Dünyanın ilk, silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi TCG Anadolu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. Teslim töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda milletime buradan ayrıca bir haberi de duyurmak istiyorum. TCG Anadolu'yu buradan Sirkeci'ye çekeceğiz ve Sirkeci'de TCG Anadolu Gemimizi halkımıza açacağız. İstiyoruz ki halkımız gelsin, TCG Anadolu Gemimizi gezsin, dolaşsın, sadece biz gururlanmayalım. Millete de TCG Anadolu'yla da gururlanma imkanını verelim" dedi.  

Dünyanın ilk, silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi, Türkiye'nin de en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Tuzla Sedef Tersanesi'nde düzenlenen törende, Yeni MİLGEM Fırkateynleri için 'Sac Kesme Töreni' de yapıldı. Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir gibi isimler de yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihale süreci devam eden projelerle birlikte savunma sanayi bütçesinin 75 milyar dolara yükselttiklerini vurguladı.  

Yapımına Sedef Tersanesinde başlanılan TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi, 7 yıllık çalışmanın ardından tamamlandı. Dünya'nın ilk SİHA gemisine helikopter, katlanabilir kanatlı bayraktar TB3 ve ilk insansız savaş uçağı Kızıl Elma da iniş kalkış yapabilecek. 

"DÜNYADA SÖZ SAHİBİ ÜLKE KONUMUMUZU PERÇİNLEYECEK BİR SEMBOL" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TCG Anadolu gemimizin ilk törenini yine burada icra etmiştik. Aradan geçen 7 yılın sonunda bugün TCG Anadolu gemimizi yine burada hizmete alıyoruz. Mutluyuz, gururluyuz. Ülkemizin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu gemimizin, kahraman ordumuza hayırlı olmasını diliyorum. Bu bizim için yeterli değil. İnşallah ikinci etabımız bu uçak gemimizin tamını inşa etmek, onun da görüşmelerini birçok ülkeyle yaptık, yapıyoruz. Bunu da başaracağız. Bu gemiyi, Türkiye Yüzyılı'nda bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi ülke konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz. Mavi Vatan'a kazandıracağımız MİLGEM istif sınıfı 3 yeni fırkateynimizin sac kesimini de gerçekleştiriyoruz. Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. Bir başka ifadeyle TCG Anadolu dünyanın ilk SİHA gemisidir. Bu gemimize Bayraktar TB3 SİHA, Kızıl Elma İnsansız Savaş Uçağı ve Hürjet Hafif Taarruz uçağımız iniş kalkış yapabilecek. Ayrıca taşıdığı tanklar ve zırhlı amfibi hücum araçları sayesinde bu gemimiz gerektiğinde dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkan sağlayacak özelliklere sahip" dedi. 

"MİLLİ UÇAK GEMİMİZİ ÜRETME YOLUNDA BÜYÜK BİR ADIM ATMIŞ BULUNUYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 gibi oldukça yüksek seviyede gerçekleşen bu projede 131 alt yüklenici görev aldı. TCG Anadolu sayesinde tabur büyüklüğünde bir kuvveti ana üst desteği ihtiyacı olmaksızın Ege, Akdeniz ve Karadeniz'deki kriz bölgelerine kolayca intikal ettirebileceğiz. Gemide yer alan silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, yerli ve milli sanayimiz tarafından geliştirildi. Askeri amaçlar yanında gerektiğinde doğal afet yardım görevleri ve insani operasyonlar çerçevesinde de kullanabileceğimiz bu gemide tam teşekküllü hastane ve ameliyathane yer alıyor. Bütün bu özellikleriyle TCG Anadolu sayesinde dünyada ilklerden olan, oyun değiştiren teknolojilere, sistemlere ve çözümlere öncülük eden bir ülke haline geleceğiz. Bu tür projelerde edindiğimiz tecrübeler bize yerli ve milliliği daha fazla olan daha gelişmiş teknolojileri ülkemize kazandırma imkanı sağlıyor. Amfibi hücum gemimizin hizmete alınışıyla beraber milli uçak gemimizi üretme yolunda büyük bir adım atmış bulunuyoruz. İnanıyorum ki gemi inşa sanayimiz, milli uçak gemimizi de layıkıyla yaptı ve yapacaktır. MİLGEM istif sınıfı fırkateynlerin 6,7 ve 8'inci gemilerinin sac kesimlerini yaparak inşalarına başlıyoruz. Yaklaşık 36 ay gibi bir sürede, eş zamanlı olarak 3 geminin özel tersanede inşa edilerek Deniz Kuvvetlerine tesliminin hedeflenmesi dünyada örneği olmayan bir projedir. Fırkateynlerimizin üzerine yerleştirecek olan silah ve sensör sistemlerinin tümü yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiştir" şeklinde konuştu

