Dünya çapında başarılı projelere imza atan Yapı Merkezi, çok uluslu lüks araç ve motosiklet üretimindeki dev markalardan BMW Group’un Macaristan’da faaliyet gösterecek üretim tesislerinde inşaat projelerini üstlendi. Firmaya Avrupa kapılarının açıldığı proje kapsamında Yapı Merkezi, tesislerin Body Shop (TKB) ve Press Shop (TU) binalarının anahtar teslim yapım işlerini gerçekleştirecek.

Yapı Merkezi’nin üstlendiği projenin değeri 220 milyon Euro olacaktır.

TOGG’un ‘Yeniliğe Yolculuk’ hedefinin çekirdeği olan ve aynı çatı altında topladığı fonksiyonları, akıllı ve çevreci özellikleriyle ‘Bir Fabrikadan Daha Fazlası’ olarak tanımlanan Gemlik Tesisi’nin üst yapı inşaatındaki başarılı ve hızlı çalışması Yapı Merkezi’ne Avrupa’da, global çapta yepyeni bir projenin kapılarını açtı.

ERKUT KARAGÖZ - KORAY KARAHASANOĞLU - MUSTAFA SAATÇİ - ASLAN UZUN - MEHMET DEMİRER 

Yapı Merkezi’nin TOGG üretim tesisindeki olağanüstü çalışma kalitesinden son derece etkilenen dünya devi BMW Group, Macaristan’ın Debrecen şehrinde faaliyet gösterecek olan araba üretim tesislerinin inşaası için Yapı Merkezi ile çalışmaya karar verdi. Çok uluslu lüks araç ve motosiklet üreticisi BMW Group ve Yapı Merkezi bu önemli projenin imzalarını 17 Ağustos 2022 tarihinde Budapeşte’de gerçekleştirilen törenle attılar. Tören, Yapı Merkezi Holding CEO’su Aslan Uzun, Teklif Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Saatçi, Nitelikli Binalar Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demirer, Teklif Direktörü Erkut Karagöz ve Proje Koordinatörü Koray Karahasanoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

YAPI MERKEZİ'NDEN BİR "İLK"

BMW Group’un Macaristan’da faaliyete geçecek olan araba üretim tesislerinin Body Shop (TKB) ve Press Shop (TU) binalarının anahtar teslim yapım işleri, Yapı Merkezi’nin bir Avrupa Birliği ülkesinde lüks segmentte dünyanın en büyük otomotiv devlerinden biri için üstlendiği bu proje, endüstriyel binalardaki tecrübesinin ve kalitesinin tescil simgesi olması açısından da ayrı bir önem de taşıyor.

Projenin imza töreninde konuşan Yapı Merkezi Holding CEO’su Aslan Uzun bu projede yer almaktan gurur duyduklarını belirterek şunları aktardı: “Yapı Merkezi olarak bugüne kadar dünya çapında çok prestijli ve dev projelere imza attık. Her projede, hem çalışmalarımızın kalitesi hem de iş yapış şeklimizdeki titizlikle üstün başarı sergiledik. Bugün otomotiv sektöründe bir dünya devi olan BMW Group ile birlikte aynı projeye imza atmanın sevincini yaşıyoruz.

Bu önemli gelişmede elbette yerli otomobilimiz TOGG’un olağanüstü özelliklerdeki üretim tesislerinin yapımında gösterdiğimiz başarının etkisi son derece büyük. TOGG Gemlik Tesisi’ndeki tecrübelerimizi bu yeni projede de konuşturacağız. BMW Group da TOGG’un üretim tesislerindeki kaliteli çalışmalarımızın farkını kendi üretim tesislerinde yaşayacak ve çok memnun kalacak.”

70 BİN M3 BETON KULLANILACAK 

BMW Grup’un Macaristan’da yapımına başlanacak olan araba üretim tesislerinin Body Shop (TKB) binasını 432 günde,  Press Shop (TU) binasını ise 525 günde tamamlayacak olan Yapı Merkezi, anahtar teslim projelerin kaba, ince ve elektromekanik işlerini gerçekleştirecek. Projenin Yapı Merkezi tarafından üstlenilen her iki binasının yapımında yaklaşık 70 bin m3 beton, 7 bin m3 prekast beton ve imal edilecek 10 bin ton yapısal çelik kullanılacak.

YAPI MERKEZİ 3 KITADA 4.000 KM'NİN ÜZERİNDE DEMİRYOLU İNŞA ETTİ

1965 yılında kurulan Yapı Merkezi uluslararası arenalarda dev projelere imza atan bir Türk inşaat firması olarak taşımacılık, altyapı ve genel müteahhitlik alanlarında global öncü oldu. 2021 yılı sonu itibariyle 3 kıtada 4.000 kilometrenin üzerinde demiryolu ve 63 raylı sistem projesini başarıyla tamamlayan firma, dünyada günde 3,5 milyondan fazla yolcunun güvenle taşınmasını sağlıyor. Yapı Merkezi, 2016 yılında Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneli ile birleştiren Avrasya Tüneli Projesi’ni tamamladı. Yapı Merkezi liderliğindeki Ortak Girişim’in 2017 yılında ihalesini aldığı, dünyanın en uzun (2.023m) orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915Çanakkale Köprüsü ise teslim tarihinden 18 ay önce tamamlanarak 18 Mart 2022 yılında hizmete açıldı.

Yapı Merkezi’nin, Tanzanya, Etiyopya, Senegal, Zambiya, Cezayir, Fas ve Sudan gibi diğer Afrika ülkelerinde de devam eden ve tamamlanmış ulaşım projelerinde imzası bulunuyor.

19.000’den fazla çalışanıyla Yapı Merkezi, aranan ve güven duyulan bir "dünya markası" olma vasfını gittikçe pekiştirmeyi, Türkiye’nin ve dünyanın bayındırlık tarihindeki seçkin konumunu sürdürmeyi hedefliyor. Engineering News-Record - ENR tarafından her yıl belirlenen TOP 250 Global Müteahhitler Listesi’nde 2021’de 68. sırada yer alan Yapı Merkezi, Raylı Sistemler-Toplu Taşıma Listesi’nde de 9. sırada yer aldı.

Fotoğraftakiler:

Arka sıra soldan sağa: Erkut Karagöz – Yapı Merkezi Teklif Direktörü, Koray Karahasanoğlu – Yapı Merkezi Proje Koordinatörü

Ön Sıra soldan sağa: Mustafa Saatçi – Yapı Merkezi Teklif Genel Müdür Yardımcısı, Aslan Uzun – Yapı Merkezi Holding CEO, Mehmet Demirer – Nitelikli Binalar Uygulama Genel Müdür Yardımcısı

BMW-2: Aslan Uzun – Yapı Merkezi Holding CEO

Editör: MURAT ÖZER