’nin sunmakta olduğu burs imkanları için de müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isterim. Bir kez daha Türk halkına ve Türk hükumetine baş sağlığımızı iletmek isterim" ifadelerine yer verdi.
 

Editör: MURAT ÖZER