Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik yaklaşımının savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.

VOLKER TÜRK: "SAVAŞ SUÇU TEŞKİL EDER"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail'in Gazze'ye yönelik 16 yıldır devam eden ablukası sivil halkın insan hakları üzerinde ciddi bir etki yaratmış, yerel ekonomiyi harap etmiş ve yardıma muhtaç hale getirmiştir. İsrail'in Gazze'ye yardım girişine yönelik devam eden kısıtlamalarının kapsamı, düşmanlıklarını sürdürme biçimiyle birlikte, açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılması anlamına gelebilir ki bu da bir savaş suçudur” dedi.

'ZAMAN DARALIYOR'

AB-Elisa Ferreira: "Türkiye’ye deprem bölgeleri için 400 milyon euro destek sağlandı" AB-Elisa Ferreira: "Türkiye’ye deprem bölgeleri için 400 milyon euro destek sağlandı"

Türk, İsrail’in işgal gücü olduğunu ve işgal ettiği bölgedeki halkın ihtiyaçlarını sağlamayı kolaylaştırmakla yükümlü olduğunu vurgulayarak, “İşgalci güç olarak İsrail, halka ihtiyaçlarıyla orantılı gıda ve tıbbi bakım sağlamak ve insani yardım kuruluşlarının bu yardımı ulaştırma çalışmalarını kolaylaştırmakla yükümlüdür. İsrail, halkın bu yardımlara güvenli ve onurlu bir şekilde erişebilmesini sağlamalıdır. Uluslararası insan hakları hukuku da benzer bir yükümlülük getirmektedir. Zaman daralıyor. Herkes, özellikle de nüfuz sahibi olanlar, İsrail'in açlığa son vermek ve tüm kıtlık risklerini önlemek için ihtiyaç duyulan insani yardım ve ticari malların engelsiz girişini ve dağıtımını kolaylaştırmak üzere harekete geçmesi konusunda ısrarcı olmalıdır” ifadelerine yer verdi. 

Editör: Admin Admin