Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Adıyaman'da kurulan konteyner kentte depremzedeleri ziyaret etti.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Adıyaman'da yüzlerce ev yıkıldı binlerce ev hasar gördü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, öğleden sonra uçakla Adıyaman'a geldi. Havaalanından helikopter ile kent merkezine gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, burada konteyner kentte incelemelerde bulunup, depremzedeler ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha sonra AFAD Koordinasyon Merkezini ziyaret etti. Burada açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye'nin istikrar içerisinde güçlü bir yönetime sahip olduğunu belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız kararlıdır, azimlidir, kendisiyle beraber ülkeyi yöneten kadrosu 6 Şubat'tan bu yana milletimizle iç içedir. Ancak şunu bilmenizi istiyorum. Bugünkü Türkiye yalnız bir Türkiye değildir. Bugünkü istikrar içerisinde güçlü bir yönetime sahiptir. Bugünkü Türkiye milletiyle barışmış kaynaşmış bir Türkiye'dir. Her türlü acıyı yaşayarak bugünlere erişmiştir. Allah'a çok şükür 21 gün içerisinde iç ve dış ülkeler olmak üzere ülkemizin güzide insanları büyük felaketin arkasında durmaya elden gelen gayret ile göstermeye gayret göstermişlerdir. Ve şuan Türkiye 21 günde ayağı kalkmak üzeredir. Bundan sonra daha güzel bir hayata nasıl kavuşacağız konusunda gayretler sürecektir" diye konuştu.

'HELALLİK İSTİYORUM'

Bugün depremin 22'nci günü olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk birkaç gün için Adıyamanlılardan helallik isteyerek, ''Bugün 21'inci günü artık geride bırakıyoruz 22'nci gündeyiz. Büyük felaketten bu yana 10 bin artçı deprem yaşadık. Her şeyin farkındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava nedeniyle ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için helallik istiyorum. Adıyaman'da 16 bine yakın konteyner kuracağız. Herkese 15 bin lira taşınma yardımı yapıyoruz. Deprem bölgesi genelinde zemin etütleri tamamlanarak inşa aşamasına gelinen konut sayısı 309 bini buldu. Kimse mağdur edilmeyecek. Kira yardımı talep eden kimseyi geri çevirmeyeceğiz. Adıyaman'da yaklaşık 50 bin konut yapacağız. Mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışması biten yerlerde hemen kazmayı vuruyor, inşaata başlıyoruz. Zemin etüdleri tamamlanınca kazma vuruyoruz. Fay hattına yakın, zemin sıvılaşması olan bölgelerde yapılaşmaya, eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarında ise yüksek binaya izin vermeyeceğiz. Mart'ta 30 bin konuta başlıyoruz. Yeni binalar 3 veya 4 katı geçmeyecek. Dalkavuklara asla kulak asmayın. Bir taraftan AFAD'a Kızılay'a saldıran bu dalkavuklara asla kulak asmayın" dedi.

Sarmalı kıyılmış tütündeki yüzde 55 olan ÖTV'yi yarı yarıya indireceklerini belirten Erdoğan, "Deprem sebebiyle OHAL bölgesindeki illerde faaliyet gösteren sarmalı kıyılmış tütün üreten kooperatiflerimiz için hızlı bir düzenleme yapmayı kararlaştırdık. Sarmalı kıyılmış tütündeki yüzde 55 olan ÖTV'yi yarı yarıya indiriyoruz. Böylece üreticilerimiz şirketlere göre ürünlerini pazarlama imkanı bulabilecektir. Bakanlıklarımızın üzerinde çalıştığı düzenleme birkaç hafta içinde yürürlüğe girecektir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Gölbaşı ilçesinde hareket etti. (DHA)

GÖLBAŞI İLÇESİNDE DEPREMZEDELERLE BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile birlikte, Gölbaşı ilçesinde konteyner kentte depremzedelerle buluştu.

Bir süre sohbet ettiği depremzede çocuklara harçlık dağıtan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat tarihli depremler, devam eden yaklaşık on bin artçı sarsıntı ile yüreklerimizde derin yaralar açtı. Dünyada bu kadar geniş alanda bu kadar nüfusun etkilendiği bu kadar büyük bir felakete maruz kalıp bizim kadar hızlı toparlanabilecek bir başka ülke olmamıştır ve yoktur" dedi.

Deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşların ruhuna Fatiha okuyan ve tüm millete geçmiş olsun dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kaybettiğimiz canların, yıkılan evlerin ve altında kalan hayatların acısı şüphesiz ki hep içimizde kalacak. Ölenleri geri getirmek elimizde değildir. Bununla birlikte kalanların yaralarını sarmak yıkılanların yerine yenisini yapmak elimizdedir. Hemen kolları sıvadık ve güvenli huzurlu yeni konutların inşası için çalışmalara başladık. Adıyaman'da ilçeleri ile birlikte 50 bin konut ve köy evi yapacağız. Hasar tespit çalışmaları sonucuna göre bu sayı daha da artabilir. İnşallah bir yıl içerisinde yıkılan şehirlerimizi ilçelerimizi köylerimizi yeniden ayağa kaldırmayı hedefliyoruz."

Türkiye'nin kendi dönemlerinde birçok kez deprem, sel, yangın ve terör ile yaşadığı tüm felaketlerin izlerini kısa sürede silmeyi başardığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunu Van da yaptık mı, yaptık. Bunu Bingöl'de yaptık mı, yaptık. Bunu İzmir'de yaptık mı, yaptık. Bunu Simal de yaptık mı, yaptık, bunu Malatya'da yaptık mı, yaptık, bunu Elazığ'da yaptık mı, yaptık. Değerli kardeşlerim birçok şehrimizde yaşadığımız gerek deprem gerek sel felaketleri bütün bunların altından kalkmayı başardık. Antalya da yaptık mı yaptık, Muğla da yaptık mı yaptık, Manavgat da yaptık mı yaptık. Sevgili kardeşlerim hiçbirinin altında bu hükümet kalmamıştır. Hepsini başarı ile elhamdülillah yeniden hayata geçirdik ve vatandaşlarımızı evlerine kavuşturduk. Türkiye bizim dönemimizde depremi ile seli ile yangını ile terörü ile yaşadığı tüm felaketlerin izlerini kısa sürede silmeyi başarmış bir ülkedir. Bu depremde de aynısını yapacağız, müsterih olun. Aç, açıkta, sahipsiz, mazlum, mağdur hiç kimseyi bırakmayacağız. Depremzede her vatandaşımıza ayni ve nakdi her türlü yadımı sağlıyoruz. Sizler önce geçici barınma alanlarında ardından alıcı konutlarda yeni bir hayata başlayana kadar hep yanınızda yer alacağız. Bu büyüklükte bir afette elbette kimi eksiklikler kimi gecikmeler yaşanabiliyor. Ama emin olunuz devlet ve hükümet olarak tüm gücümüz ile bunları tamamlamanın gayreti içerisindeyiz. Allah'ın izni ile verdiğimiz sözleri tutarak bir yıl içinde sizleri yeni yuvalarınıza kavuşturacağız. Rabbim ülkemizi daha büyük felaketlerden korusun diyoruz." 

Editör: MURAT ÖZER