"HÜRJETLE BERABER DAHA DA İLERİ GİDİYORUZ" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Savunma Sanayi, vakıf ve özel şirketleri, KOBİ'ler, araştırma kuruluşları, teknoloji merkezleriyle son 20 yılda adeta bir devrim gerçekleştirdi. Savunma Sanayimizin güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı haline gelmesi öyle kolay olmadı. İktidara geldiğimizde sahada ve masada güçlü diplomasinin ancak güçlü bir savunma sanayiyle mümkün olduğunu gördük. Bu anlayışla hedefimizi tam bağımsız savunma sanayi olarak belirledik. O dönemde bize terörle mücadele için istediğimiz bir İHA'yı bile vermediler. Bin bir zorlukla başka yerden temin ettiğimiz İHA'yı da uzun süre etkin şekilde kullanabilmemize fırsat tanımadılar. Oğul Bush, onunla görüşmem var, o zaman henüz resmen başbakan değilim. Görüşmeyi yaptık ve dedim ki terörle mücadelede bakın bize hala ne İHA verdiniz, ne SİHA. İHA vereceksiniz verdiler ama verdiklerini, bizde uzun süre kalmasını temin etmediler. 48 saat. Fakat Özdemir Bey, bir seferberlik ilan etti. Süratle, İHA'nın adımını attılar. Çocuklarla beraber bu işi başardılar, bizi dışarıya muhtaç olmaktan kurtardılar. İHA, SİHA, Akıncı ve sonunda Kızıl Elma. İnşallah Hürjetle beraber daha da ileri gidiyoruz" diye konuştu. 

"SAVUNMA SANAYİ BÜTÇEMİZİ 75 MİLYAR DOLARA YÜKSELTİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mayıs 2004'te yaptığımız savunma sanayi icra komitesinde aldığımız kararlarla dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemini başlattık. Bu kararın ardından başlayan gelişmelerin sonunda, ülkemizde 62 olan savunma sanayi projesi sayısı 750'yi, 56 olan savunma sanayi firması sayısı 2 bin 700'ü buldu. Nereden, nereye.  İnanmak, hükümete geldiğimizde yaklaşık 5 buçuk milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülüyordu. Bugün bu rakam 60 milyar doların üzerine çıktı. Bugün savunma sanayinin hiçbir alanında tekbir firmanın faaliyet göstermesi söz konusu değildir. Sadece SİHA'larda değil, bütün alanlarda bir çok farklı koldan geliştirme ve üretim faaliyetleri sürüyor. En iyiye ulaşma çabamızdan rekabetçi ortamın önemli faydalarını gördük, görmeye de devam ediyoruz. İhale süreci devam eden projelerle birlikte savunma sanayi bütçemizi 75 milyar dolara yükseltiyoruz. Bu genişleme, firma sayısından ihracata, her alanda yeni atılımları beraberinde getirecektir. Sektörde bu noktaya gelene kadar çok gayret gösterdi. Savunma Sanayii'nde araştırma, geliştirmeye ayrılan bütçenin yıllık 49 milyon dolardan 1 buçuk milyar doların üzerine çıkması bunun işaretidir. Sektörün ihracatının 248 milyon dolardan, 2022 yılı itibariyle 4 milyar 400 milyon dolarlık rekor seviyeye ulaşması yine bunun işaretidir" ifadelerine yer verdi.  

"DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTMADA OLDUKÇA İYİ SEVİYEYE GELDİK"  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yerli ve milli savunma sanayiindeki dik duruşumuz ve kararlılığımız sayesinde dışa bağımlılığımızı azaltmada oldukça iyi seviyeye geldik. Yerlilik oranımızı göreve geldiğimizde yüzde 20'ydi. Ama şimdi yüzde 80'e çıkarmamız, önemi itibariyle gelecekte çok daha iyi anlaşılacak tarihi bir başarıdır. Türk Savunma Sanayi bugün tasarımdan geliştirmeye, araştırma geliştirmeden, inovasyona ve seri üretime kadar her konuda güvenlik birimlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyeye ulaşmıştır. Artık sadece araçta yokuz, şimdi mühimmatta varız, her çeşidinde varız. Yurt içi, yurt dışı mühimmatta gerekli talepler var. Farklı coğrafyalarda süren harekatlarımızın önümüze çıkardığı ihtiyaçları, yine savunma sanayimiz aracılığıyla karşılıyoruz. Mevcut projelere devam ederken teknolojik ilerlemelerin izini sürerken, geleceğin muhabere ortamına da hazırlanıyoruz. Güvenlik güçlerimizin yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarında başarıyla kullandığı savunma sanayi ürünlerimizin dost ülkelerin envanterlerinde yerlerini almaya başlamalarından da özellikle memnuniyet duyuyoruz" dedi. 

