Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim öğretmenimize eli kalkanın, biz her şeyini darmadağın ederiz. Bu, bundan sonra da böyle gidecek. Ülkemize yönelik terör tehdidi tamamen sona erene kadar bu mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '24 Kasım Öğretmenler Günü' nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Beştepe Sergi Salonu'nda düzenlenen yemekte, 81 ilden katılan öğretmenlerle bir araya geldi. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısında hayatını kaydeden Arzu Özsoy ile Karkamış'ta roketli saldırıda yaşamını yitiren Ayşenur Alkan başta olmak üzere teröre kurban verilen tüm öğretmenleri rahmetle andığını söyleyerek, "Biz öğretmenlerimizle var olduk, bugünlere geldik, biz onlarla buralara tırmandık. Eğer cumhurbaşkanı olduysak bunun tohumlamasını yapan öğretmenlerimizdir. Durup dururken olmadı. Bir hocama öğrencisinin mektubundaki giriş cümlesi çok önemliydi, 'Varlık sebebim muhterem hocam'. İşte burası çok önemli. Bugün hatıra ormanı içinde açılışı yapılan şehitler anıtı ve abidesini öğretmenlerimize şükran borcumuzun mütevazı bir ifadesi olarak görüyorum. Sergiledikleri fedakarlıklarla milli eğitim tarihimize adlarını şanla şerefle yazdıran 192 kahramanın hiçbirinin unutulmasına izin vermeyeceğiz. Aynı şekilde öğretmenlerimizin canına kasteden alçaklara döktükleri her damla kanın hesabını misliyle sormaya devam edeceğiz" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyine düzenlediği hava harekatlarıyla saldırıların planlandığı ve gerçekleştirildiği terör yuvalarını darmadağın ettiğini kaydeden Erdoğan, "Şu anda parlamentomuzda bundan rahatsız olan ne idüğü belirsiz birileri var. Bundan rahatsızlar, neden rahatsızlar; Milli İstihbarat, Silahlı Kuvvetler, Polis Teşkilatı neden kalkıp da bu insanlarla uğraşıyorlarmış? Nerede bir terörist varsa bu milletin güvenlik teşkilatı orada olacak. Bunu bugün söylemiyoruz; Gabar'da da olacağız, Cudi'de de olacağız, Tendürek'te de olacağız, nerede varsa orada olacağız. Bizim öğretmenimize eli kalkanın biz her şeyini darmadağın ederiz. Bu bundan sonra da böyle gidecek. Ülkemize yönelik terör tehdidi tamamen sona erene kadar bu mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğiz" diye konuştu.

'EĞİTİM BÜTÇEMİZİ 651 MİLYAR LİRA OLARAK BELİRLEDİK'

Eğitime yönelik yatırımlara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: 

"Bizim kültürümüzde öğretmen, sadece bilgiyi aktaran değildir. Öğretmen bir kuyumcu titizliğinde öğrencisinin içindeki o cevheri işleyen, öğrencisine değer katan, terbiye eden bir gönül işçisidir. Bilgisiyle birlikte tecrübesi ve irfanıyla da çocuklarımızı geleceğe hazırlayan öğretmen, aynı zamanda örnek alınacak, izinden gidilecek bir rol modeldir. Öğretmenlerimiz eğitim- öğretim sistemimizin temel yapı taşları olmaları yanında, karakterimizin de mimarlarıdır. Anaokuluyla birlikte 13 yıl boyunca sabırla emek vererek evlatlarımızı üniversite kapısına veya hayata atılma safhasına getiren öğretmeni dışlayan sistemin başarılı olma şansı yoktur. Türkiye bizden önce bunun sancısını derinden yaşayan bir ülkedir. Son 20 yılda öğretmenlerimizin görevlerini gönül huzuruyla yapabilmeleri için tarihi nitelikte pek çok adım attık. Ben 75 kişilik sınıfta okudum, 120 kişilik sınıfların olduğu okullarımız vardı ama şimdi sayı 20'nin altına indi. Bu durup dururken olmadı. Bu bir azmin, gayretin neticesinde oldu. Bizim çektiğimiz çileyi bu nesil çekmesin istedik. İstedik ki bu yavrularımız en ideal şekilde yetişsin ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısını ilköğretimde 28'den 15'e indirdik. 750 bin yeni öğretmen ataması yaparak eğitim ordumuzu güçlendirdik. Görev başındaki 100 öğretmenden 75'inin atamasını biz yaptık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bütçede aslan payını eğitime ayırdık. 20 yıl önce eğitime ayrılan bütçe yalnız 7,5 milyar liraydı, 304 milyar liraya çıkardık. Halihazırda görüşmeleri devam eden önümüzdeki yıl için eğitim bütçemizi 651 milyar lira olarak belirledik."

'DEVLET İLE ÖĞRETMENLERİMİZİN ARASINA FİTNE SOKMAYA ÇALIŞTILAR'

Eğitime ilişkin her reformu, her kararı uzun istişareler sonucunda ve artısını- eksisini iyi hesap edip tasarladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Öğretmenlerimizin 60 yıllık hayali olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu da bu yaklaşımın bir hasılası olarak ortaya çıkardık. Kanun yürürlüğe girer girmez, daha önüne arkasına getirdiği kazanımlara bakmadan birileri öğretmenlerimizi kışkırtmaya başladı. Tamamı yalan veya yanlış bilgilerle devletimizle öğretmenlerimiz arasına fitne sokmaya çalıştılar. Boykot çağrıları yaparak kanunun getirdiği haklardan öğretmenlerimizin faydalanmasına mani olmak istediler ama öğretmenlerimiz bu kirli oyuna gelmedi. Devletimizin kendilerine sunduğu tarihi fırsata sahip çıkan öğretmenlerimiz siyaset simsarlarına da gereken cevabı vermişlerdir. Şartları taşıyan öğretmenlerimizi yüzde 95'i kariyer sistemine başvurmuştur. Başvuranların yüzde 99'u sınava girmiştir. Kariyerlerine ve geleceklerine sahip çıkan tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Kanun kapsamında uzman ve başöğretmen unvanı almaya hak kazanan öğretmen sayılarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Uzman öğretmenlik sınavında 422 bin 368 öğretmenimiz başarılı oldu. Muaf tutulanlarla birlikte toplam 516 bin 974 öğretmenimiz uzman öğretmen olma hakkı kazandı. Başöğretmenlik sınavında, 66 bin 422 öğretmenimiz, sınavda başarılı oldu. Muaf tutulanlarla 66 bin 679 uzman öğretmenimiz başöğretmen olma hakkını kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı'mızı da öğretmenlerimizin kazanımlarına kazanım katacak bu süreci, suretle ve başarılı şekilde yürüttüğü için kutluyorum. Önümüzdeki dönemi inşallah 'Türkiye Yüzyılı' yaparak evlatlarımıza daha huzurlu bir ülke bırakacağız." (DHA)
 

Editör: MURAT ÖZER