Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, beraberindeki Togg heyeti ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i ziyaret ederek Türkiye’nin küresel mobilite markası Togg’un ilk akıllı cihazı T10X’i törenle teslim etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan teslimatın ardından sosyal medyadan bir paylaşımda bulunarak “Gardaşım İlham Aliyev de Türkiye’nin gururu Togg’unu teslim aldı. Hanenize hayırlı olsun. Allah güzel günlerde kullanmayı nasip etsin gardaşım” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Aliyev de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya mesajını alıntılayarak “Teşekkür ediyorum. Aziz Kardeşim. Amin! Togg, sizin liderliğinizde kardeş Türkiye’nin ilmi, sınai potansiyelinin gelişmesinin bir başka bariz bir örneğidir” karşılığını verdi. 29 Ekim’de Togg’un seri üretim bandından indirilmesi töreni sonrasında Aliyev, mevkidaşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak tebrik etmiş ve kırmızı renkli bir Togg sipariş etmişti.

ANKARA’DAN BAKÜ’YE

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen ilk teslimat töreni sonrasında Togg’un ikinci adresi Azerbaycan Bakü oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ankara’daki törenin ardından Bakü’ye gitti. Bakan Varank’a Bakü programında Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Togg Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Togg ortakları Tuncay Özilhan, Bülent Aksu, yine yönetim kurulu üyeleri olan Murat Yalçıntaş ile Togg CEO’su Gürcan Karakaş eşlik etti.



BAKÜ MANZARALI TESLİMAT

Gülüstan Sarayı önünde Bakü manzaralı Dağüstü Park’ta gerçekleştirilen teslimat töreninde Bakan Varank, içinde araca ait anahtar ve ruhsat ile kolonya ve kestane şekerinin yer aldığı özel teslimat kutusunu Cumhurbaşkanı Aliyev’e takdim etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Bakan Varank, Türkiye’den ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan selam getirdikleri ifade ederek “İkinci aracı size teslim etmiş oluyoruz. Türk halkı, Azerbaycan’a ikinci aracın teslim edilmesinden çok memnun. Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah güzel günlerde kullanırsınız” dedi. Cumhurbaşkanı Aliyev de ikinci aracın kendisine teslimi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve üretimi gerçekleştiren Togg heyetine teşekkür ederek Togg’un Türkiye sanayisinin dönüşümünü gösterdiğini söyledi.

DEVRİM OTOMOBİLİNİ ANLATTI

Togg Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu da Devrim otomobili ve Togg’un kompozisyonundan oluşan bir tabloyu Aliyev’e hediye etti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili projesi olan Devrim hakkında da Aliyev’e bilgi verdi.

ALİYEV TOGG DİREKSİYONUNDA

Törenin ardından yanına Bakan Varank’ı, arka koltuklara da Hisarcıklıoğlu, Özilhan ve Karakaş’ı alarak direksiyona geçen Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisine doğru bir tur attı.

‘ÇOK MEMNUN KALDI’

Törenin ardından bir değerlendirmede bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’la olan güzel ve samimi ilişkilerimizin bu seviyeye gelmesi ve ikinci aracı onlara teslim ediyor olmamız gerçekten bizim açımızdan büyük bir bahtiyarlık” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e aracı teslim ettiklerini, kendisinin de aracı kullandığını bildiren Bakan Varank, “Çok memnun kaldı. Özellikle Türkiye’nin, Türk mühendislik kabiliyetlerinin, Türk sanayisinin bu noktaya gelmiş olmasından kendilerinin de gurur duyduğunu ve bu kabiliyetleri her beraber ileri götürmek istediklerini bize ifade ettiler” dedi.

GLOBAL MARKA OLACAK

Otomotiv endüstrisi büyük bir değişim ve dönüşümden geçtiğinin altını çizen Varank, “İşte Türkiye’nin otomobili Togg aslında bu değişim ve dönüşümün en başlangıcında doğru teknolojilere doğru zamanda yatırım yapmış olan bir proje. Sadece Türkiye’de kalmayacak. Togg’u global bir marka olarak göreceğiz. Sadece Türkiye caddelerinde değil, dünya caddelerinde de göreceğiz” diye konuştu.

Editör: MURAT ÖZER