"GİZLİ, AÇIK AMBARGOLARI AŞMAK İÇİN YAPMAMIZ GEREKEN PEK ÇOK İŞ VAR"  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karada, havada, denizde, siber alanda güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak karşılamak için daha çok çalışacağız. Uçağı, helikopteri, SİHA'sı, gemisi, zırhlı aracıyla, hava savunma sistemi, füze ve mühimmatıyla elektronik harp ve radar sistemleriyle, lazer ve elektromanyetik silahlarıyla hiçbir boşluk bırakmadan her alanda ülkemizi dünyada hak ettiği yere çıkartana kadar durmayacak, duraksamayacağız. Geldiğimiz seviye elbette önemlidir ama hala ülkemize karşı sergilenen gizli açık ambargoları aşmak için yapmamız gereken pek çok iş vardır. Mavi Vatan'ın güvenliği, içinde bulunduğumuz şu kritik süreçte çok daha önem kazanmıştır. Ülkemizin daha güçlü ve caydırıcı bir donanmaya sahip olması için yürüttüğümüz çalışmaların gerisinde işte bu ihtiyaç vardır. Biz bunları da başaracak mıyız? Hiç endişeniz olmasın başaracağız ve çeşitlendirerek başaracağız. Artık, geneli itibariyle toplu bir savunma sistemi ve taarruzu yok. Çeşitlendirerek bizim bunları başarmamız gerekiyor. Bugüne kadar MİLGEM'lerimiz amfibi tank çıkarma gemilerimiz, istihbarat gemimiz, denizaltı kurtarma gemilerimiz, karakol gemilerimiz, sahil güvenlik botlarımız gibi pek çok ürünü ordumuza kazandırdık. İnsansız Hava Araçlarında edindiğimiz tecrübeyi, insansız deniz araçlarında da başarıyla uygulayarak hamd olsun bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında geldik" diye konuştu.  

"ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA MİLLETİMİZE DAHA PEK ÇOK MÜJDEMİZ OLACAK" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “En ileri teknolojik seviyede geliştirdiğimiz SİDA'larımız, tıpkı SİHA'larımız gibi dünyada gıptayla takip edilmeye başlandı. Gemilerimizi sadece üretmekle kalmıyor, oralarda kullanacağımız silah sistemlerinden radarlara, bilgi sistemlerinden birçok teknolojiyi de artık kendimiz geliştiriyoruz. Türkiye'nin kendi gemisini tasarlayan, geliştiren, inşa ve idame eden 10 ülkeden biri olması kuru bir slogan değil. Gurur duyulacak bir başarıdır. Bu başarı Milli Savunma Bakanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın, Savunma Sanayii Başkanlığımızın, askeri ve sivil tersanelerimizin, yüzlerce alt yüklenici ve KOBİ'nin, araştırma merkezlerinin örnek iş birliğiyle elde edilmiştir. Tamamladığımız ve sonucunu gördüğümüz her projeyle azmimiz ve heyecanımız daha da artıyor. 2023 yılını Savunma Sanayii'nde birçok proje için milat olarak belirlemiştik. Bugün burada olduğu gibi 2023 takvimli dev projelerimizi bir bir hayata geçirmeye başladık. Ülkemizin ikinci büyük gemisi olacak, denizde ikmal, muharebe destek gemimiz Derya, Piri Reis denizaltımız, istif sınıfı ilk fırkateynimiz İstanbul yine bu yıl içinde inşallah hizmete girecek.  Milli muharip uçağımız başta olmak üzere hava gücümüzü zirveye çıkartacak projelerde hava savunma sistemlerinde takvimin önünde gidiyoruz. Önümüzdeki aylarda bu alanda milletimize daha pek çok müjdemiz olacak. Güçlenen ve büyüyen Türkiye'nin güvenliğini artık kendi sınırlarının ötesinde başladığı gerçeğini herkes görmeli ve kabul etmelidir. Bu anlayışla, ülkemizin menfaatlerini uluslararası alanlarda korumak ve geliştirmek için bu tür projelerin sayılarını artırarak sürdüreceğiz. Türkiye Yüzyılı'nın inşasını, savunma sanayimizin önümüzü açtığı güvenli yoldan ilerleyerek gerçekleştireceğiz. Hizmete aldığımız ve sac kesimini yaptığımız gemilerimizin ülkemize, ordumuza, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. 

TCG ANADOLU'YU SİRKECİ'YE ÇEKECE,ĞİZ  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda milletime buradan ayrıca bir haberi de duyurmak istiyorum. TCG Anadolu'yu buradan Sirkeci'ye çekeceğiz ve Sirkeci'de TCG Anadolu Gemimizi halkımıza açacağız. İstiyoruz ki halkımız gelsin, TCG Anadolu Gemimizi gezsin, dolaşsın, sadece biz gururlanmayalım. Milletçe de TCG Anadolu'yla da gururlanma imkanını halkımıza verelim" dedi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER