Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2023 yılının 2'nci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir" dedi.

"ASGARİ ÜCRET 11 BİN 402 LİRA OLARAK BELİRLENMİŞTİR"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için 3'üncü kez toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Bakan Vedat Işıkhan, çi kesimini temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol katıldı.

'İŞÇİYİ MEMNUN EDECEK DÜZEYDE BELİRLEMEYE GAYRET ETTİK'

Toplantı sonrasında Bakan Işıkhan, TİSK Başkanı Akkol ve Türk-İş Başkanı Atalay ortak açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarını tamamladığını söyleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği istikamette, asgari ücreti hem işçiyi memnun edecek, hem istihdamı koruyacak, hem de üretimin sürekliliğin sağlayacak bir düzeyde belirlemeye gayret ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, çalışma hayatının tüm çarklarını istişare, ortak akıl ve güç birliği ile işletmeye; mevcut olan ve önümüze çıkacak tüm sorunları da aynı metotla çözmeye niyetliyiz. Sosyal barışı ve çalışma barışını korumak için adımlar atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'REFAH PAYI İÇEREN ZAMMI GERÇEKLEŞTİRDİK'

Belirlenen yeni asgari ücretin hayırlı olmasını dileyen Işıkhan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarımız, işçi ve işveren tarafının uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. 2023 yılının 2'nci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payı içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında artırmış bulunuyoruz. Asgari ücreti, 2002 yılına göre nominal olarak 61 kat artırdık. Reel olarak da yaklaşık yüzde 312 artış sağladık. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından da ciddi bir pay vermiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz 6 ayda 400 TL olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini, önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi. 

TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY: "İNŞALLAH ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINIR"

Bitget'in Mart 2024 Koruma Fonu değerlemesi 612 milyonu aştı... Bitget'in Mart 2024 Koruma Fonu değerlemesi 612 milyonu aştı...

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay, Bakan Işıkhan tarafından açıklanan asgari ücret rakamına ilişkin, "13 gündür taraflar yoğun bir çalışma yapıyor. Bugün son noktaya geldik. Bakan bey rakamı açıkladı. Geçen sene temmuz ayında yüzde 30 civarında ara zam verilmişti. Bugün geldiğimiz nokta yüzde 34. Dün de Sayın Cumhurbaşkanımızla uzun bir görüşme yaptık. Özellikle katkılarından dolayı kendisine teşekkür ediyorum. İnşallah bu enflasyon kontrol altına alınır, zamlar olmaz. Enflasyon belli bir noktaya gelmezse bu zammın bir önemi kalmıyor. Marketlerdeki, pazardaki fiyatların kontrol altına alınması temennimizdir. Asgari ücret ülkemize hayırlı olsun" dedi. 

TİSK BAŞKANI AKKOL: "ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ise, yeni asgari ücretin hayırlı olmasını dileyerek, "Süreç boyunca tüm paydaşlarımızın faydası için azami gayret gösterdik. Dengeli bir rakam için çalıştık. Bugün bütün imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak; hem çalışanımızı, hem işletmecilerimizi, hem de istihdamı gözeten bu rakama 'evet' demenin memnuniyeti içindeyim. İşçi, işveren ve devlet ayrılmaz bir bütündür. Tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücret kadar olan kısmından vergi alınmaması uygulaması devam ediyor. Devletimiz sağ olsun, bu konuda daha önceki uygulamanın devamını sağladı. 500 TL asgari ücret desteği için de Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Odağımızı artık, sosyal refah ortamının gelişmesine, ülke rekabetçiliğimizin üst seviyelere taşınmasına ve çalışma hayatının diğer konularına ayıracağız. TİSK olarak Türkiye'nin Yüzyılı'nda üzerimize düşenin fazlasını yapmaya hazırız" şeklinde konuştu. 

ATALAY: "DOLAR BAZINDA ASGARİ ÜCRET TARİHİNİN EN YÜKSEK RAKAMI"

Toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atalay, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, asgari ücrette 500 dolar seviyesini işaret eden açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Vedat Bey'in dolar üzerinden bir açıklaması vardı. Ben yıllardır Türkiye’de yaşıyorum ve Türk parası üzerinden konuşuyoruz. Baktığımız zaman asgari ücret şu anda 486 dolar. Belki de asgari ücret tarihinin dolar üzerinden en yüksek rakamı. Bu mükemmel bir şey değil ama bugünün şartlarında yapılması gereken şey buydu, bunu yaptık" dedi. (DHA)
 

Editör: MURAT ÖZER